Terhesség

Gátmetszés: mit kell tudni róla?

A babát váró nők nagy része azt mondja, jobban fél az esetleges gátmetszéstől, mint magától a szüléstől. Mi az, amit érdemes tudni a beavatkozásról?
2016. Szeptember 16.

Gátmetszés: mit kell tudni róla?

Gátmetszést viszonylag gyakran alkalmaznak a szülést végző orvosok azért, hogy ezzel megóvják a kismama gátrészét a repedéstől, mivel egyébként nehezebben gyógyulna, mint a vágás. Illetve indokolt esetben ezzel segítik a baba könnyebb világra jövetelét. A hüvely és a végbélnyílás közötti szakaszon néhány centis bemetszést kell elképzelni.

A vágás közvetlenül a baba fejének kitolása előtt történik, majd a szülést követően azonnal, ott helyben a szülőszobán össze is varrják. Ma már legtöbb esetben felszívódó varratok vannak, így nem szükséges a későbbi varratszedés.

Milyen esetekben kerül sor gátmetszésre?

  • ha a szülésznő vagy orvos úgy ítéli meg, hogy a babának szüksége van arra, hogy még nagyobb hely legyen számára biztosítva a hüvelyből kilépéshez
  • ha szakadás várható a gáttájékon és ezzel meg lehet előzni a repedéstől
  • ha a baba válla elakad az út során
  • ha a baba olyan gyorsan halad kifelé a hüvelyből, hogy a gátnak nem volt ideje felkészülni úgymond az ellazulásra, a nyúlásra
  • ha a baba szívverése azt jelzi, hogy bajban van, és minél előbb világra kell segíteni
  • ha a baba egy abnormális helyzetbe kerül a szülés idején

Mit tehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében?

Mivel a test egy nagyon érzékeny pontján helyezkedik el a gátseb, igazából az utókezelésére nagyon oda kell figyelni, nehogy fertőzésveszély alakuljon ki. A következő néhány egyszerű stratégia segítségével megelőzhető vagy csökkenthető a fertőzés veszélye, és megóvhatjuk magunkat a szenvedéstől.1. Ha a varrás után elviselhetetlen fájdalmat érzünk, kérjünk orvosunktól fájdalomcsillapítót. Mindenképpen olyat fog felírni, amit szoptatás mellett is szedhetünk, anélkül, hogy azzal ártanánk a picinek.2. Tegyünk jeget a gátra, és pihenjünk! Arra viszont figyeljünk, hogy 15 percnél tovább ne tartsuk a hideget rajta.3. Használjunk párnát, kifejezetten erre a célra kapható, illetve amikor leülni készülünk próbáljuk magunk alá húzni a fenekünket, minél kisebb legyen a rá nehezedő nyomás, és enyhébb a fájdalom. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat is!4. Vegyünk ülőfürdőt, a hidegebb víz csökkenti a fájdalmat, míg a melegebb fokozza a vérkeringést , ezáltal jobban fogjuk magunkat érezni.5. Főleg az első pisilések nem lesznek túl kellemesek, ilyenkor szúró fájdalom érzése abszolút normális lehet. Vízzel utána mindenképpen tisztítsuk meg a felületet, ezzel a bakteriális fertőzést előzzük meg.6. Székletürítéskor tartsunk a gátra egy tiszta tisztasági betétet, hogy a nagy erőlködés miatt megóvjuk a sebet a szakadástól és fájdalomtól. Ügyeljünk arra, hogy utána cseréljük újra a betétet! Mivel a székrekedés nagyon nem kellemes ebben a gyógyulás időszakában, próbáljuk megelőzni azt. Lazább széklet érdekében igyunk sokat és együnk rostban gazdag élelmiszereket. Testmozgásról se feledkezzünk meg, de erről, hogy milyen gyakorlatokat szabad végezni, feltétlenül kérdezzük meg orvosunkat!7. A gyógyulás idejét lerövidíthetjük azzal, ha nagy gondot fordítunk a higiéniára. Naponta többször mossuk le a gát tájékot, előröl hátrafelé óvatosan. Ezenkívül végezzünk Kegel gyakorlatokat és amikor otthon vagyunk ne hordjunk fehérneműt, hagyjuk szellőzni a varratot. A tisztasági betétet pedig legalább két óránként cseréljük. A házas életről és tampon használatról kérdezzük meg orvosunkat.Így ha ezeket betartjuk, higgyük el, egészen biztos, hogy rövidebb lesz a regeneráció ideje és elviselhetőbb lesz a gyógyulás!

Megelőzhető-e a gátmetszés?

Abban az esetben, ha túlságosan izgulunk és kétségeink vannak a gátmetszést illetően, mindenképpen említsük meg szülésznőknek, orvosunknak, amikor megbeszéljük a szülési tervet. Ha szeretnénk elkerülni, ezt is bátran merjük jelezni!De mit tehetek én azért, hogy csökkentsem az esélyét a gátmetszésnek?

  • jó hasznát tesz a terhesség alatti Kegel gyakorlatok végzése
  • az utolsó trimeszterben végzett napi gátmasszás, kimondottan erre a célra kifejlesztett gátmasszás olajjal felkészíti a gátat a nyúlásra
  • a vajúdás alatti melegvizes borogatás szintén lazítja a gátat és nyújtja a szöveteket gátvédő olaj használata- a szülés alatt szintén szövetlazító hatása van és rugalmasságot ad. 

Kapcsolódó cikkeink gátmetszés témában: