Baba

Szabadulj meg az aranyértől!

A kismamák jelentős hányadának keseríti meg napjait az aranyér. Szakértőnktől megtudhatod, miért van ez így, és hogyan lehet könnyen, gyorsan segíteni a fájdalmas, kellemetlen csomókon.

Kérdés

A 32. hétben járok, első babámat várom. Nem szívesen beszélek róla az orvosommal, mert kellemetlennek érzem, de mióta vasat is kell szednem, komolyan rosszabbodtak az aranyeres panaszaim, és egyszerűen nem bírom már. A barátnőm ráadásul azzal biztat, hogy ez szülés után még rosszabb lesz. Nincs erre valami gyors és hatékony megoldás?

Válasz

Érdekes, hogy a köztudatban az terjedt el, a kismamáknak és a szoptató nőknek tűrniük, szenvedniük kell, ha panaszaik vannak – legyen az fogfájás, aranyér vagy hólyaghurut –, mert betegségük terhesen, illetve szoptatás alatt nem orvosolható, gyógyszert nem szabad szedni. Pedig ez természetesen nincs így! Az aranyér esetében arról van szó, hogy a vénás érhálózatra nehezedő, a megnagyobbodott méh okozta nyomás, valamint a nagyobb keringő vérmennyiség miatt megváltoznak a kismedence keringési viszonyai, visszértágulatok jöhetnek létre a lábszáron, a nemi szerveken és a végbélben is. Ez már önmagában is fájdalmas, de ha begyullad, megsérül például székrekedés miatt, akkor különösen kellemetlen lehet. Lehetséges, hogy gyógyszerrel, kenőccsel, kúppal is meg lehet szüntetni a fájdalmat. Ha sikerül, az jó jel, ami arra utalhat, hogy szülés után magától is rendeződni fog a probléma. Önnek ugyanakkor azt javaslom, említse meg orvosának, hogy a vaskészítmény miatt, amit szed, székrekedése van. Semmi akadálya, hogy másikra váltsanak, amelyik valószínűleg nem fog keményebb székletet okozni. Sokat segíthet a rostdús táplálkozás, például reggelire egy finom zabpehelykása, vagy egy evőkanál lenmag natúr joghurtban, vagy a gyógynövényboltokban kapható indiai korpafű, amelyből naponta két evőkanálnyit kell két deci folyadékban elkeverni és meginni. Kaphatók a gyógyszertárban tejcukortartalmú székletlazító szerek is, amelyek nem minősülnek hashajtónak. Érdemes arra törekedni, hogy mindennap erőfeszítés nélkül legyen széklete! Ha ezek után még mindig az a helyzet, hogy fáj, nem kell egyetlen perccel sem tovább szenvedni. Rövid, ambuláns műtéttel segíteni tud a proktológus, az aranyeres panaszokra szakosodott sebész, aki kis metszéssel eltávolítja a vénatágulatokban levő vérrögöt. Amíg egy-két napig érzékenyebb az a terület, érdemes úszógumin vagy előre hajolva, könyökölve ücsörögni, hogy ne nehezedjék rá akkora súly.

Szülés közben valóban kijöhet az aranyér a hasprés hatására, és átmenetileg rosszabbodhat a helyzet, különösen, ha hanyatt fekve szül valaki. Előnyösebb négykézláb vagy vízben, mert ez tehermentesíti az érzékeny végbéltájékot. A szülés utáni napokban inkább javulás várható, de ha ez mégsem következik be, bármikor lehet proktológushoz fordulni, aki a kis műtéttel megszünteti a fájdalmat. Előfordul az is, hogy a visszerek visszahúzódnak ugyan, de a bőrredő, amelybe be van ágyazódva, az nem. Ez már csak kozmetikai probléma, de erre is létezik olyan beavatkozás, ambulánsan végezhető kisműtét, amellyel megszüntethető. Vagyis: halogatásra, szenvedésre semmi szükség, keressen fel még ma egy szakrendelést!

Babaszoba tipp

A már kialakult tüneteket hatékonyan kezelheted Reparon végbélkúppal és kenőccsel. A készítmény hatóanyaga olyan elölt baktériumkultúra, mely a bőrön és a nyálkahártyán felszívódva természetes immunválaszt generál, és csillapítja a gyulladást. A kombinált kezelés (kenőcs és kúp együttes alkalmazása) eredményeként meggátolhatjuk a szövődmények kialakulását. Fontos, hogy a Reparon más gyógyszerek egyidejű alkalmazását nem befolyásolja, ráadásul terhesség és szoptatás idején is alkalmazható.

Forrás: Kismama magazin