Terhesség

Téged is vágtak azon a kényes helyen?

Tényleg szükség van gátmetszésre, vagy csak az orvosoknak könnyebb így? Bár szakirodalmi adatok nem támasztják alá a gátmetszés rutinszerű alkalmazását, a legérdekesebb mégiscsak az, ahogyan a kismamák vélekednek erről.
2011. Szeptember 24.

Téged is vágtak azon a kényes helyen?

Ha téged is érint ez a kérdés, olvasd el, más milyen tapasztalatokat szerzett!

Jógával és gátizomtornával könnyebb

Két kislányunk van. Mindkét terhességem zavartalan volt, az első baba egy héttel korábban, a másik egy héttel később született a kiírt időpontnál. Mindkét esetben jártam kismamatornára, kismamajógára, és gátizomgyakorlatokat is rendszeresen végeztem. Már az első szülésnél is éreztem jótékony hatásukat, a szülést követő felépülésben pedig szintén sokat segítettek.

Csenge lányunk rövid vajúdás után 2006. június 24-én született meg könnyen, gátmetszéssel a Szent Imre Kórházban, 3380 grammal és 54 centivel. Egyáltalán nem zavart a varrat, a seb sem fájt, simán törökülésben szopiztattam már másnap. A gátsebnek két hét múlva már semmi nyoma sem volt. Nem fájt és nem is volt érzékeny a helye sem.

Villő, aki sokkal gyorsabban kibújt, mint a nővére, 2007. szeptember 25-én született – 15 hónappal Csenge után -, szintén a Szent Imre Kórházban, 3790 grammal és 56 centivel. Nála gátvédelmet próbáltak alkalmazni, de mivel közel volt egymáshoz a két szülés időpontja, és Villő sokkal nagyobb baba volt, repedtem.

Bár ez a seb is hamar gyógyult, az egyenetlen sebszél miatt elég csúnya látvány, és sokáig nagyon érzékeny is volt. Ezután sokkal nagyobb szükség volt a gátizomtornára, mint az elsőnél. Úgy gondolom, ha ez a terület nincs kellően felkészítve arra a nagy feladatra és igénybevételre, amit a szülés jelent, akkor valószínűsíthetők a problémák egy nehéz szülés után. A gátmetszésnél a sebszélek szépen összeilleszkednek, könnyebb az eredeti állapot visszaállítása. Most a harmadik gyerekünket várjuk, mindent úgy teszek, mint az előzőeknél, és biztos vagyok abban, hogy nem lesz semmi baj.

B.-né

Miért kellene vágni, ha anélkül is lehetséges?

Utána azonnal fel tudtam kelni, nem véreztem olyan sokat, nem kellett elviselnem az összevarrás fájdalmát, és semmi problémám nem volt később sem. Tudtam pisilni, nem fájt az ülés, pár óra múlva úgy éreztem magam, mintha nem is szültem volna. A terhesség alatti pici inkontinenciám a szülés után elmúlt, így nem hiszem, hogy épp a gátvédelem okozná – ellenkezőleg – sokkal könnyebb így a szülés!

Gabi

Gátvédelem háromszor

Háromgyerekes anyuka vagyok, gátvédelemmel szültem mindannyiszor. Az elsőt, aki 2800 gramm volt, a középsőt, aki 3620 gramm és a kis faros Ilonámat, aki 2940 grammal érkezett közénk. Egyik szülés után sem volt problémám és mindhárom alkalommal karcolás nélkül megúsztam a kitolási szakot.

Szerintem fontos, hogy a medencealap izmai edzettek legyenek. Mi tartja edzésben őket? Hát a szerelem! Meg Kriston Andrea intimtornája, a Kegel-gyakorlatok és a hastánc is. Az ügyes kezű bába elengedhetetlen, legtöbbje tapasztalt ebben a műveletben. A gátmasszázs/gátedző olaj is sokat segíthet. A teljes ellazuláshoz elengedhetetlen a segítőkbe vetett bizalom. A lazítást el lehet sajátítani, be lehet gyakorolni, a hozzá tartozó légzéstechnikával együtt.

Bába ismerőseim azt mondják, ritka kivételtől eltekintve nem szükséges ez a “kis” művelet. Az izmok túlnyúlását a vágás nem akadályozza, illetve nem előzi meg. Ajánlom figyelmetekbe Noll Andrea holisztikus bába szakdolgozatát a gátmetszésről, a címe: Ajtóstul az élet kapuján át. A www.nandu.hu-n biztosan rátaláltok. Az, hogy az orvosok miért ragaszkodnak ehhez a művelethez, számomra megfejthetetlen, hála Istennek az én orvosom nem ragaszkodott hozzá.

I. R.

Vidéken nem divat a gátvédelem

Négygyerekes, 34 éves anya vagyok. Hallottam én is olyan véleményt, mely szerint jobb gátmetszéssel szülni. Ráadásul többgyermekes, egészségügyis anyukától. Az első két lányom gátmetszéssel jött világra. Csodálatos élmény volt rövid és könnyű vajúdás után magamhoz ölelni őket.

Vidéken egy nagyon kedves, hozzáértő orvosom van, és itt most sem nagy “divat” a gátvédelem. Aztán úgy alakult, hogy amikor a fiam született, épp Pesten éltünk, és bár egy ideig hazajártam terhesgondozásra, a 33. hét után mégis kerestem egy pesti orvost, aki azzal kezdte: ugye nem gondolja komolyan a harmadik gyereknél a vágást? Meglepett ezzel, de nagyon örültem neki!

Mivel a fiam az én méreteimhez képest elég nagynak bizonyult, azért arra készültem, hogy mégis lesz vágás. A szülés szépen haladt, a kisfiam ügyesen segített engem, én pedig igyekeztem vigyázni rá közben. Aztán amikor kibújt, és megláttam őt, elöntött a gyönyörűség. A szülésznő pedig gratulált, és nevetve mondta, hogy ugye lehet gátmetszés nélkül nagy babát szülni! A férjemmel alig akartuk elhinni, hogy sikerült.

Sokkal gyorsabban felépültem. Már a szülőágyról ülve telefonáltam körbe a családot, és az álmosságon kívül semmi bajom nem volt. Aztán újra hazaköltöztünk vidékre, és újra babára vágytunk. Amikor teherbe estem, természetes volt, hogy felkerestem a régi orvosomat. Az első kérdéseim között volt, hogy szülhetnék-e gátvédelemben. A doktor úr azt mondta, meg fogjuk próbálni. A próbálkozásból életem legszebb szülése lett.

Kicsi lányom minden beavatkozás nélkül jött a világra. Az orvosom és a szülésznő épp csak jelen volt, és engedték, hogy a férjemmel szépen megszüljük a babánkat. Nem kértem beöntést, borotválást, és az én drága orvosom ebben a “nem bababarát” kórházban kedvesen fogadta a kéréseimet. Csendben végignézte, ahogyan szülök, és a végén gratulált nekünk a szép élményhez. Ennek már egy éve, és ha lehet, még hamarabb felépültem, mint korábban. Nincs gondom a vizelettartással, sőt a nemi életben sem okozott problémát a gátvédelem. Minden a régi!

K. M.

EDA és gátvédelem

Első gyerekemet 2006. szeptember 21-én szültem. Mint minden első babáját váró édesanya, én is tájékozódtam a szülési lehetőségekről, mivel azonban nem tudtam, mire is kell felkészülnöm, nem mélyedtem el a témában, s nem foglalkoztam a szülés során kérhető fájdalomcsillapítással, gátvédelemmel sem.

A szülés során fel sem merült bennem, hogy lehetne gátvédelemmel szülni, hiszen annyira természetesnek vettem, hogy vágni fognak. A szülés szépen zajlott, lassan, de tágultam. Az egész éjszakás vajúdás során nagyon elfogyott az erőm. Tolni nem tudtam, így az orvosom a kollégája segítségével préselte ki belőlem a babát. Fel sem merült sem bennem, szerintem bennük sem, hogy ne kelljen a gátat metszeni. Nagyon csúnya és nagyon fájdalmas sebet kaptam, amit még a szülés után egy héttel is jegelni kellett. Nehezen épültem fel, két-három hét is eltelt, mire rendesen le tudtam ülni.

Második gyerekemet 2008. december 24-én reggel szültem meg, igazi karácsonyi ajándékként jött. Most a szülésznő javaslatára EDA-t kaptam, amit utólag egyáltalán nem bántam meg. Az orvosommal megbeszéltük, hogy ha lehet, gátvédelemmel szülnék. Nem kívántam még egyszer átélni azt a fájdalmat és borzalmat, amit az első szülésem után. Bár nem volt kellemes érzés a gát tágítása, akkor egyáltalán nem érdekelt, mert tudtam, hamarosan megérkezik a kisfiam.

Szülés után mertem csak megkérdezni, hogy sikerült-e a védelem, mire mindketten megerősítettek, hogy igen. Semmilyen sérülést nem szenvedtem. Felemelő érzés volt, hogy kényelmesen, minden fájdalom nélkül le tudok ülni. Bár a gátam kicsit duzzadt volt, ez nem zavart sem a mozgásban, sem az ülésben. A gátvédelem megtapasztalása után most már tudom, milyen sokat számít a tájékozottság, illetve az, hogy szüléskor mennyire segítőkész az orvos és a szülésznő!

Ági

Villámszülés és gátvédelem

Egyértelműen azt gondolom, hogy inkább az orvosok kényelmét szolgálja a gátmetszés, mert így még azt is elkerülhetik, hogy magyarázkodni kelljen, miért nem vágtak, ha esetleg repedt, inkább elvégzik a gátmetszést, és akkor ők ugye mindent megtettek. Na és egyszerűbb is, mint védeni a gátat. Elég tisztességtelen dolog azzal ijesztgetni a kismamákat, hogy mi fog történni, ha nem vágnak, például kitágul a hüvely, csepegni fog a vizelet és így tovább, hiszen éppúgy, mint a terhességi csíkoknál, elsősorban alkati kérdésről van szó. Másfelől szerintem a férfi orvosok hajlamosabbak vágni: nem tudják, mit élhet át a nő, ha szétszabdalják, összefoltozzák, persze az ő érdekében, aztán esetleg örökre elrontották a szexuális életét.

Nekem az első gyereknél (női orvosom volt) nagyon kicsit vágtak, gyorsan gyógyult, de bizony fájdogált hónapokig, iszonyúan féltem, hogy szétrepedhet, ha vécére megyek, az első szeretkezést se kívánom senkinek, pedig nem igazán fájt, mégis éreztem a varratok helyét, és furcsa is volt.

A következő két szülésnél nem vágtak, nem is repedtem, pedig az egyik egy óra volt az első fájástól kezdve, a másik három óra, tehát hihetnénk azt, hogy a gyorsaság miatt repedni fogok. A szülés utáni első perctől kezdve olyan volt, mintha nem is szültem volna. Lelkileg is jobb volt, nem éreztem magam sérültnek. És alig bírtam kivárni, hogy elmúljon a vérzés. Szerintem egyértelműen gátvédelemmel jó szülni, a gátmetszést meg kell hagyni arra, amire való, segítségnek vészhelyzet (fogós, vákuumos szülés) esetén. De rutinból vágni túlzás. Normális esetben semmilyen előnnyel nem jár.

Éder Krisztina

Gyorsan gyógyult a repedés

Én is gátvédelemmel szerettem volna szülni, sokat olvastam róla már az első szülésem előtt is. Első gyerekünk négy éve született a szlovákiai Komáromban egy kedves, fiatal orvos segítségével. Lassan nyíltam, így hosszú vajúdás után értünk csak el a kitoláshoz. Ott, akkor mondtam az orvosnak, hogy nagyon örülnék, ha nem lenne szükség gátmetszésre, mire ő csak mosolygott, és azonnal rávágta, hogy mindenképp szükség lesz rá. Nem szólt, mikor fogja csinálni, és egy tolófájásnál meg is csinálta, mire én akkorát visítottam, hogy magam is meglepődtem. Rögtön tudtam, mi volt ez az iszonyú fájdalom… Hát köszönöm szépen, nem kérek belőle!

A kisfiunk szépen megszületett, utána a varrás is nagyon fájt, hiába adott helyi érzéstelenítőt, még azt is éreztem, ahogy végighúzza bennem a cérnát. Nagyon rossz volt. Utána tűrhetően gyógyult, de hat hét után iszonyatos volt az első együttlét a férjemmel. Egy év után éreztem úgy, hogy minden olyan, mint régen.

A második szülésnél, két év múlva ugyanott egy nyugdíjas doktornő volt jelen, aki a kitolásnál úgy ítélte meg, hogy nem lesz szükség gátmetszésre, bár megjegyezte, hogy picit talán repedni fogok. Mit bánom én, gondoltam, csak ne vágjanak még egyszer. Ettől féltem legjobban az egész szülés alatt. A negyedik-ötödik nyomásra meg is született a kislányom, és tényleg repedtem kicsit a végbél felé, de semmi vészes nem történt. Összevarrták, csak az utolsó öltéseket éreztem. Ez azért kellemetlen volt. Viszont utána sokkal hamarabb tudtam ülni, meg könnyebben gyógyult a seb is. És nem kellett egy évnek eltelnie ahhoz, hogy a szex is jólessen…

gitmargit

Hamarabb felépülsz!

Két gyereket szültem. Az elsőt kórházban, gátmetszéssel – ami továbbrepedt -, majd utána hosszú ideig inkontinenciával küzdöttem. Nagyon kitartóan végzett intimtornára volt szükségem, hogy megoldódjon a problémám. A másodikat otthon szültem gátvédelemmel – a férjem látta el a gátvédelmet telefonos utasítások alapján, mert a bába nem ért oda -, de azóta sincs semmi bajom.

Mindkét várandósságom alatt és után végeztem intimtornát, tehát úgymond felkészültem arra, hogy ne legyen gond. Mi is elmentünk a helyileg szervezett tanfolyamra, minket is riogattak azzal, hogy ha nincs gátmetszés, akkor mi minden történhet. Először elhittem, aztán már nem. Két orvossal voltam kapcsolatban a várandósságaim alatt. Mindketten legyintettek a gátmetszés kérdésére: mi az a kis vágás? Hát igen, nem velük teszik meg. Ha egy izmot egyszer átvágnak, majd összevarrják, már soha nem fog úgy működni, mint addig.

Saját tapasztalatom alapján állíthatom, hogy ha gátvédelemmel szülsz, hamarabb felépülsz. Nincsenek fájdalmat okozó varratok és nincsenek fájdalmak székeléskor. Nem lettem “nagyobb” a gátvédelemmel való szüléstől!

Az első szülésem után hetekig jegelni kellett a gátam, mert annyira fájt, és azóta, lassan négy éve, megérzem az időjárás-változásokat. A szexuális életünk szinte egyenlő lett a nullával. Ma már tudom, hogy a nőiességembe vetett hitem csorbult azzal, amit akkor átéltem. A második szüléssel visszakaptam a nőiességem, újra élvezem az együttléteket! Több ismerősöm szült gátvédelemmel, van, aki négy gyereket is, és egyiküknek sincs semmi gondja.

Hanyatt fekvésnél a pozíció miatt szinte elkerülhetetlen a gátmetszés, de ha szabadon választhatod meg a szülési testhelyzetet, akkor tarts ki a gátvédelem mellett! Szilvia

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin