Baba

Csúnya kisbaba?

Miért olyan csúnya némelyik kisbaba, amikor megszületik? A kérdésre a szakértő válaszol.
2012. Október 22.

Átlagos nehézségű szülés is nyomot hagy a babán, nem könnyű áthaladni a szülőcsatornán. A koponyacsontok közötti hézag, a kutacs arra szolgál, hogy a fej károsodás nélkül alakulhasson a szűkös helyviszonyokhoz.

A képlékeny koponyacsontok kissé elmozdulnak, deformálódnak, ám ugyanilyen könnyen vissza is nyerik formájukat. Az orr torzulása hasonlóan átmeneti probléma. A szülés során az arckoponyát ért súrlódást jelzik a piros foltok, duzzadt szemek, esetleges bevérzések a szemen, de ezek az apró sérülések napokon belül eltűnnek, felszívódnak.

A pattanások, a duzzadt mellek és nemi szervek az anyai szervezetből hozott hormonok hatására utalnak. Ha szopik a baba, hosszabb ideig áll fenn a hormonhatás, ezért lassabban szűnnek meg ezek a jelek, ám teendőt egyik jelenség sem igényel!

Nem jelent feltétlenül rosszat az sem, ha az újszülött keze-lába kicsit kékes, akár hideg is lehet, ha egyébként a baba jól érzi magát. Vérkeringése és testhőmérséklete a megszületést követően még ingadozó, és ez látszik is a bőrén: az újszülött szinte óránként változik – tájékoztat dr. Cserbák Anna neonatológus, gyermekaneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Milyen az újszülött baba?
  • Újszülöttkori bőrelváltozások
  • Baba – mi micsoda?