Terhesség

Hüvelyi szülés császármetszés után: min múlik?

Ha császármetszésed volt, de a következő szülést hüvelyi úton szeretnéd, akkor néhány követelménynek meg kell felelned, hogy egyáltalán megpróbálhasd.
2018. Február 16.
Hüvelyi szülés császármetszés után: min múlik?

A smartparenting.com szedte össze, hogy melyek azok a körülmények, amelyek kellennek ahhoz, hogy előzetes császármetszés után, hüvelyi szülésbe engedjenek egy nőt.

Hozzátennénk, hogy Magyarországon erősen orvos (és kórház) függő, hogy egy vagy akár több császármetszés után javasolják, támogatják, vagy egyáltalán nem engedik meg a hüvelyi szülést. Itthon nagyon komoly felkészülést, utánajárást és informálódást igényel, ha egy anya úgy dönt, hogy bár az előző szülése(i) császármetszéssel végződött, szeretné, ha a következő gyermeke hüvelyi úton érkezne meg. Ebben az informálódásban rengeteg segítséget nyújt például az a zárt Facebook-csoport, amely a császármetszés utáni hüvelyi szülés (VBAC vagyis vaginal birth after cesarean) támogatására jött létre.

A smartparenting.com tehát az alábbi feltételeket, körülményeket szedte össze egy sikeres VBAC-hez.

A nők többsége hüvelyi szülést tervez az első terhessége idején. Ez több szempontból is evidens, az is lehet az egyik szempont, hogy a császármetszés egyáltalán nem veszélytelen: ez egy nagy hasi műtét, magasabb kockázatot hordoz magában mind a babára, mind az anyára nézve, mint egy hüvelyi szülés.

Az egyszer császár mindig császár alapkitétel mára meghaladottá vált, egyáltalán nem törvényszerű, hogy császár után csakis császár következhet. Vannak azonban feltételei a VBAC-nak.

Az előző császármetszés harántmetszéssel történt

Vagy ismertebb nevén bikini vonalban történt a vágás és nem hosszanti irányban (utóbbi ritka manapság, csak kivételesen sürgős császármetszéseknél alkalmazzák).A VBAC legnagyobb (de igen ritka) kockázata a méhrepedés, ennek veszélye nagyobb, ha a korábbi császármetszés során hosszanti irányban történt a méh metszése. Az, hogy milyen irányú a méhen található metszés, általában kívülről is megállapítható, tehát a hasfalon is ugyanolyan irányú metszést fogunk látni, de ritkán előfordulhat, hogy nem így van. Azoknak, akik VBAC készülnek egyébként is fontos minden részletet ismerniük a császármetszésükről, így fontos, hogy kikérjék a teljes orvosi dokumentációjukat attól a kórháztól, ahol szültek. Ez jogában áll minden páciensnek és kötelessége kiadni az intézmény a teljes dokumentációt.

Nem ismétlődik az előző császármetszés indikációja

Azaz nem ismétlődik meg az az ok, ami miatt császármetszésre került sor (itt most az abszolút császárindokokra kell gondolni) pl. farfekvés, placenta previa (előlfekvő méhlepény) vagy terhességi magas vérnyomás.

Mennyi idő telik el a két terhesség között

A méhrepedés kockázatában szerepet játszik, hogy a két szülés között mennyi idő telik el, általában 18 hónapot javasolnak a szakemberek.

Korábbi császármetszések száma

Vannak orvosok, akik kizárólag egy előzetes császármetszés után engedélyezik a hüvelyi szülést, de akadnak olyan szakemberek is, akik nem tartják sokkal rizikósabbnak, ha két vagy akár 3 császármetszés után szeretne az anya hüvelyi szülést (ezt VBA2C ill. VBA3C- nak nevezzük).

Az anya általános egészségi állapota

Azaz az anya nem cukorbeteg, szívbeteg vagy nincs magas vérnyomása. Ezek a betegségek magas kockázatot hordoznak a vajúdás során.A sikeres VBAC-hoz sok dolog szükséges: támogató környezet (orvos, kórház és persze a család), megfelelő tájékozottság, informálódás, tudás, az előző császármetszés feldolgozása, önismeret, hit önmagunkban és a testünkben, abban, hogy minden nő képes megszülni a gyermekét.Kapcsolódó cikkeink császármetszés utáni hüvelyi szülés témában: