Baba

Milyen az újszülött baba?

A 9 hónap csupa izgalom. Édes várakozás. Kíváncsiak vagyunk, vajon milyen lesz a pici babánk? Kire fog hasonlítani? Milyen lesz az arca, a kis személyisége? Nincs két egyforma baba, de a következő dolgokra nem árt felkészülnünk.
2016. Április 19.

Milyen az újszülött?

Abban az esetben, ha még nem láttunk újszülött babát, érdemes tisztában lenni azzal, hogy amikor világra hozzuk, nem valószínű, hogy úgy fog festeni, mint ahogy a magazinokban és televízióban láthatjuk. Ott a legtöbb esetben egy mosolygós újszülött néz vissza ránk, akinek már az első pillanatban is szép a bőre, fényes, csillogó a szeme, pufi, harapdálnivaló a kis teste.

Így, ha erre a látványra készülünk, akár sokkoló is lehet a valóság. Persze ijedtségre nincs okunk, hiszen ez csak egy ideiglenes állapot és már a fürdetést követően is változást fogunk észlelni. Mi az, amire számítanunk kell?

A baba bőre

Amikor a kisbaba kibújik az édesanyjából, minden esetben fehér, csúszós bevonat borítja a testét. Ez a magzatmáz, ami az anyaméhben megvédte őt a magzatvíztől, ami már a baba első fürdetésénél többnyire távozik, de ha teljes mértékben nem, akkor azt a következő napokban majd szépen elnyeli a baba bőre. A magzatmáz alatt nem fogunk egyből szép piros kis bőrt látni, hanem teljesen természetes, hogy kékes-rózsaszínes lesz.

Legfőképpen a kezek és lábak azok, amelyek szinte teljesen kék színűek lehetnek. Emiatt sem kell aggódni, ilyenkor még a vérkeringés fejletlen, de amint beindul , akkor hamarosan egészséges piros lesz a baba színe. Tény, hogy a túl kék végtag leronthatja az Apgar-értéket.

Mókás látvány bizony, de egyes kisbabáknak a tenyerén, talpán, homlokán, fülén, vállán pihés szőrök vannak. Természetes dolog, védő szerepet játszottak a méhben. Nem kell elkönyvelni, hogy szőrös gyermekünk született, ezek szépen majd kikopnak.

A bőr az első napokban lehet nagyon száraz és hámló, de rövid idő alatt ez is rendbe fog jönni. Olajos kenegetésen kívül különösebb kezelést nem is igényelnek.

Tapasztalhatjuk, hogy az orr részen fehér foltokat látunk, amelyek már másnap, de legkésőbb a születés hetében elmúlnak. Az, hogy egy kicsit véres a baba teste, az is normális velejárója a születésnek, nyilván nem a baba vérzik, hanem ezek a szülőcsatorna áthaladásának következtében kerülnek a testére.

Úgynevezett mongol foltokat is felfedezhetünk a kicsi bőrén, ezek sötétbarna, fekete pöttyök, de a gyermek 5 éves koráig halványodhatnak. Vörös foltok a szemhéjak, orr, homlok és nyak hátsó részén jelenhetnek meg, ezek síráskor erősebben kivörösödhetnek, de többnyire a gyermek két éves koráig elmúlnak.

A baba feje

Szem

A babák már az első pillanattól kezdve szeretik nézni szüleik arcát. Tanulmányok kimutatták, hogy a baba már négy órával a szülést követően megismeri a saját anyja arcát. Az újszülött látását is vizsgálták és megállapították, hogy a 20-25 cm re lévő dolgokat látják az első időben a legjobban. A szemhéj duzzadt még néhány nappal a szülés után is, de ez magától elmúlik. Elég gyakori tény, hogy a baba szemének színe is megváltozik az első évben.

Orr

A születést követően a baba orra lehet lapos, vagy torz. Ez egyáltalán nem szépséghiba, szabályos alakjukat időben fel fogják venni.

Koponya

Kevés újszülött jön tökéletes fejformával a világra, hiszen a természetes szülésnél a szülőcsatorna áthaladáskor deformálódik a fej. Ilyenkor elnyúlt, csúcsos is lehet, de ez is szépen alakul majd, hat hétig is akár eltarthat. A császárral szült édesanyák gyermekére ez nem jellemző.

A kisbaba feje nagyon puha, mivel a koponyacsontok még nem forrtak össze. Azok a babák, akik nem szeretnek hason, könnyen egyfajta sima terület jelentkezhet a fej hátsó részén. Ha a baba szívesebben fordítja csak egy irányban a kis fejét, érdemes figyelni erre és más irányba helyezni a kiságyban. Megelőzve ezzel a fej formájának deformitását. Fontos, hogy egyre többet tegyük hasra, ez megerősíti a nyak, váll és hátizmait.

Arc

Az újszülött arcán is olykor megfigyelhető duzzanat, ez is a nyomásnak tudható be, és akár néhány órával később már teljesen elmúlik.

Haj

A haj mennyisége és szerkezete is változik. Azok a kisbabák, akik nagy hajjal születnek, ők is elveszítik majd babahajukat. Sőt a hajszín is változhat idővel az újszülött hajszínhez képest.

A baba teste

Köldökcsonk

Nem túl szép látvány, de a puha kis köldökcsonk néhány nap alatt bekeményedik és leszárad. Szinte teljesen megfeketedik és körülbelül a tizedik nap körül le is szokott esni.

Mell, nemi szerv

Az anyai hormonok is okozhatnak változást, ennek jeleit az újszülöttnél is felfedezhetjük, de szintén csak kis ideig jelentkeznek.

A következő tüneteket vehetjük észre:

– a baba melle megduzzadt

– a nemi szerve megnagyobbodott

– lányok esetében váladékozik, akár vérzik

Végtagok

A legtöbb szülő rögtön elkezdi számolni, hogy megvan e a kicsi összes ujja, de ilyenkor azonkívül, hogy a baba kezei és lábai nagyon picik és édesek, első érintésre hidegnek érezhetjük. Ennek magyarázata csupán, hogy még nem indult be rendesen a vérkeringése. Ami szintén furcsa lehet, hogy a legtöbb kisbaba nem tudja egyenesen tartani lábfejét, az anyaméhben eltöltött póz miatt. A lábfej sok esetben befelé fordul,de fél éves koráig minden bizonnyal ki fog egyenesedni.

Bélrendszer

Újszülött kisbaba először sötétzöldes, feketés magzatszurkot fog üríteni. Ahogy elkezd a baba anyatejjel táplálkozni megváltozik a széklet állaga és színe. Ha a magzatburok teljesen kiürül, utána aranybarna színe lesz az anyatejes baba székletének.

Érzelmek

A babának a születést követő percekben nagyon fontos az érintés és az, hogy az anya közel legyen hozzá. A mama érintése, hangja megnyugtatja őt, ezért a szülőszobán, ha komplikációmentes a szülés, akkor egyből az édesanya mellkasára teszik az újszülöttet. Itt egy picit együtt pihennek, majd ösztönösen beindul az anyatej termelődése, a kisbaba pedig mintha mindig is ezt csinálta volna, megkeresi a mellett és szopizni kezd.

Tanulmány igazolja, hogy a korai bőrkontaktus szerepet játszik az anya -gyermek későbbi kapcsolatában. Ha minden rendben zajlik egy kis ismerkedés után viszik el a babát tisztálkodni, öltöztetni a nővérek, császármetszéskor is jellemző, hogy megmutatják a kisbabát, de utána megfürdetik, amíg az édesanyát is ellátja az orvos.

Kapcsolódó cikkeink: