Terhesség

A magzati farfekvés típusai

Általában a 30-32. héten fordul fejvégű helyzetbe a magzat, de ha később is farfekvésben helyezkedik el, akkor sincs ok az aggodalomra: a vajúdás kezdetéig bármikor megfordulhat. Létezik magzat külső megfordítása is.
2018. Január 22.
Fejvégű és farfekvéses magzat

Mindennek azért van jelentősége, mert Magyarországon sok kórház esetében fel sem merülhet a hüvelyi szülés lehetősége, ha a magzat nem fejvégű. Egy része a kórházaknak a spontán megindulást engedélyezi, tehát megkezdődhet a vajúdás magától, de császármetszéssel kell megszületnie a babának. A kórházak másik fele még ennyire sem megengedő és programcsászárra kötelezi az anyát.

Farfekvéses hüvelyi szülést nagyon kevés szülész-nőgyógyász vállal. Pedig létezik komplikáció nélküli faros szülés, igaz rengeteg türelem kell hozzá. Az sem árt, ha a magzatnak nagy a popsija és kicsi vagy átlagos a fejkörtérfogata. Éppen ezért szokták ultrahang vizsgálattal megbecsülni a magzat súlyát és fejkörtérfogatát is.

A farfekvésnek két típusa létezik: a teljes (vagy totális) farfekvés illetve a részleges farfekvés.

A teljes farfekvés esetében a szüléskor a baba lába jelenik meg elsőként. A részleges esetében pedig a baba feneke mutatkozik meg elsőként.

Farfekvéses magzati elhelyezkedés esetén meg lehet próbálni a megfordítását méhen belül. Erre szülészek szoktak alkalmazni módszereket, ezt nevezzük külső megfordításnak. Praktikák is léteznek amelyekkel a kismama egyedül is próbálkozhat, ilyen az Enkin-torna. Ez egy térdelő-könyöklő, laza csípőt igénylő póz, amit naponta 15 percig érdemes csinálni.

Kapcsolódó cikkeink farfekvés témában: