Terhesség

Hányszor lehet császármetszéssel szülni?

Minden édesanya és minden terhesség más, ezért nehéz általános választ adni arra a kérdésre, hogy hány császármetszést lehet biztonságosan elvégezni valakinél.
2022. Június 29.
Hányszor lehet császármetszéssel szülni? (Fotó: Getty Images)

Először is érdemes tisztázni azt a kérdést, hogy ha császármetszéssel szült egy édesanya, akkor a jövőbeli terhességeinél is császármetszéssel kell szülnie? Ezzel kapcsolatban Dr. Robert O. Atlas, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kongresszusának tagja, a Mercy Medical Center szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője elmondta a Healthline portálnak, hogy ha az előző császármetszés egy alacsony keresztirányú (vízszintes) metszés volt a méhen, akkor nem kell kötelezően a jövőbeli terhességnél is császármetszéssel szülni.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) az előző császármetszésnél végzett méhmetszés típusa meghatározhatja a jövőbeli szüléseket, mert egyes méhhegek nagyobb valószínűséggel okozhatnak repedést a császármetszés utáni hüvelyi szülés (VBAC) során. Az alacsony függőleges és a magas függőleges bemetszésnél is nagyobb a repedés kockázata, mint a méh alacsony keresztirányú bemetszésénél.

Az ACOG szerint azoknak, akiknek császármetszés szerepel a kórtörténetében, a jövőbeli szüléseknél két lehetőségük van, a tervezett császármetszés vagy a VBAC. Ha az előző császármetszésnél alacsony keresztirányú metszést ejtettek, az orvos beszélhet az édesanyával a TOLAC-ről (trial of labor after caesarian), ami azt jelenti, hogy kísérlet hüvelyi szülésre császármetszés után, és ami a VBAC-re tett kísérlet.

“A TOLAC gyakrabban működik, mint nem” – mondta el a portálnak Atlas, és hozzátette, hogy attól függ, hogy miért végezték az első császármetszést. “Például annak a személynek, akinél farfekvés(es baba  – a szerk.) miatt végeztek császármetszést, 80 százalékos esélye van a sikerre, szemben azzal, aki teljesen kitágult, 3 órán át nyomott, majd ezután volt császármetszése – ilyen esetben a siker esélye kevesebb, mint 33 százalék” – magyarázta.

Tehát nem mindig lehetséges a VBAC, és a következő terhességnél is császármetszéssel szül az édesanya. De hány császármetszés tekinthető biztonságosnak?

Atlas szerint erre a kérdésre nincs valódi válasz. “Vannak olyanok, akiknek hat-hét császármetszése volt gond nélkül, másnak pedig csak egy császármetszése, akinek a következő terhessége egy nagyon bonyolult problémához kapcsolódik, mint például a placenta accreta (a méh falához nőtt méhlepény) spektrum zavara, vagy egy szörnyű összenövés” – mondta el.

A számszerűsítés érdekében a portál a Mayo Clinicet idézi, ami szerint a TOLAC nem ajánlott három vagy több korábbi császármetszés után.

Atlas szerint bizonyos szövődmények előfordulhatnak az ismételt császármetszésnél. Ilyenek lehetnek:

  • méhrepedés
  • a húgyhólyaggal kapcsolatos szövődmények
  • bél-összetapadások vagy -sebek
  • cseplesz (a hashártyának a gyomorhoz menő lemezei) összenövések
  • erek szövődményei
  • túlzott vérzés
  • vérátömlesztés szükségessége
  • méheltávolítás

Vannak olyan kockázatok is a méhlepényre nézve, amelyek több császármetszés esetén növekednek, mint például a placenta accreta, az előlfekvő méhlepény (placenta previa) és a méhlepény leválás.

Egy 2017-es tanulmány nem talált figyelemre méltó különbséget az ismételt (több mint három) császármetszéshez kapcsolódó nagyon súlyos szövődmények között, általában a császármetszéshez képest. A tanulmány szerint a leggyakoribb szövődmény, ami a többszöri császármetszés esetén lényegesen szembetűnőbb volt, az összenövések.

Forrás: healthline.com