Baba

Visszaüthet, ha szülés után nem törődsz magaddal

Milyen következményei vannak, ha nem gondoskodunk a megfelelő regenerálódási feltételekről? Egyáltalán, milyen a megfelelő regenerálódás? Mikor van itt az ideje?
2018. December 12.
Visszaüthet, ha szülés után nem törődsz magaddal

Anya, törődj magaddal!

Az orvosi és mindenféle egészségügyi ellátás a szülés után elengedi az anyák kezét Magyarországon. Három trimeszteren keresztül a várandósság során szorosan követik az anyát: védőnői találkozásokhoz kötik a családi ellátásra való jogosultságot, rendszeresen részletes vizsgálatokat végeznek. Folyamatos kontroll alatt figyelik az anya és magzata állapotát. A szüléssel azonban ennek vége szakad. Az anyát onnantól kezdve senki nem vizsgálja, de az újszülöttet többnyire – szerencsére – figyelemmel kíséri az egészségügyi rendszer. Az anyák pedig – alapesetben – hat héttel a szülés után találkoznak szülész-nőgyógyász szakorvossal. S nagyon gyakran ezt követően semmilyen figyelmet nem is kapnak. Otthon maradnak, sokan minden segítség nélkül, s idejük nagyjából teljes egészében a baba körüli teendőket látják el. Saját egészségükkel, főleg a szülést követő első hetekben, nincs alkalmuk foglalkozni.

Első hat hónap: soha vissza nem térő alkalom

“Miközben pontosan ez az első hat hét – hat hónapos időszak az az egyedülálló biológiai periódus, amikor a szült nő szervezete hatalmas változásokon megy keresztül. Ilyenkor lenne lehetőség a terhességi/szülési sérülések rendbehozására – ha tudna ezzel foglalkozni az anya”- – hangsúlyozza prof.dr.Takács Péter szülész-nőgyógyász szakorvos. Olyan, megismételhetetlen szakasz ez, amikor lehetőség lenne új kollagén és elasztin szintetizálására, amelyek a harántcsíkolt izomszövetek termeléséhez szükségesek. A növekvő magzat kilenc hónapon keresztül egyre többet terheli a kismedencei izomzatot, az izomszövetek emiatt megnyúlnak, veszítenek teljesítőképességükből. Az ő regenerálásuk sokat segítene az anya kismedencei izomzatának helyreállításában. Erre azonban pont abban az első 6 hónapban van mód, amikor éppen magukra maradnak az anyák. Nincs olyan egészségügyi szaksegítség – legyen az védőnő, bármilyen orvos, gyógytornász – aki rendszerszinten ott állna az anyák ellátására.”Ehelyett a magyar anyák gyakorlatilag csak azt az elvárást érzik, hogy minden pillanatban a kisbabát kell ellátniuk, ebben az időszakban nekik ez az egyetlen kötelességük” – magyarázza az USA-ban praktizáló Takács doktor.

Mivel szembesülhetünk?

Ha a sérült izomzattal nem tud foglalkozni az anya, több problémával is találkozhat, melyek fenn is maradnak hosszú távon és rontják az életminőséget. Ezek összefoglaló néven az úgynevezett kismedencei diszfunkciók.1. Kellemetlen lehet együtt élni a vizelet-inkontinenciával, ami pedig egy nagyon gyakori velejárója a szülésnek. “Fizikai stressz (ugrálás, köhögés, sporttevékenységek, stb.) hatására elcseppen a vizelet, aminek hátterében a kötőszövet, izomzat terhességből eredő sérülése áll” – magyarázza Takács doktor.

2. Kialakulhatnak úgynevezett prolapsusok, azaz a kismedencei szervek süllyedése.

3. Életminőséget egyértelműen rontó kondíció a széklet-inkontinencia. Bélgázok és széklet visszatartásának nehézségeit okozza, ami hígabb széklet esetén különösen kellemetlen tud lenni.

4. Szexuális diszfunkciók: kismedencei, hüvelyi fájdalmak lépnek fel, amelynek hátterében az áll, hogy a hüvelyfal izmainak nem megfelelő a tartása, feszülésük nem elégséges.

Hogyan kerülhetjük el a kellemetlen panaszokat?

“Károsan befolyásolják a kismedencei izomzat állapotát bizonyos szülészeti technikák: a vákuum vagy a fogó használata, valamint a gátmetszés. Magyarországnál fejlettebb országok szülészeti gyakorlata határozottan kerüli a gátmetszést, amennyire lehet, nem nyúlnak a gát területéhez. Pontosan azért, mert a hüvelyi szülésnél egyébként is erősen igénybe vett izmok a gátmetszéssel tovább szakadhatnak – ezzel sok problémát okozva az anyukának” – magyarázza prof.dr.Takács Péter.A megoldás tehát az, ha a szülésre ugyanúgy tekintünk, mint egy sporttraumára, sérülésre, amit ugye egyből gyógytornával kezdünk kezelni. “A szülés utáni rehabilitációnak is pont ilyennek kellene lennie: néhány hét elteltével – a hatodik héttől már bizonyítottan teljes biztonságban teheti az anyuka – a gátizomtornát el kell kezdeni és azt rendszeresen végezni, gyakorlatilag élethosszig” – emeli ki az izmok karbantartásának fontosságát Takács doktor. Hozzáteszi továbbá, hogy a rendszeres torna mellett étrendkiegészítővel is segíthetjük az izmaink fehérje-szintézisét és a kötőszövetek megújulását a szülést követően: cinket, omega-3 zsírsavat és leucint tartalmazó készítménnyel.Kapcsolódó cikkeink: