Terhesség

Még jó, hogy képlékeny a baba feje

Nem könnyű sem az anyának, sem a babának. Az egyszerű szülések is megviselik mindkettőjüket. A baba keményen dolgozik, egy hosszú utat kell megtennie. Ám szép is marad, nem is fárad bele, ha császármetszéssel jön világra.
2002. Szeptember 02.

A baba fejének szépsége azonban nem lehet szempont, császármetszést csak indokolt esetben alkalmaznak az orvosok.

S ez bizony függ a magzattól is, mert a méhen belüli rendellenes fekvés felveti a császármetszés szükségességét. A leggyakoribb a farfekvés, állhat a baba harántban, azaz keresztben, viszont szerencsés esetben az utolsó pillanatban is megfordulhat. A fejvégű tartásnál is lehetnek gondok, ha a baba fejforgása nem megfelelő, akkor is a császármetszés a megoldás. Nem ritkaság, hogy a hüvelyi szülésbe is be kell avatkozni fogós eszközzel vagy a vákuumos eljárással. Az intézménytől függ, hogy a kettő közül melyiket alkalmazzák. E módokat használják, amikor az anyuka nem erőlködhet, mert erősen rövidlátó, vagy ha a baba a kimenetben nem halad tovább.

A megakadás összefügghet fájásgyengeséggel, de okozhatja az anya nem megfelelő közreműködése.

Születéskor a baba szűk csatornán, csontos járaton halad át, amiben hosszabb-rövidebb időt tölt. A picik feje szerencsére képlékeny, koponyacsontjuk puha, a varratok még nem zártak, és a kutacs nyitott. Ezek teszik lehetővé a fej alkalmazkodását, alakulását az áthaladáshoz, hiszen a fej a legnagyobb átmérőt képviseli, így annak megszületése a legnehezebb. Előfordul, hogy a fej megszületik, és utána a test nem jön ki ugyanazzal a tolófájással. A fájásszünetben csak a fej látszik.

A fej deformációja csak átmeneti állapot, és néhány nap alatt rendeződik

Ilyenkor a baba feje deformálódhat. Ez azonban csak átmeneti állapot, és néhány nap alatt rendeződik. Sőt gyakran már néhány óra elteltével szemmel láthatóan szépül a baba feje. A fej általában hosszirányban összenyomott, a koponyacsontok összecsúszhatnak, ilyenkor a szélük jól tapinthatóvá válik.

Természetes, hogy a kimenetben rögzült koponyán, a nyomásnak kitett helyen duzzanat, fejdaganat keletkezik. Ez a caput succedanemnek hívott átmenetileg látható eltérés. A szüléskor kialakulhat egy fluktuáló tapintatú terime, mely egy vérömleny. Ez is ártalmatlan jelenség, amely hetek alatt magától felszívódik. A baba szeme, kötőhártyája bevérezhet, ez még teendőt sem igényel. Amikor a baba feje előbb születik és megáll, akkor ijesztő kék színűre válthat, bevérzések jelennek meg rajta, szerencsére ez is elmúlik magától.

Ezek is érdekelhetnek szülés témában:

III. évf. / 7. szám

Forrás: Baba Magazin