Terhesség

Fordulj meg, kisbabám!

Ha a baba nem akar megfordulni, akkor érdemes kipróbálni azokat a praktikákat, amelyek - ha nem is nagy százalékban - hoztak már sikert.
2013. Augusztus 27.

Ha minden jól megy, magától is befordul a baba

Az Enkin-féle torna lényege, hogy kétóránként legalább 15 percet térd-könyök helyzetben kell tölteni, ezt egy-két hétig célszerű ismételni. Ez a testhelyzet a gravitációnak köszönhetően arra ösztönzi a gyereket, hogy lefelé fordítsa a fejét. Állj tehát négykézlábra mindennap, és – hogy kevésbé legyen unalmas – olvass közben újságot.

Más módszerek

A keleti kultúrákban igen népszerű akupunktúra is hatásos lehet a farfekvéses baba megfordításában, azonban ehhez mindenképpen gyakorlott szakember közreműködése szükséges. Hideg és meleg. Helyezz jeges borogatást a méhed tetejére és meleget az aljára. A kisbaba a meleg felé fog mozogni.

Más, hagyományos módszerek is léteznek, amelyek fejvégű helyzetbe segíthetik a magzatot. Ezek közül legismertebb a derék alá helyezett, felcsavart takaró módszere (naponta legalább 10-15 percet kell így, fekvő helyzetben eltölteni), de a pocak alsó felének megvilágítása is igen népszerű a kismamák körében (a babák ösztönösen a fény felé fordulnak).

A rendszeres, napi legalább egy óra séta is hasznos lehet, mivel a gravitáció a baba fejét a medence felé húzza.

Orvos is végzi

Hazánkban nem gyakori, hogy a szülészorvos a 37-40. hét között megkísérli fejjel lefelé fordítani a babát. A műveletet ECV-nek (external cephalicus versio) nevezik, melynek során az orvosod nyomást gyakorol a hasadra. Az esetek felében működőképes ez a módszer, ám első gyereküket váró nőknél kevésbé sikeres.

A Stanford University School of Medicine kutatása szerint ez a művelet hatékonyabb, ha közben epidurális érzéstelenítést kapnak a kismamák, mivel az izmok így el tudnak lazulni.

További hasznos cikkek: