Baba

Természetesen anyatejjel

Néhány nappal a szülés után elérkezik az a pillanat, amikor a család az újszülöttel hazaindul a kórházból.
2002. December 21.

Halk zeneszóra

A baba érkezése jelentős életmódváltozással jár. A szülés az édesanyát lelkileg és fizikailag egyaránt igénybe veszi, ráadásul az először szülők sokszor bizonytalanok abban, hogy alkalmasak-e a gyermeknevelésre. Mindenképpen javasoljuk, hogy az édesanya és az édesapa közös erővel próbálja ezeket a feladatokat megoldani, ismerkedjenek a kicsivel, annak jelzéseivel, kifejezéseivel.

A lelki egyensúly, az elegendő pihenés elengedhetetlenül szükséges az eredményes és boldog szoptatáshoz. Ilyenkor engedje el magát, lazítson, szólhat kellemes zene is, így a tej könnyebben tud ürülni. Legyen a szoptatás a baba és a mama meghitt, nyugodt együttléte. Napjának nagyobb részét a pici és saját ellátása foglalja el. Lehetőség szerint mégis fordítson nagyobb figyelmet és több időt a férjére. Közös élményeiket, gondjaikat osszák meg, de ne csak a gyerekkel kapcsolatban!

Rendszeresség, bő folyadék

A szoptató anya táplálkozásában különösen fontos a rendszeresség. Bő folyadék beviteléről gondoskodni kell, mely legalább napi 2-3 liter. Ebből egy liter tej pótolja azokat a fontos ásványi anyagokat (pl. kalciumot), valamint fehérjét, mely az anyatejjel a szervezetből kiürül. Szoptatás alatt kb. 550 kcal energiatöbbletre van szükség. Kívánatos a többletet állati fehérjékből, gyümölcsből, vitaminban gazdag táplálékból fedezni. A rántott levestől, a madártejtől csak elhízik az anyuka, még sem segítik jobban a tejelválasztást, mint a gyümölcslevek. Igyekezzen kerülni a puffasztó és túl fűszeres ételeket, mert ezek a babának is kellemetlenséget okoznak. Alkohol és cigaretta mérgező anyagként átkerül a tejbe is. Gyógyszert csak orvos javaslatára szedjen!

Mennyit eszik a baba?

Természetesen anyatejjel

Eleget evett? Minden újszülött önálló egyéniség, ezért ne aggódjon az evés hosszát illetően. Az újszülöttek többsége tíz perc alatt, de 20-30 alatt biztosan jóllakik. Csak kivételes esetben érdemes ennél hosszabb ideig szoptatni. A szoptatás elején a gyermek az alacsony kalóriatartalmú előtejet kapja, amely segít legyőzni a szomjúságérzetet. Amennyiben a szoptatás tovább folyik, a tej megváltozik, kalóriában és tápanyagban gazdag utótej választódik ki, amely megfelelően fedezi az újszülött szükségleteit. Ezért fontos, hogy a babát csak akkor tegye át a másikra szopni, ha egyik melle kiürült.

Gyakran előfordul, hogy a kicsik szopnak egy darabig, majd abbahagyják, “buknak” és utána folytatják a szopást. Ezt nem minden esetben a túl sok vagy mohó evés okozza. Bő tejű édesanyáknál az újszülött gyomra megtelik előtejjel és azért bukik, hogy az utótejet is belakmározhassa. Ez a példa is bizonyítéka az újszülöttek kifogástalan önszabályozó rendszerének. A mohón szopó babát szoptatás közben is emelje fel büfizni. Az újszülöttek szopás után általában elégedetten elalszanak és leszámítva egy kis hascsikarást, a következő etetésig nyugodtan alszanak. A súlygyarapodást csak hetente mérjük, háromhónapos kor után havonta. Amennyiben a baba heti súlygyarapodása 150-300 g között van, és a közérzete jó, akkor biztosak lehetünk abban, hogy eleget szopik. Ha a csecsemő nem az ideális határok között gyarapszik vagy nyugtalan, nem tűr el 2,5-3 órát etetés nélkül, akkor forduljanak orvoshoz vagy a védőnőhöz.

Mélyhűtve is

Az anyatejet hűtőszekrényben, kifőzött, lezárt edényben vagy steril anyatejgyűjtő zacskóban legfeljebb 72 óráig, mélyhűtőben 4-6 hónapig tárolhatjuk. Javasoljuk, hogy a lefejt tejet olyan adagokban fagyassza le, amelyet egyszerre felhasznál. A kiolvadt tejet már nem szabad újra visszafagyasztani. A kiolvasztás szobahőmérsékleten történjen. Az anyatej biztonságos fagyasztott tárolásához javasoljuk az AVENT anyatejes szettet. Ez 20 db 240 ml-es sterilizált zacskót, zárócsatokat és jelzőcédulákat tartalmaz, amelyre rá kell írni a tárolás kezdetét.

Éjszakai etetés

Mivel a szoptatott csecsemők gyorsabban emésztik meg az anyatejet, mint a mesterségesen táplált babák, ezért gyakran éjszaka is kívánnak szopni. Ennek oka lehet az is, hogy az anyai testtel való találkozás, a biztonságot nyújtó melegség, a bőrkapcsolat, az anyai test jelenléte megnyugvást jelent. Ilyenkor felesleges teát adni neki. Szükségtelen felkelteni az egész családot, neki csak a mama kell! A hatodik hét végére többnyire elhagyják az éjszakai evést.

Természetesen anyatejjel 1.

Forrás: Anyák Lapja