Baba

Lesz elég tejem?

Számos mendemonda kering a szoptatásról, amelyek megnehezíthetik a dolgodat. Ne dőlj be nekik.
2013. Augusztus 11.

Ahhoz, hogy legyen tejem, sokat kell innom.

NEM!

A dolog szerencsére nem úgy működik, hogy amit fönt beöntünk, az a mellünkön kijön. Ha így volna, már befellegzett volna a szoptatásnak azokon a tájakon, ahol alig van iható víz, ezért a napi folyadékfogyasztás meglehetősen alacsony. Márpedig sok ilyen hely van a Földünkön.

Igyál annyit, amennyi jólesik, az éppen elég lesz! Természetes szomjúságérzeted általában akkor jelentkezik, amikor épp szoptatsz, és megindul a tejed. Ekkor szív-nyel ritmusosan a kisbabád, és a legtöbben ilyenkor érzik úgy, hogy szomjasak. Ezért mindig készíts oda magadnak egy pohár vizet, hígított gyümölcs- vagy zöldséglevet, esetleg híg teát, ha leülsz szoptatni. Így biztosan nem fogsz túl keveset inni.

A baba súlya alapján meg lehet állapítani, hogy mennyit kellene szopnia.

NEM!

Nagyon káros, felesleges gyakorlat a szopott tejmennyiség mérése, mert gyakran vezet feleslegesen adott pótláshoz. Egészséges, szoptatott babáknál a tapasztalatok szerint nagy szórást mutat az egy nap alatt szopott tej mennyisége: 400-tól 1200 milliliterig terjed a skála, de az első egy-két hétben ez sokszor kevesebb is, mint 400 milliliter. Az újszülött gyomra kicsi, fokozatosan nőnek a szopott mennyiségek. Ami számít, az a gyarapodás!

Mérd meg kezdetben mindennap vagy másnaponta a meztelen baba súlyát, mégpedig legalább egy órával szoptatás után. Ebből láthatod, hogy jól haladtok-e, vagy segítséget kell kérned. Nagyjából tíznapos, kéthetes korára kellene elérnie a születési súlyát, és attól kezdve legalább húsz grammot híznia naponta. Ha ezek a feltételek teljesülnek, nincs szükség pótlásra.

Ahhoz, hogy elegendő tejem legyen, nem szabad túl sűrűn mellre tenni a babát.

NEM!

Ez is a legalapvetőbb félreértések közé tartozik. Minél ritkábban szoptatsz, annál kevesebb tejed lesz. Ha a tej nem fogy a melledből, és nem éri elég szopási vagy fejési inger, akkor fog csökkenni a termelődés. Eleinte biztosan úgy érzed, egybefolynak a szoptatások. De ha a baba jól gyarapodik, akkor nincs miért aggódnod.

Normális, hogy egy fiatal csecsemő rengeteg időt tölt mellen. Később, ahogy fejlődik, és változnak az igényei, ez is változni fog! Azoknál a nőknél, akiknél kicsi a mell tárolókapacitása, a szopási gyakoriság csökkentésének az lehet a következménye, hogy nem termelődik elég tej. Ezért csak óvatosan a beszabályozási kísérletekkel!

Ezzel persze korántsem értünk a tévhitek végére! Bővebb információt a cikk szerzőjének könyvében, A szoptatás kézikönyvében olvashatsz. Például arról, hogy vajon káros-e a ráetetés, vagy el lehet-e kényeztetni gyakori szoptatással, dédelgetéssel egy kisbabát.

Kapcsolódó cikkeink:

14 szoptatási jó tanács

A leggyakoribb tévhitek a szoptatásról

Kevés a tej?