Baba

Szülés után ne várj el túl sokat a testedtől

A szülés után fontos, hogy tested kipihenhesse a várandóssággal és szüléssel járó óriási megpróbáltatásokat. Az edzőtermi órák és megerőltető tornagyakorlatok ideje még nem jött el!
2020. December 25.
Szülés után ne várj el túl sokat a testedtől (Fotó: Getty Images)

Beyoncé, Kim Kardashian és Serena Williams alig néhány hónappal szülésük után már megmutatták, hogy vissza is nyerték várandósság előtti vékony alakjukat. Ha nekik ilyen gyorsan ment, akkor miért ne lenne erre képes bárki?

Természetes érzés, hogy gyermekünk világra jövetelét követően a tükörbe pillantva kissé csalódottan vehetjük tudomásul, hogy nem az a kép köszön vissza, ami hónapokkal korábban. Ugyanakkor irreális összehasonlítani magunkat a közösségi médiában látott hírességekkel, akiknek személyi edzők, dietetikusok és plasztikai sebészek segítenek a villámgyors átalakulásban. És irreális azt várni testünktől, hogy a 9 hónapnyi várandóssággal járó elképesztő változások egyik napról a másikra megszűnjenek.

A testednek legalább egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon, és megközelítse a terhesség előtti alakját és méretét. Ez alatt az idő alatt beindulnak azok az öngyógyító folyamatok, amelyek a szülés során szerzett traumákat igyekeznek helyre hozni, emellett tested felkészül a kisbaba táplálására, miközben a várandósság során tapasztalt fizikai-hormonális változások is lassanként visszarendeződnek.

Ezek a változások történnek a testedben a szülés után

A méhed változása

A terhességet fenntartó méh fokozatosan visszahúzódik a várandósságot megelőző állapotra, szinte öklömnyi méretűvé, és megkezdődik egy kb. négy-hat hétig tartó tisztulási folyamat, amit gyermekágyi vérzésnek hívunk.

A távozó vér mennyisége fokozatosan csökkenni fog, színe pedig sötétvörösből rózsaszínes-barnássá válik. A gyermekágyi vérzés ideje alatt nem szabad túlterhelni magad, vagy nehéz fizikai tevékenységet végezned, mert azt tapasztalhatod, hogy a vérzés erősödésével reagál rá a szervezeted.

A medencefenék, izomzat és kötőszövet változásai

A méh visszahúzódásával párhuzamosan a kismedencének, a csontos medencének, az izomzatnak és a kötőszövetnek is vissza kell alakulni a terhesség előtti állapotába.

A hasfal izomzata és a bőr a szülést követően gyakran megnyúlt és laza, ami zavaró lehet, és érthető, hogy szeretnél rajta mielőbb változtatni. A krémek és olajok mellett azonban cseppet sem szerencsés megerőltető haspréssel járó feladatokat (pl. felüléseket) végezni, mert ezzel csak rontasz az állapotodon. 

A szülés után elsősorban olyan mozgásformákat kell keresned, amelyek a szöveti gyógyulást segítik elő. Ehhez kezdetben bőségesen elegendők a hétköznapi séták, légzőgyakorlatok, gyermekágyi torna.

A várandósságot követően a medence izmainak gyengülése vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, vagy a medenceszervek süllyedéséhez is vezethet. A  húgyhólyag, a végbél, a női nemi szervek funkciójának megtartásáért rengeteget tehetünk a gátizomtornával.

Szerencsére a szülés során szerzett belső sérülések viszonylag gyorsan és jól gyógyulnak, ugyanakkor fontos megérteni, hogy a regenerációban és sebgyógyulásban is óriási különbségek lehetnek, ezért nincs értelme zsinórmértéket szabni ehhez a folyamathoz. 

Így változnak a melleid

Már a várandósság során tapasztalhattad, hogy melleid átalakulnak: a mirigyállomány megduzzad, kiszélesedik és sötétebbé válik a bimbóudvar. A szoptatás befejeződésével teljesen természetes, hogy melleid korábbi feszessége, alakja és mérete nem fog visszatérni.

Testsúlyod is változik

Amint megszületik kisbabád, viszonylag gyors súlyvesztés következik be, hiszen a baba, a méhlepény valamint a magzatvíz súlyával kevesebbet mutat majd a mérleg. A gyermekágy alatt is tapasztalni fogsz lassú súlyvesztést, de fontos, hogy türelmes maradj: még nem jött el az ideje a diétáknak és annak sem, hogy futócipőt húzz vagy edzőterembe rohanj!

Az óvatos mozgás mellett az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a szoptatás is segíthet abban, hogy rendeződhessen testsúlyod, de tudnod kell, az első baba után a nők kb. 60-70 százaléka nyeri vissza a szülés előtti testsúlyát, míg a 2. és 3. gyermek után ez az arány 40 százalék alá csökkenhet.

A hüvely változása

Azt, hogy hüvelyed miként változik meg a szülés után, elsősorban maga a szülés folyamata, a baba mérete és genetikád befolyásolja. Hüvelyi szülést követően megfigyelhető, hogy a hüvely rugalmatlanná válik, tágabb lesz. Szerencsére intim tornával nagyon sokat tehetsz ez ellen is.

Készülj fel arra is, hogy a relatív ösztrogénhiányos állapot miatt átmenetileg hüvelyszárazságot vagy a szexuális együttlét okozta fájdalmat is érzékelhetsz.

Székrekedés és aranyeres panaszok

A várandósság során a hormonváltozások miatt többféle emésztési problémát is tapasztalhattál, ami főként a lelassult bélműködésnek és a kevésbé aktív életmódnak volt köszönhető. A székrekedés sajnos a szülést követően is elkísérhet még egy darabig, hiszen idő kell ahhoz, hogy a hormonok rendeződjenek, valamint a szülés során szerzett izom-és szövetsérülések meggyógyuljanak és a székletürítés is rendeződhessen. A székrekedés hátterében az is állhat, hogy a gát körüli fájdalom, a varratok felszakadása miatti félelem meggátol a székelésben.

Az emésztési folyamat támogatásában a rostdús étkezés, a bőséges folyadékbevitel, valamint a fokozatosan bevezetett mozgás segíthet.

A székrekedés rendezése azért is fontos feladat, mert az aranyérbetegség kialakulását leggyakrabban a szorulás okozza. Szerencsére azonban, e kellemetlen probléma megszüntetésével jó eséllyel inthetsz búcsút végleg a várandósság vagy a szülés során kialakult aranyeres panaszoknak is.

Ha azt tapasztalod, hogy a korábbi külső aranyér maradványából ún. bőrnövedék maradt vissza, és ez higiénés vagy esztétikai problémát okoz, akkor kérd proktológus segítségét!