Terhesség

Az ECV (externalis cephalicus versio) technika

Világszerte, így hazánkban is növekszik a császármetszések száma, ennek okát nagyon sokszor a magzat farfekvéses helyzetében jelölik meg. Esetenként azonban meg lehet próbálkozni a magzat megfordításával. Az e célra kidolgozott technikát nevezik ECV-nek.
2016. Március 23.

Fejfekvéses baba – Farfekvéses baba

A technika, amellyel a magzat megfordítható, az externalis cephalicus versio (ECV), vagyis külső fejrefordítás.

A farfekvéses magzat kívülről történő megfordítását általában a 37. várandóssági hét után próbálja meg a szakember, és egészen a vajúdásig meg lehet ezzel próbálkozni.

A technika szerint a szakember (általában a nőgyógyász) gyengéden a hasra helyezi a kezét a magzat köré, elmozdítja a medencétől, majd óvatosan, több lépésben először “oldalra” fordítja (vagyis úgy, hogy a magzat törzse az anya törzsére merőleges legyen), majd úgy, hogy a magzat feje irányuljon a medence felé. A nőgyógyász javasolhat izomlazító gyógyszert (mely a méh izmait lazítja el, a magzatra nincs hatással), de általában fájdalomcsillapításra nincs szükség.

Az externalis cephalicus versio sikerét növeli, ha bőségesen van magzatvíz, ha a magzat még nem ékelődött be a medencébe, illetve, többedik várandósságról van szó. A külső fejrefordítás nem végezhető el ikerterhesség esetén, ha elfolyt a magzatvíz, ha a beavatkozást megelőző egy-két hétben hüvelyi vérzést tapasztalt a kismama, illetve, ha a méh alakja nem megfelelő (a “normális”, körtére emlékeztető méhvel szemben szívre emlékeztet a formája).

A sikeres ECV-nek köszönhetően jelentősen csökkenthető a császármetszés esélye, de ezeknél a kismamáknál még mindig nagyobb a műtéti beavatkozás rizikója, mint azoknál, akiknél a fejvégű elhelyezkedés “önmagától” következett be. Az ECV természetesen nem működik mindenkinél, általában az esetek felében fordítható meg sikeresen a magzat. Előfordulhat az is, hogy a magzat annak ellenére visszafordul farfekvésbe, hogy a beavatkozás sikeres volt.

Az ECV (externalis cephalicus versio) technika

ECV: ritkán adódnak komplikációk

Mint minden eljárásnak, ennek is vannak veszélyei, ezek közé tartozik a magzat köldökzsinórba való beletekeredése, a méhlepény sérülése vagy leválása, a koraszülés is, ezek a komplikációk azonban csak az esetek 1-2 százalékában fordulnak elő. Természetesen, minél hozzáértőbb a fordítást végző szakember, annál kisebb a komplikációk esélye. A megfelelő környezetben végzett ECV-nél ultrahanggal ellenőrzik a magzatot, a méhlepényt és a magzatvíz mennyiségét is.

Kapcsolódó cikkeink farfekvés témában: