Baba

Éhezik a baba, amíg meg nem jön a tej?

A szülés utáni harmadik-negyedik napon indul be az érett tej termelése. Vajon addig éhezik a baba?
2012. Február 28.

Már az első órákban is termelődik előtej, a babának épp ez és ennyi kell

A legtöbb anya a szülés után aggódni kezd, hiszen nem érez semmiféle változást a mellében. “Még nincs tejem!” – hallom a szülészeten szinte mindennap. “Csak ez a sárga van…” “Ilyen átlátszó jön…” “Éhes, inkább visszaviszem a csecsemőosztályra!” A baba szerencsére éppen ezt a “sárgát” és “átlátszót” szereti, erre van szüksége.

Könnyű és finom

A mell már a terhesség 16. hete körül képes tejet termelni. Van, aki ezt észre is veszi, hiszen el-elcsöppen zuhanyozás közben vagy máskor. A terhesség alatt termelődő tej összetétele folyamatosan változik. Így bármikor születik meg a baba, mindig a számára legértékesebb, neki való anyatejhez fog jutni.

Szülés után néhány napig nagyon kevésnek tűnik az anyatej. A baba, ha szopik is, egyelőre nem kortyol nagyokat, és többnyire vagy aluszékony, vagy sírós. Semmiképp sem úgy fest a dolog, mint ahogy a babakönyvek írnak a jól tartott csecsemőről, aki alszik vagy mohón szopik, és utána nagy böfivel nyugtázva a remek ellátást, kellemesen ellazulva vizslatja rajongó édesanyja arcát. Igen, az előtej kevés, ha látnánk, talán pár teáskanálnyi lenne. De a baba gyomra is apró, akkora még, mint egy ropogós cseresznye. Éppen ez és éppen ennyi kell neki.

A tej íze hasonlít a magzatvíz ízére, összetétele speciális, magas fehérjetartalma tápláló, véd a kiszáradástól, és csökkenti a sárgaság megjelenésének kockázatát. Ellenanyagai pedig megóvják a babát azoktól a kórokozóktól, amelyek a család környezetében jelen vannak. Gyulladásgátló is található benne, amely megelőzi az újszülöttgyógyászok rémét, a bélelhalást. Tehát nem “csak valami sárga”, hanem valami csodálatos lehetőség az egészséges induláshoz.

A cumisüveg komoly kísértés

Jól fog lakni? Igen, de lehet, hogy szokatlanul hamar újra szopni szeretne. A második napon sok anya megijed, hogy nem elég a babának az előtej, mert a kicsi szinte folyamatosan vagy nagyon gyakran szopni akar. És ráadásul boldogan elfogadja, ha vizet vagy tápszert kínálnak neki cumisüvegből.

Miután megitatták, boldognak tűnik, és nyugodtan alszik. Nagy a kísértés. Ám ha a kiegészítésnek nincs orvosi indoka, mindenki jobban jár, ha a kisbaba nem kap pótlást.

Néhány érv, hogy megértsd:

– A kiegészítő táplálék megtölti a baba hasát, nem fog szívesen, intenzíven szopni, így nem forszírozza, hogy hamar beinduljon az érett tej.

– A cumisüveg használta könnyen megzavarhatja a szopási technikát, így nem fog hatékonyan szopni.

– A tápszer módosítja az anyatejes baba bélflóráját, allergiás reakciót válthat ki, növeli az allergia megjelenésének kockázatát.

– A cumisüveg, cumi kórokozókat hordozhat. Könnyen lehet, hogy szájpenésszel fog küzdeni a baba és te is.

Mikor kell pótlás?

Annak a babának, aki valamilyen okból egyáltalán nem szophat mellből, cumisüvegre van szüksége. Ám az a baba, aki csak átmenetileg nem szophat, vagy kiegészítést kap, legjobb, ha pohárral, kanálból vagy más szoptatásbarát etetőeszközből kap enni.

A pótlást újszülött korban indokolhatja

– az alacsony vércukorszint;

– a tartós kékfény-kezelés;

– a 10 százaléknál nagyobb súlyesés;

– a rossz szopási készség;

– az anya betegsége, gyógyszerszedése.

Ebből is látszik, hogy soha nem elég indok az “átlátszó a tejem”, “nem feszül a mellem” és “sírós a babám”. A pótlás elsősorban az anya lefejt teje legyen, ha nem az anyatej okozza a problémát (az anyai gyógyszerszedése vagy a baba anyagcsere-betegsége miatt.) A második legjobb választás a központi gyűjtőből származó anyatej. Csak ezt követően javasolja a szakirodalom a tápszert.

Mielőtt bármilyen kiegészítést adnál a babádnak, mindenképp beszélj a gyerekorvosoddal!

Még több szoptatással kapcsolatos cikkünk: