Terhesség

Terhességi aranyér – típusok és gyógymódok

A kismamák egyik gyakori terhességet kísérő problémája az aranyér. A mindennapokat megkeserítő nyavalyára azért vannak gyógymódok.
2014. November 03.

Babavárás során többször előfordulhat, hogy székrekedésünk lesz. Az emiatti erőlködés, illetve a terhesség során a megnövekedett méh nyomása a kismedencei vénákra, okozhat aranyeres panaszokat. Az aranyeres megbetegedésnek többféle típusa létezik, és szerencsére, sokféle gyógymód közül is válogathatunk.

Baj van…

Az aranyér kialakulásának egyik leggyakoribb tünete a fájdalommentes vérzés, székletürítés közben. Ezt élénkpiros vér jelzi a székleten, a WC papíron vagy a WC kagylóban. Ha ilyet tapasztalsz a várandósságod alatt, mindenképp konzultálj az orvosoddal a továbbiakról. Az aranyér egyik fajtája az előreesett aranyér, ami akkor keletkezik, ha a belső aranyér megduzzad, és kiterjeszti helyét a végbélben a végbélnyíláson keresztül. Ezt ki is tapinthatod, mert csomóként érezhető a végbélnyíláson kívül.

A csomó elvileg finoman visszatolható a végbélnyíláson át, ami talán megoldja az előreesés problémáját, de magát az aranyeret nem szünteti meg, sőt ettől függetlenül az még tovább nőhet, duzzadhat. Az aranyér másik fajtája a külső, úgynevezett thrombotizált aranyér. Ez egy nagyon fájdalmas állapot, és akkor jelentkezik, ha egy vérrög alakul ki az aranyérben, mely további duzzadást, gyulladást válthat ki. A duzzanat tovább növeli a fájdalmat. A fájdalom székletürítéskor vagy üléskor erősödik. A thrombotizált külső aranyér orvosi kezelést kíván.

Mi segít?

Az öndiagnózis felállítása után, akár szülés előtt, akár szülés után vagy, mindenképp keress fel egy szakorvost, aki ismerteti veled a lehetséges gyógymódokat. Ha az aranyszeres csomók csak enyhe kellemetlenséget okoznak neked, akkor az orvosod valószínűleg vény nélkül kapható krémek, kenőcsök, kúpok használatát fogja javasolni. Ezek a végbélnyílás körüli bőrt és a mögötte található bélnyálkahártyát ápoló segédanyagok mellett, általában érzéstelenítőt, érösszehúzót, esetleg szteroidos gyulladáscsökkentőt és fertőtlenítőszert tartalmaznak. Helyi kezelés a meleg ülőfürdő is, ami enyhíti a tüneteket.

Persze ha a helyi kezelés nem hoz számottevő javulást egy-két héten belül, akkor az orvos a terápiát szájon át szedhető gyógyszerrel egészítheti ki. Ezek a pirulák általában csökkentik az erek gyulladását, így alkalmazhatóak az alsó végtag vénatágulatainak gyulladására is. Súlyosabb esetben szóba jöhet a műtéti beavatkozás is. Például, ha a külső aranyeres csomóban véralvadék keletkezett, akkor a szakorvos könnyedén eltávolíthatja ezt az alvadékot egy egyszerű bemetszéssel, ami azonnali enyhülést hoz. Tartós vérzés vagy hosszantartó fájdalmas aranyér esetén javasolhatják az aranyér gumigyűrűs leszorítását.

Ilyenkor egy vagy két gumigyűrűt helyeznek a nagyméretű belső aranyeres csomó nyakához, és ezzel leválasztják a keringésről. Az aranyér elhal, és idővel a gumigyűrűvel együtt leesik, a visszamaradó seb pedig kicsi és gyorsan begyógyul. Egy másik megoldás lehet a szkleroterápia.

Az eljárás során orvos egy roncsoló oldatot fecskendez az ér köré, ami az aranyeres csomó pusztulásához és összehegesedéséhez vezet. Kevésbé elrettentő metódus az infravörös fény használata. A kezelés során egy vagy két másodpercig tartó infravörös fény segítségével megszüntethető a kis belső aranyerek vérzése. A legdrasztikusabb eljárás a műtét, melynek során kivágják az aranyeres csomókat. Az eljárás után az aranyér nem jelentkezik újra, viszont a sebgyógyulás napjai nem minden kellemetlenség nélküliek – különösen a műtétet követő első székelés.

Étrend és tápanyagok

Ne felejtsük el, hogy otthon saját magunk is sokat tehetünk az aranyér okozta tünetek enyhíthésében, illetve kialakulásuk megelőzésében. Fogyasszunk minél több C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdag érfal-erősítő ételt! Hogy mik azok a bioflavonoidok? A pontos definíció szerint olyan színes vegyületek csoportjába tartoznak, amelyek megtalálhatók sok gyümölcsben és jó néhány zöldségfélében, valamint lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában.

A zöldpetrezselyem, a paprika, a vörös- és a fokhagyma fogyasztásával sokat tehetünk az aranyér okozta tünetek enyhítéséért. Változtassunk az étkezési szokásainkon is! Csökkentsük a félkész ételek bevitelét és fogyasszunk sok rostos ételt! A széklet lágyítása céljából együnk útifű- vagy lenmagot. Színesítsük a táplálkozásunkat zabkorpával, aszalt gyümölcsökkel, fügével, olajos magvakkal és banánnal.