Terhesség

Hogyan ismerhető fel az aranyér?

Az aranyér bizony sokáig tünetmentes, de figyelmeztető jelek már vannak. Honnan tudhatjuk, hogy aranyerünk van?
2015. Június 10.

Gyakori az aranyér, különösen terhesség alatt, vagy szülés után

A terhesség egyik legkellemetlenebb velejárója lehet az aranyér, mely a kismamák mintegy negyedének az életét keseríti meg. A várandósság alatt a szervezetünkben olyan hormonális változások következhetnek be, melyek miatt a vénák hajlamosabbak lesznek a kitágulásra, elveszítik a rugalmasságukat. Emiatt alakul ki sok kismamánál visszeres láb, és ez az oka az egyik legkellemetlenebb panasznak, az aranyérnek is. Az aranyér tulajdonképpen a végbél körüli erek tágulata. A medencetájékra nehezedő megnövekedett nyomás, a székrekedés (melynek részben szintén hormonális okai vannak), és a szülés során a megerőltetés is hozzájárulhat az aranyér kialakulásához.

Az aranyér nagyon sokáig tünetmentes lehet, az első figyelmeztető jele a betegség kialakulásának a végbéltájéki fájdalom, illetve a vérzés. A vérzés nagyon ijesztő tünet, de szerencsére önmagában nem jelent problémát. Általában a vécépapíron látható néhány cseppnyi vagy egy kis csíknyi, friss, élénkpiros vér. Az aranyér tünete lehet a végbél környékén kitapintható, érzékeny vagy kifejezetten fájdalmas csomó is, mely tulajdonképpen egy vérrög a bőr alatt.

Szintén gyakori tünet a végbéltájék viszketése és a bőr irritációja. Az aranyér egyik következménye ugyanis a fokozott váladékképződés, mely irritálhatja a bőrt.

Az aranyér erőteljes diszkomfortérzéssel jár, illetve azzal, hogy úgy érezzük, nem sikerült teljesen kiüríteni a beleinket. Minél nagyobb az aranyér, annál nagyobb lehet ez a kellemetlenség-érzet.

A nem kezelt aranyér sajnos begyulladhat. Ilyenkor meglehetősen fájdalmassá válik (a fájdalom székeléskor fokozódhat), és vécéhasználat után sem szűnik meg a fájdalom, sőt még üléskor, vagy akár mozgáskor is problémákat okozhat. Az aranyér diagnózisa természetesen orvosi feladat, mert bár a kismamákat nagyon sokszor érinti, a tünetei igen hasonlóak lehetnek más, a bélrendszer alsó szakaszát érintő problémák tüneteihez.

Kapcsolódó cikkeink aranyér témában: