Baba

Így változik az anyatej a baba igényeihez igazodva

Az anyatej immunerősítő összetevőket tartalmaz, amelyek dinamikusan reagálnak a baba igényeire - az életkortól kezdve a napszakon át a betegségig.
2021. Augusztus 31.
6 pontban arról, hogyan változik az anyatej a baba igényeihez igazodva (fotó: Getty Images)

Az anyatejet nem véletlenül nevezik folyékony aranynak: immunerősítő komponenseket tartalmaz, amelyek dinamikusan reagálnak a baba igényeire, így egészen elképesztő első táplálék a kicsik számára. Bemutatjuk, milyen elképesztő módon változik az anyatej, az összetételtől a színén át egészen az ízéig.

1. Az anyatej a baba növekedésével együtt változik

Kezdetben a mellek sűrű, mézes állagú kolosztrumot termelnek, amely tele van immunológiai összetevőkkel, amelyek védik az újszülöttet. “Ez lényegében olyan, mint a baba első oltása” – mondta Taya Griffin, nemzetközi szoptatási tanácsadó a todaysparent.com-nak.Az egyik legfontosabb immunerősítő az úgynevezett szekréciós immunglobulin IgA amely bevonja a belső szerveket, az emésztőrendszert, a légzőszerveket, illetve “nem engedi bejutni a szervezetbe a baktériumokat és a kórokozókat a bélrendszeren keresztül, így belülről kifelé védi a babát” – mondta Griffin. A kolosztrum úgy van kialakítva, hogy megfeleljen az újszülött szervezetének.Miután az első két-három napban a baba immunrendszere erősödik, a bélrendszer pedig megtisztult a mekóniumtól, az anyatej ismét megváltozik és megnő a mennyisége. Az átmeneti tejnek nevezett tej nagyjából három-hét napig tart, és kéthetes korra fokozatosan érett tejjé alakul át. Ez az érett tej, amelyet a baba az első évben kap, nem különbözik gyökeresen a kolosztrumtól – még mindig ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, de hígabb és nagyobb a mennyisége – ezt már Ashley Pickett, nemzetközi szoptatási tanácsadó teszi hozzá.A következő nagy változás a kisgyermekkor kezdetén történik meg. A tej mennyisége csökken, ami koncentrálja az immunológiai összetevőket. “A tej mennyisége csökkenni kezd, mert a csecsemők más ételeket is esznek már, több antitestet termel és magasabb zsírtartalmú lesz – mondja Attie Sandink, szoptatási tanácsadó, ápolónő. Mindenképpen érdemes a gyermeket a második évben és azon túl is szoptatni, mert az anyatej a sokféle szilárd táplálék mellett erősítheti a gyermek immunrendszerét, és segíthet kielégíteni a táplálkozási és érzelmi szükségleteit. Sőt, a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság és az Egészségügyi Világszervezet is azt javasolja, hogy a szoptatást kétéves korig és azon túl is folytatni kell.

2. Az anyatej változása a növekedési ugrások és betegségek során

Míg az érett anyatej fehérje-, zsír- és cukortartalmát tekintve meglehetősen állandó marad az első év során, addig érzékeny lehet olyan változásokra, mint az anya étrendje, a környezetben lévő baktériumok és vírusok, valamint a baba táplálkozási szokásai. Teresa Pitman, a La Leche Liga vezetője és a The Womanly Art of Breastfeeding (A szoptatás női művészete) című könyv társszerzője megjegyzi, hogy a baba a növekedési ugrások alatt több napon keresztül gyakrabban szophat, ami segít növelni a tej zsírtartalmát. Az anyatej akkor is változhat, ha a baba beteg, vagy ha az anya betegedik meg. A kutatók úgy vélik, hogy amikor a baba beteg, a nyálán keresztül egy olyan jelzést ad át az anyai szervezetnek, hogy több tejet termeljen a betegség-specifikus antitestekkel. Varázslatos, igaz? Hasonlóképpen, ha a szoptató anya vírusnak van kitéve, antitesteket termel, amelyeket továbbad a babának a védelem érdekében – mondja Pickett.

3. Az anyatej változik napszakonként is

A szakértők szerint az anyatej nappal és az éjszaka folyamán is változik. Sok szoptató nő a nap korai óráiban nagyobb mennyiséget és gyorsabb áramlást észlel, ami a prolaktin, a tejtermelést segítő hormon magasabb szintjének tudható be. A nap végén termelődő anyatej segíti a kisgyermek pihenését. “Az esti tej több szerotonint és más elemeket tartalmaz, amelyek segítenek a babának elaludni” – mondja Sandink.

4. Az anyatej változása az etetés során

Talán hallottad már, hogy a táplálás elején lévő tej, az úgynevezett előtej vizesebb, míg a végén lévő tej, az úgynevezett utótej zsírosabb. Igaz, hogy az anyatej zsírtartalma fokozatosan nő az etetés során, de ez nem jelenti azt, hogy a hátsó tej jobb, mint az előtej. Griffin szerint az, hogy a babát túl sokáig az egyik oldalon tartjuk, hogy biztosítsuk, hogy megkapja ezt a zsírt, anélkül, hogy meggyőződnénk arról, hogy a baba aktívan szopik, kontraproduktív, mert előfordulhat, hogy csak szopizik, de nem kap elég tejet. Ezért fontos, hogy mindig váltogatni kell a melleket, amikor úgy gondolod, hogy a baba abbahagyta a szopást. “Ha az anya akkor eteti a babát, amikor az kéri, és folyamatosan szopik, nem alszik el a mellen, akkor megfelelő összetételű tejet kap” – magyarázza Griffin.

5. Az anyatej színe is változik

Az anyatej színe széles skálán mozog – mondja Sandink. Kékes, sárga, krémszínű és narancssárga, és ezek mind rendben vannak a baba számára. Pickett megjegyzi, hogy a gyógyszerek is befolyásolhatják az anyatej színét – a minociklin nevű antibiotikum akár feketévé is változtathatja azt.Az egyetlen változás, amire figyelni kell, ha az anyatej rózsaszínű, vörös vagy rozsdás, ami azt jelezheti, hogy a tejben vér van, ami a sérült mellbimbóból vagy más, a mell mélyebben lévő problémáiból ered. Ez teljesen rendben van a babád számára, de nem árt, ha kivizsgáltatod magad – mondja Pickett. Szoptatási tanácsadó segíthet megmondani, hogy mi okozza a mellbimbó sérülését. Különösen fontos felkeresni egy szoptatási tanácsadót vagy orvost, ha vér van a tejben, de a mellbimbóid rendben vannak. Az esetek többségében a vér miatt nem kell aggódni, de a kivizsgálás megnyugtatja az embert, és segít a szoptatás folytatásában.

6. Az anyatej íze is változik

Az elfogyasztott ételek megváltoztathatják az anyatej ízét. A Physiology and Behaviour című folyóiratban 2008-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a mentol íze maradt meg a legtovább, míg a banán íze csak egy órával az elfogyasztás után volt érzékelhető. Egy 2001-ben a Pediatrics című szaklapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy azok a csecsemők, akiknek az anyja a szoptatás ideje alatt sárgarépalevet ivott, úgy tűnt, hogy a sárgarépa ízű gabonapelyhet jobban kedvelik, mint a simát. Az ételek anyatejre gyakorolt hatása más érzékszervekre is hatással lehet. A Metabolites című folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a nyers fokhagyma fogyasztása egyes nőknél megváltoztatta az anyatej szagát.Az anyatej összetétele is befolyásolja az ízeket. A kolosztrumnak magasabb nátriumtartalma miatt sós íze van – mondja Griffin. Eközben vannak anyák, akiknél a fejés következtében a lipáz (ami egy olyan enzim, amely lebontja a tejben lévő zsírt) miatt a lefejt tej szappan ízűvé válhat. Ha a babát zavarja az íze, akkor a hűtőben vagy fagyasztóban való tárolás előtt magas hőmérsékletre melegítheted, hogy korrigáld az ízét.(Cikk forrása: todaysparent.com)