Terhesség

Óvatosan a magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, friss zöldséggel!

Három fontos táplálék, amelyre feltétlenül szükséged van, ha babát vársz, csak most jobban kell figyelni!
2012. Március 13.

Olajos magvak

Dió, mandula, napraforgómag, tökmag, kesudió

Egészséges zsír- és vitaminforrás valamennyi, jó, ha naponta szerepel az étrendedben natúr formában, tehát sózás, cukrozás, pirítás nélkül.

DE: ügyelj arra, hogy penészes, avas magok ne kerüljenek a tányérodra! Ezeket szürkés színükről, csípős szagukról ismerheted meg. Figyelj a mennyiségre is, napi egymaréknyinál többre általában nincs szükség.

Aszalt gyümölcs

Szilva, füge, sárgabarack, mazsola

Különösen a téli, kora tavaszi hónapokban nélkülözhetetlen vitamin-, ásványianyag- és rostforrás. Székrekedésre hajlamos kismamáknak is segítség!

DE: ne vásárolj cukrozott aszalványokat! Szakszerűtlen tárolás esetén előfordulhat penészedés, ennek mindig látható jele, érezhető íze van. Ezeket dobd ki! Az aszalt gyümölcsök kalóriadúsak, ezért bánj csínján az adagokkal. Ha viszont rád tör az édesség utáni vágy, néhány szem aszalt gyümölcs igazán jó megoldás!

Friss zöldség, gyümölcs

Sok más mellett cékla, sárgarépa, savanyú káposzta, káposzta, zeller, fehérrépa, alma, körte, déli gyümölcsök

Gyümölcsből, zöldségből jobban felszívódnak a vitaminok, mint vitaminkészítményekből. Ráadásul ott a magas rosttartalom, az alapos rágás, ami kedvez a fogaknak. Készíts változatos salátákat, rágcsálnivalókat a felsoroltakból!

DE: csak ép gyümölcsöt, zöldséget egyél! Ha lehet, válassz olyat, ami nincs tartósítószerrel kezelve, hanem hűtve tárolták. Nagyon alaposan mosd meg, az sem baj, ha vizes szivaccsal dörzsölöd le. A mirelit sem rossz megoldás!