Baba

Furcsa tünetek szülés után – Hova forduljak?

Már a terhesség alatt is sok, különböző típusú "furcsaságot" tapasztalhatsz magadon, amelyek a szülést követően további szokatlan tünetekkel egészülhetnek ki. A legtöbb panaszodon, bármennyire is meglepő, gyógytornász segíthet.
2018. December 14.
Furcsa tünetek szülés után - Hova forduljak?

Túl vagy a szülésen? Menj el gyógytornászhoz!

A legjobb, amit tehetsz a testeddel a szülés utáni regeneráció során, ha felkeresel egy gyógytornászt. “Előfordulhat, hogy valaki teljesen panaszmentes a szülést követően, ám akkor is később gyakran kiderül, hogy probléma volt ugyan, csak panasz nem jelentkezett egyből. Általában ilyenkor jut el az anyuka – szerencsés esetben szaksegítséget keresve – gyógytornászhoz” – magyarázza a tapasztalatokat Rigóné Tavaszi Piroska gyógytornász, medencefenék-izomzat specialista, mentálhigiénés szakember.

Legyen szó mozgásszervi panaszokról, kismedencei szervek rendellenességeiről, érdemben a gyógytornász fog tudni segíteni. A legtöbb ilyen jellegű panasz ugyanis izom- és/vagy kötőszöveti eredetű, amelynek enyhítéséhez gyógytornán és speciális terápiákon – manuálterápia, fasciakezelés, fizio-tape, elektrostimuláció – keresztül vezet az út.

Mozgásszervi és belső szervi panaszok

Az anyukák többsége találkozik valamiféle jól behatárolható mozgásszervi panasszal, legkésőbb a szülést követően biztosan. Lehet ez nyak- vagy hátfájdalom akár a szoptatástól, derékfájdalom a hajolgatástól, vagy a fenék területén érzett nyilalló, rendszeres fájdalom az úgynevezett körteképű-izom (piriformis) megfeszülése miatt. Ezeket a panaszokat könnyű felismerni, hogy gyógytornászi kompetenciába tartoznak és ezekkel minden gyógytornász tud is foglalkozni.

A kismedencei izomzat sérülése már nehezebb ügy. A gyakori tünetek, amelyek arra utalnak, hogy szükséges szakemberhez fordulni: vizeletcsepegés, vizeletcsorgás, illetve minden, a vizeletürítéshez kapcsolódó probléma és a süllyedéses panaszok. Ezekkel a tünetekkel már kifejezetten kismedenceiizomzat-specialistát érdemes felkeresni.

A szülésnek, legyen az hüvelyi szülés vagy császármetszés, alapvetően velejárói bizonyos beavatkozások, amelyek a szülést követően szervi panaszokat okozhatnak.

“Gondoljunk csak a beöntésre, a katéterezésre, egy nem megfelelően beadott infúzióra – mind következményekkel járnak, ugyanígy az izmokat érintő beavatkozások is működészavart okoznak” – fejti ki Rigóné Tavaszi Piroska.

“Ha a hüvelyi szülés gátmetszéssel zajlott, gyakran konkrét tünet nélkül is megváltozik az izmok működése. Tehát szerencsés lenne a gátmetszésen, gátrepedésen átesett édesanyákat szűrni, funkcionálisan milyen elmaradást okozott a beavatkozás” – magyarázza a szakember.

Sokan akkor veszik észre, hogy baj van, amikor hosszú hónapokkal a szülés után nehezet emelnek (elég egy babakocsi és benne az egy év körüli baba ahhoz, hogy megsüllyedjenek a kismedencei szervek) vagy szakszerű regeneráció nélkül kezdenek intenzív edzésbe (mert úgy gondolják, már jól vannak, s például futás közben vizeletcsepegést tapasztalnak). Ezeknél az eseteknél érdemes a panaszt összekötni a korábbi szüléssel és felkeresni egy medencefenék-specialistát.

“Császármetszés esetén a műtéti heg, illetve az általa érintett terület igényel kezelést. Előfordulhatnak ugyanis összenövések is a hasi feltárás következtében” – emeli ki a szakember a császárműtött édesanyák érintettségét is.

A lélekről se feledkezzünk el!

Abban a pillanatban, amikor azon kapod magad, hogy sírva fakadsz egy ember láttán, aki valamelyest hasonlít egy (általad) durvának talált szülészorvosra, vagy képtelen vagy belépni abba a kórházba, ahol szültél, esetleg a kontrollra el sem mész, itt az ideje, hogy gondolj arra, segítséget kérjél. Ilyen és ehhez hasonló jelei vannak a szülési és szülés környéki traumáknak. Sajnos nagyon sok anyuka a szülés során, a gyermekágyas osztályon vagy a csecsemőosztállyal való interakciók során traumatizálódik. A legsebezhetőbb időszakban ezek a lelki sérülések mély nyomot tudnak hagyni. Elég, ha csak a a támogatás hiányára, a bántó emberekre, a gyakran kifogásolható kórházi körülményekre vagy a szeparációs (anyát és gyermekét elválasztó) kórházi gyakorlatra gondolunk.

Sok friss anyukánál szorongás léphet fel, ami kapcsolódhat akár a szexuális élethez, de akár az anyai szerepéhez is, amelyben próbál helytállni. Gyakori, hogy az anyuka nem tud örülni mások örömének, elszorul a torka egy boldog anyukával való találkozáskor – ez is egy tünet. A hüvelyi úton szült anyuka utál mindenkit, aki császármetszéssel hozta világra gyermekét, a császárműtött anyuka a természetes úton szült nőtársaira, anyatársaira van kiélezve. Ezeket a lelki blokkokat oldani szükséges, ebben is szakember fog tudni segíteni.

Ráadásul trauma nélkül is sérülhet a lélek: a hosszabb időn keresztül fennálló fizikai panaszok ugyanis előbb-utóbb lelki síkon is gondokat szülnek, amelyekkel foglalkozni kell.

Kapcsolódó cikkeink szülés után témában: