Terhesség

Mire jó a VBAC-kalkulátor?

Mit számol, mire használható a VBAC-kalkulátor?
2022. November 24.
(Kép forrása: Getty Images)

Egy előző, császárral történt szülés után nem feltétlenül csak császármetszéssel hozhatja a világra egy édesanya a következő gyermekét, hanem akár megkísérelheti a VBAC-et (vaginal birth after cesarean), vagyis a császármetszés utáni hüvelyi szülést is.

Ahhoz azonban, hogy a VBAC sikeres legyen, bizonyos feltételeknek is meg kell valósulnia, melyek közül a legfontosabb, hogy olyan orvosa legyen a kismamának, aki ebben tudja támogatni, mert a VBAC-hez a szakorvosok részéről is speciális tudásra és gyakorlatra is szükség van. (Magyarországon sok olyan kórház van, ahol még mindig nem támogatják vagy nem engedélyezik a VBAC-et, mert az ehhez szükséges tudás és gyakorlat még nem számít általánosnak.)

Ezen túlmenően fontos tényezők, hogy a két szülés között elteljen legalább 1,5, de inkább 2 év – a legrettegettebb szövődmény, a hegszétválás kockázata miatt –, hogy ne ismétlődjön meg az előző császármetszés oka, és a kismama általános egészségügyi állapotát is figyelembe kell venni, ahogy azt is, hogy lelkileg fel van-e készülve a VBAC-re.

Annak a felmérésére, hogy vajon mekkora esélye lehet valakinek a sikeres hüvelyi szülsére császármetszés után, a Maternal-Fetal Medicine Units Network (Anyai Magzati Gyógyászati Egységek Hálózata) megalkotott egy VBAC-kalkulátort, amely bizonyos paraméterek alapján ad egy becslést erre vonatkozóan, VBAC. Ehhez olyan tényezőket vesz figyelembe, mint:

  • az életkor
  • a testmagasság
  • a (terhesség előtti) testtömeg
  • hogy az előző császármetszés azért történt-e, mert a tágulás jelentősen lelassult vagy leállt, vagy a vajúdás leállt a tolófázisban
  • hogy kezelték-e a kismamát magas vérnyomással a várandósság előtt

A kalkulátor egy százalékos arányt becsül a VBAC sikerességre, a megadott adatok alapján. Azonban nem számol sok egyéb tényezővel, amelyek szintén hatással lehetnek az adott személynél arra, hogy milyen esélye van a sikeres hüvelyi szülésre egy korábbi császármetszés után. Így egy viszonyítási pontot például adhat, de valószínűleg önmagában nem lesz elegendő a VBAC-kel kapcsolatos döntések meghozatalához.

Felhasznált források: gyerekszoba.hu, gyerekszoba.hu, health.harvard.edu