Terhesség

A császármetszéssel született babák is megkaphatják az anya hasznos baktériumait

Szülés során a baba találkozik az anya hüvelyflórájának baktériumaival, ezzel bélrendszerük mikrobiomja támogatást kap. A császármetszéssel született babák esetében ez azonban nem történik meg, így mikrobiomjuk fejlődése késleltetett lesz. A jó hír az, hogy egyszerű eljárással ők is megkaphatják a hasznos baktériumokat.
2023. Június 26.
újszulött baba
Kép: Getty Images

Azt gondolnánk, már eleve úgy születünk, hogy bélrendszerünk rendelkezik mikorbiommal, olyan hasznos baktériumokkal, amelyek – többek között – az immunrendszer fejlődését segítik. Ez azonban nincs így. A mikrobiom támogatása először akkor történik meg, amikor a baba áthalad a szülőcsatornán, ekkor találkozik az anya hüvelyflórájával és annak hasznos baktériumaival, ami jelentősen hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez és a későbbi krónikus betegségek kialakulásának csökkentéséhez.

Miért fontosak az anyai hüvelybaktériumok?

A hüvelyi szülés során a csecsemő ugyanis ki van téve az anya hüvelycsatornájában található baktériumoknak. A csecsemő bőre a szülés során találkozik a baktériumokkal, belélegzi azokat és felveszi a bőrére is, így találkozik az emésztőrendszerével. Ezek az organizmusok aztán elszaporodnak és alkalmazkodnak az újszülött testén és testében található különböző helyeken, részben utánozva az anya mikrobiomját, és egyben megalapozva a baba saját, egyedi mikrobiális jegyeit.

Korábbi kutatások is rámutattak arra, hogy a császármetszéssel születettek ebből a szempontból némi hátránnyal indulnak, hiszen nem haladnak át a szülőcsatornán, így nem érintkeznek az anya hüvelyflórájával, ahonnan megkaphatnák ezeket a hasznos baktériumokat. Egy új kutatás most azt mutatta ki, hogy azok a babák is megkaphatják a jótékony baktériumokat, akik nem a szülőcsatornán keresztül érkeznek a világba. Az eljárás nagyon egyszerű.

Dr. Aviva Romm szülész-nőgyógyász így magyarázza: „A steril gézt legyező alakúra hajtogatjuk. Ezt steril vízzel megnedvesítjük, majd behelyezzük a hüvelybe, és egy órán keresztül hagyjuk, hogy megtelepedjenek rajta a hasznos baktériumok. A gézt eltávolítjuk, és egy lezárt zacskóba tesszük a baba megszületéséig. A szüléskor a gézzel áttöröljük a baba arcát, ezzel imitálva a szülőcsatornán való áthaladást.” A műveletet közvetlenül a szülés után és az anyával való bőr-bőr kontaktus megkezdése előtt végzik el.

Az mBio című folyóiratban közzétett klinikai tanulmány megállapította, hogy az eljárás hatékony. „Ezek a baktériumtörzsek normál esetben nem lennének jelen az újszülöttekben, mivel a császármetszés során a csecsemőket közvetlenül az anyjuk méhéből emelik ki”– írták a tanulmány szerzői. A kutatók 3 éves korukig követik a csecsemőket, hogy tovább vizsgálják a mikrobiomjukra gyakorolt hatást, de korai vizsgálatok már vannak. Maria Gloria Dominguez-Bello, a tanulmány egyik szerzője és a Rutgers School of Environmental and Biological Sciences (SEBS) biokémiai és mikrobiológiai tanszékének professzora elmondta, hogy már most jelentős hatást figyeltek meg azoknál a babáknál, akiknél alkalmazták ezt az eljárást, noha kis minta állt rendelkezésükre.

Ha ez a folyamat nem következik be, például császármetszéses szülés során, akkor a mikrobiális kolonizáció megszakadhat, késhet, vagy másképp alakulhat. Ez a megváltozott fejlődés többek között az immun- és anyagcsere-betegségek, például az asztma, az autoimmun betegségek és az ételallergiák nagyobb kockázatával jár – állítja Marea Goodman, szülésznő.

“Úgy gondolom, hogy ez az eljárás rendkívül előnyös lehet, és nagyon minimális kockázattal jár”– mondta Goodman a Motherlynek. Kockázatról akkor beszélünk, ha az anyának gonorrhoea-  chlamydia, aktív herpesz-, streptococcus B vagy  élesztőgomba-fertőzése van. Ezeket a kockázatokat ki kell zárni mielőtt az eljárást alkalmaznák.

forrás: mother.ly