Baba

6 varázslatos tény, ami megmutatja, hogyan változik az anyatej a baba igényeihez

Az anyatej olyan immunerősítő összetevőket tartalmaz, amelyek reagálnak a baba igényeire - az életkortól kezdve a napszakon át egészen a betegségekig. Nem véletlenül hívják az anyatejet folyékony aranynak.
2022. Június 28.
6 varázslatos tény, ami megmutatja, hogyan változik az anyatej a baba igényeihez (fotó: Getty Images)

1. Az anyatej a baba növekedésével változik

Kezdetben a mellek sűrű, mézes állagú kolosztrumot termelnek, amely tele van immunológiai összetevőkkel, így védik az újszülöttet. “Ez lényegében olyan, mint a baba első oltása” – magyarázza Taya Griffin, szoptatási tanácsadó. Az egyik legfontosabb immunerősítő az úgynevezett szekréciós immunglobulin  (SIgA), amely bevonja a belső szerveket, az emésztőrendszer, a légzőszerveket. “Az SIgA nem engedi be a baktériumokat és a kórokozókat a bélrendszeren keresztül, így belülről kifelé védi a babát” – mondja Griffin. A kolosztrum, amely Griffin szerint egyes tápanyagokban (például laktózban és zsírban) alacsonyabb, mint az érett tej, másokban (például fehérjében és káliumban) viszont magasabb, úgy van kialakítva, hogy megfeleljen az újszülött szervezetének.Miután az első két-három napban a baba immunrendszere felerősödött (és a bélrendszer megtisztult a mekóniumtól), az anyatej ismét megváltozik és megnő a mennyisége. Az előtej nagyjából három-hét napig tart, és a baba kéthetes korára fokozatosan érett tejjé alakul át. Ez az érett tej, amelyet a baba az első évben kap, nem különbözik gyökeresen a kolosztrumtól – még mindig ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, de hígabb és nagyobb mennyiségű tej, mondja Ashley Pickett, szoptatási tanácsadó.A következő nagy változás akkor kezdődik, amikor a baba eléri a kisgyermekkort. Ekkor a tej mennyisége csökken, de koncentrálja az immunológiai összetevőket. “A tej mennyisége csökkenni kezd, mert a csecsemők más ételeket is esznek és isznak, így több antitestet és magasabb zsírtartalmat tartalmaz” – mondja Attie Sandink, szoptatási tanácsadó, ápolónő. Mindenképpen érdemes szoptatni a gyermeket a második életévben és azon túl is, mert az anyatej a sokféle szilárd táplálék mellett erősítheti a gyermek immunrendszerét, és segíthet kielégíteni a táplálkozási és érzelmi szükségleteit.

2. Az anyatej változása a növekedési ugrások és a betegségek idején

Míg az érett tej fehérje-, zsír- és cukortartalmát tekintve meglehetősen állandó marad az első év során, az anyatej érzékenyen reagálhat az anya étrendjére, a környezetben lévő baktériumok és vírusok, valamint a baba táplálkozási szokásaira. Teresa Pitman, a La Leche League vezetője és a The Womanly Art of Breastfeeding (A szoptatás női művészete) című könyv társszerzője megjegyzi, hogy a baba a növekedési ugrás alatt több napon keresztül gyakrabban kell szoptatni, ami hozzájárul a tej zsírtartalmának növekedéséhez. Az anyatej akkor is változhat, ha a baba beteg, vagy ha az anya az. A kutatók úgy vélik, hogy amikor a baba beteg, a nyálán keresztül olyan jelzést ad át az anyai szervezetnek, hogy több tejet termeljen a betegségre specifikus antitestekkel. Varázslatos, igaz? Hasonlóképpen, ha a szoptató anya vírusnak van kitéve, antitesteket termel, amelyeket továbbad a babának a védelem érdekében, mondja Pickett. A COVID-járvány idején pedig tanulmányok kimutatták, hogy a korábban fertőzött vagy beoltott anyák az anyatejen keresztül aktív, védő antitesteket tudtak átadni a csecsemőjüknek.

3. Az anyatej napszakonként is változik

Az anyatej egy nap során is változik attól függően, hogy nappal van, vagy éjszaka. Sok szoptató nő a nap korai óráiban nagyobb mennyiséget és gyorsabb áramlást észlel, ami Pickett szerint a prolaktin, a tejtermelést segítő hormon magasabb szintjének tudható be ebben az időszakban. A nap végén termelődő anyatej arra szolgál, hogy segítse a kicsi pihenését. “Az esti tej több szerotonint és más, a baba alvását segítő elemeket tartalmaz” – mondja Sandink.

4. Az anyatej egy etetésen belül is változik

Talán hallottad már, hogy a szoptatás elején lévő tej, vizesebb, míg a hátsó tej, zsírosabb. Igaz, hogy az anyatej zsírtartalma fokozatosan nő az etetés során, de ez nem jelenti azt, hogy a hátsó tej jobb, mint az első. Ezért fontos, hogy a baba megfelelő ideig szopjon, és alaposan kiürítse a mellett, mert így fog hozzájutni a hátsó tejhez is.

5. Az anyatej színe is változik

Az anyatej színét tekintve széles skálán mozog, mondja Sandink. Lehet kékes, sárga, krémszínű és narancssárga is, és ezek mind rendben vannak a baba számára. Pickett megjegyzi, hogy a gyógyszerek is befolyásolhatják az anyatej színét – a minociklin nevű antibiotikum akár feketévé is változtathatja azt.Az egyetlen változás, amire figyelni kell, ha az anyatej rózsaszínű, vörös vagy rozsda színű, ami azt jelezheti, hogy a tejben vér van, ami a sérült mellbimbóból vagy más, a mell mélyebb rétegeiben lévő problémából ered. Ez teljesen rendben van a baba számára, de nem árt, ha ilyen eseteben kivizsgáltatjuk magunkat.

6. Az anyatej íze is változik

Az elfogyasztott ételek megváltoztathatják az anyatej ízét. A Physiology and Behaviour című folyóiratban 2008-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a mentol íze maradt meg a legtovább, míg a banán íze csak egy órával az elfogyasztás után volt érezhető. Az ételek anyatejre gyakorolt hatása más érzékszervekre is hatással lehet. A Metabolites folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a nyers fokhagyma fogyasztása egyes anyáknál megváltoztatta az anyatej szagát.Az anyatej összetétele is befolyásolja az ízeket. A kolosztrumnak magasabb nátriumtartalma miatt sós íze van – mondja Griffin. Ezt a saját bőrén tapasztalta meg, amikor az akkor hároméves nagyobbik gyermekét szoptatta, miközben Griffin terhes lett, és a teje visszaváltozott kolosztrumra. “A gyermekem azt mondta, hogy a tej íze megváltozott, amit mindig úgy jellemzett, hogy olyan íze volt, mint a méznek. Akkor azt mondta, hogy a tej íze nagyon sós lett.” (Cikk forrása: todaysparent.com)