Terhesség

Milyen az újszülött?

A szülés után kisbabánk bőrének változása a legszembetűnőbb. Szinte óráról órára felfedezhetünk rajta valami újdonságot.
2007. Szeptember 02.

Milyen az újszülött?

A születéskor még ráncos bőr fokozatosan kisimul, színe lilás-pirosasról hamvas rózsaszínre vált. Az újszülött bőrét fehér, zsíros magzatmáz borítja, amely 2-3 nap alatt felszívódik akkor, ha nem mossák meg az újszülöttet megszületése után közvetlenül. A magzatmáz zsírokban gazdag, jó hőszigetelő. Lehámlott bőrpikkelyekből és faggyúmirigyek váladékából áll. A máz sikosít is: megkönnyíti a magzat áthaladását a szülőcsatornán.

Testét pihés szőrzet, laugo borítja. A laugo kihullik.

Az arcon horzsolás, a szemen bevérzés árulkodhat a szülőcsatornában átélt küzdelemről, a pattanások az anyai hormonok jelenlétét jelzik.

Különösen túlhordott babáknál gyakori a száraz bőr, ennek legjobb ellenszere a napraforgó-olajos törölgetés. A pici kéz és lábacska szinte mindig hideg, mert hőháztartása még kialakulatlan. Bár a kismamák fullasztónak érzik a gyermekágyas osztály melegét, a kicsik számára kellemes átmenetet biztosít ez a hőfok. Jólesik az újszülöttnek, ha magzati pózban puha takaróba tekerjük.

Az újszülött hasa álatlában puffadt, szeme – amelyet csukva tart – duzzadt.

Fején kutacs van: olyan lágyrész, ahol a koponyacsont nem forrt még össze. Fontos jelzéseket ad, például ha behorpad, az folyadékhiányra, kiszáradásra utal.

Az előtej, más néven kolosztrum szopásával megindul emésztése, a pelenkában fekete magzatszurkot fedezünk fel. Magzatszurkot 2-3 napig ürít a baba. Az igény szerint szoptatott babáknak általában nincs szükségük popsikenőcsre, ritkán pirosodik ki a popsijuk. Ha be kell kennünk, akkor érdemes arra figyelni, hogy jól “lélegző” krémet válasszunk, lehetőleg természetes összetevőkből.

A szopástól kis hólyag lehet a száján, ez az úgy nevezett szopópárna. Gyomra kb. akkora mint egy cseresznye: nincs szüksége sok táplálékra, arra viszont igen, hogy bármikor (éjjel is!) szophasson: az anyatej gyorsan felszívódik, gyorsan kiürül a kis gyomorból. Az anya tejtermelése egyébként is attól indul be, és attól áll be a kereslet-kínálat, ha az újszülött testközelben lehet és igény szerint szophat. Orrlégző, így egyszerre szophat és lélegezhet.

Köldökcsonkja 1-2 hét alatt elszárad és leesik. Addig is kevés víz érje és pelenkázáskor érdemes alkohollal átkenni.

Légzése még nem mindig egyenletes, időnként nagyot szusszant, sőt valósággal felrikolt álmában, máskor hangtalanul piheg. A bukás és a csuklás természetes jelenség, csupán múló kellemetlenséget jelent. Karjával néha ijedten kaszál a levegőben mellkasa előtt.

Ösztönös reflexei vannak: szopóreflex, fogóreflex, lépegetési reflex, úszóreflex, Moro-reflex (megrezzenési).

Az újszülött napi alvásigénye 16-19 óra.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin