Kisgyerek

Receptek székrekedés ellen II.

A székrekedés minden évszakban okozhat kellemetlen napokat. Megfelelő ételekkel azonban sokat segíthetsz abban, hogy a probléma tünetei mérséklődjenek.
2015. Augusztus 17.

A székrekedésnek számos oka lehet, egyik közülük a nem megfelelő táplálkozás. Ha a gyermekünk küzd ezzel a problémával, akkor a mi felelősségünk, hogy ne engedjük, hogy csupán azt fogyasszon, amit ő akar. Nekünk kell gondoskodnunk a helyes étrendről, ami segíti a szorulás elkerülését is.

Csak természetesen!

A székrekedés megelőzésére mindenkinél ajánlott a természetes módszerek alkalmazása, különösen kisgyerekeknél. A székrekedéssel küzdő igyon minél több folyadékot a nap folyamán. Vizet, (gyerek)teát, limonádét, frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevet! A rostos leveket frissen készítsük, mivel a készen kaphatóak sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. A frissen facsart levet ¼ rostos lé, 3/4 víz arányban hígítsuk.

Természetes módszerekkel is tehetünk a székrekedés ellen

Ezenkívül fontos még a megfelelő rostbevitel is! A rostok a székletben vizet tartanak vissza, így biztosítják, hogy ne száradjon ki. A megnövelt folyadékbevitel pedig fedezi a szervezet egyéb folyadékszükségleteit, így nem a székletből kell vissza szívnia. A rostbevitel növelésére adjunk rostban gazdag ételeket: gyümölcsöket, zöldségeket, zabpelyhet, müzlit, teljes kiőrlésű péksüteményt.

Most nyáron a gyümölcsöt a héjával együtt kínáljuk, mivel az több vitamint és rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa. Az őszibarack, a meggy, a sütőtök kifejezett székletlazító hatású, de lehet próbálkozni a körtével, sárgabarackkal és szilvával is, melyek szintén széklethajtó hatással bírnak. Érdemes kipróbálni, hogy mindennap adunk a gyermekünknek főzeléket is. A főzelékekbe tehetünk egy kevés olívaolajat, ez is lágyítja a székletet.

Próba, szerencse…

Próbáld ki a következő recepteket, hátha szerencsével jársz, és a probléma enyhül vagy megoldódik.

Aszalt szilvás müzli szelet

Hozzávalók:

  • 1 dl víz
  • 2 dkg nyírfacukor
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg puffasztott amaránt vagy puffasztott rizs
  • 15 dkg zabpehely

A vizet a cukorral összeforraljuk, majd addig kevergetjük, míg a cukor el nem olvad teljesen. Majd aprítógépben összeaprítjuk az előző este beáztatott aszalt szilvát, a kókuszreszeléket, a puffasztott amarántot és a zabpelyhet. Utána evőkanalanként hozzáadagoljuk a cukorszirupot. Lehet, hogy nem lesz az összes cukorszirupra szükség. Annyit adjunk hozzá, hogy a müzli-alap egy gyúrható masszává álljon össze. Egy tepsit alját kibéleljük sütőpapírral, és a masszát ügyesen szétterítjük rajta négyzet alakban. 100 fokos sütőben fél órát szárítjuk, majd kivéve megvárjuk, míg kihűl, majd tetszőleges méretűre szeleteljük.

Egészség-smoothie

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 nektarin
  • 1 őszibarack
  • 1/8 sárgadinnye
  • 1/2 alma
  • 2 szelet sárga paprika
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 2 tk. méz
  • 2 tk. amarant
  • 1 ek. kókuszpehely
  • 2 dl tönkölytej

A hozzávalókat öntsük egy nagy kancsóba és egy botmixer segítségével turmixoljuk össze!

Egészséges hamis pizza

Hozzávalók:

  • 2 közepes karfiol
  • 5 tojás
  • bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg kókuszliszt

A feltéthez:

paradicsom, sonka, olívabogyó sajt

Szedjük rózsáira a karfiolt, majd mossuk meg őket és sós vízben főzzük puhára. Szűrön csepegtessük le, öntsük egy tálba és villával nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet, az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Sütőpapírral bélelt tepsibe oszlassuk szét a kapott tésztát 1 cm vastagságban. 180 fokon 20 percig süssük. Ha megsült a pizzatészta, akkor rakjuk rá a szeletelt koktélparadicsomot és ízlés szerint a feltétet is. A feltétekkel együtt tegyük vissza sülni még 15 percre.

Zöldborsókrém leves

Hozzávalók

  • 1 kg zöldborsó kiszemezve (+ a héja)
  • 4 dkg vaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 liter alaplé
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • olívaolaj

Kevés vajon megdinszteljük a felkarikázott újhagymát. Amikor a hagyma már félig megpuhult hozzáadjuk a frissen pucolt zöldborsót és felöntjük alaplével. (Alaplevet a néhány szál petrezselyemmel a zöldborsó héjából is főzhetünk) 15 percig főzzük, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Fontos, hogy nem kell sokáig pürésíteni, maradjon inkább darabos, mert, ha túlpürésítjük, akkor kesernyés ízt kaphat a zöldborsó. Olívaolajon kenyérkockákat pirítunk, és ezzel kínáljuk a levesünket.

Kapcsolódó cikkeink: