Terhesség

Szülés: mi az a VBAC?

Egyre többen ismerik a kifejezést: VBAC, vagyis császármetszés utáni hüvelyi szülés. Sok kismama fontosnak tartja, hogy lehetősége legyen a császármetszés után arra, hogy következő gyermekét hüvelyi úton hozza világra.
2021. Március 04.
Szülés: mi az a VBAC? (fotó: Getty Images)

Egyre többen gondolják úgy, hogy nem automatikus az egyszer császár, mindig császár gyakorlat, azaz a sok kórházban és sok orvosnál bevett gyakorlat, hogyha az első gyermek császármetszéssel született, akkor automatikusan a második terhesség is műtéttel végződjön.

A császármetszés fontos életmentő beavatkozás, sok esetben valóban szükséges, és kisbabák, anyák élete múlik rajta. Az is igaz azonban, hogy Magyarországon sokkal gyakoribb a császármetszések aránya, mint azt a nemzetközi szakirodalom és WHO indokoltnak tartja: míg 1990-ben 10 százalék körül volt, addig 2016-ban 39 százalék, az OECD országok között a negyedik helyen állunk a császármetszés tekintetében. A WHO szerint a valóban indokolt császármetszések az összes szülés 15-19 százalékát teszik ki.

Magyarországon az, ha valaki az első gyermekét császármetszéssel hozza világra megnehezíti, hogy következő szülése hüvelyi úton történjen, olyannyira, hogy viszonylag kevés orvos és kevés kórház támogató ebben. Pedig a császármetszés egy komoly műtéti beavatkozás, aminek sokszor testi és lelki következményei vannak. Ezért is fontos lenne, hogy az anyáknak lehetősége legyen arra, hogy megpróbálják a hüvelyi szülést akkor is, ha előző szülésük császármetszéssel fejeződött be.

A VBAC (Vaginal Birth After Caesarean) vagyis császármetszés utáni hüvelyi szülés sikerességének vannak feltételei.

Mindenekelőtt fontos a lelki felkészülés és az, hogy anya feldolgozza a császármetszést. Nagyon fontos, hogy támogató közege legyen az anyának, ez elsősorban a partnert, férjet, társat, családtagokat jelenti.

Természetesen nem mindegy, hogy az előző szülés miért fejeződött be császármetszéssel és az sem, hogy történt-e vajúdás vagy sem. Ideális, ha a két szülés között legalább 24 hónap telik el.

A legnagyobb félelem a császármetszés utáni hüvelyi szülésnél a méhen lévő heg szétválása. Ez valóban komoly, akár életet veszélyeztető kockázat, de ennek valószínűsége egy császármetszés után 20-32/10000, többszörös előzetes császármetszés esetében 170/10000. A hegszétválás valószínűségét korábban azzal próbálták megjósolni, hogy a terhesség utolsó heteiben mérték a heg vastagságát. Ma már azonban a tapasztalatok és a témában végzett kutatások rámutattak, hogy nem a heg vastagsága a lényeges, hanem annak rugalmassága, amit lehetetlen abból megjósolni, hogy mennyire vastag vagy vékony maga a heg.

A VBAC esetében lényeges, hogy a szülés magától induljon meg, indítani kockázatos lehet. Hasonlóan fontos a szülés türelmes kísérése és folyamatos gondos figyelése. A VBAC-t természetesen erőltetni nem szabad, de egy újabb császármetszésnek is megvan a maga kockázata. Ezért a legjobb az lenne, ha egyéni mérlegelés alapján, az anyával közösen megvitatva és őt tájékoztatva és nem automatizmusok mentén döntenének arról az orvosok, hogy császármetszés után támogathatónak tartják-e a VBAC-t.

(Cikk forrása: szulnijo.hu, Index.hu)