Terhesség

Mit kell tudni a prolaktin hormonról?

Bár számos funkciót lát el az emberi szervezetben, a prolaktin szoptatási hormonként ismert, mert kulcsfontosságú funkciója van az anyatej termelésében.
2022. Január 28.
Mit kell tudni a prolaktin hormonról? (Fotó: Getty Images)

A prolaktin egy, az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Mindig jelen van a szervezetben, de a terhesség, a szülés és a szoptatás idején jelentősen megemelkedik a szintje, ami az anyatejtermelésre, a menstruációra és a termékenységre is hatással van.

A prolaktin szerepe a terhesség során

A terhesség alatt a prolaktin felkészíti a melleket az anyatejtermelés megkezdésére. A méhlepény által termelt magas ösztrogén– és progeszteronszint azonban megakadályozza, hogy nagy mennyiségű érett anyatej termelődjön.

A prolaktin és a szülés, a szülés utáni első napok

Amikor a baba megszületik, és a méhlepény is távozik, az ösztrogén- és a progeszteronszint csökkenni kezd, a progeszteron szintje pedig jelentősen megemelkedik, és jelez a mellekben található tejtermelő mirigyeknek, hogy termeljenek anyatejet.

A szülés után a prolaktin szintjének emelkedése indítja be a tejtermelést, de ez nem elegendő az anyatejtermelés fenntartásához. Ehhez szükség van a baba szoptatására, vagy az anyatej gyakori lefejésére.

A baba születése utáni néhány napban a prolaktin felelős a tejtermelődés hatalmas megugrásáért, ami gyakran okozza a mellek túltelítődését az átmenet során, amikor a kolosztrumból anyatej lesz. Amikor az anya szoptatja a babát, vagy lefeji az anyatejet, a mellben található idegek jelet küldenek az agynak, hogy szabadítson fel oxitocint és prolaktint. A prolaktin hatására a mellek tejmirigyei több anyatejet termelnek, az oxitocin pedig azért felelős, hogy az anyatej a mellből eljusson a babához. Amíg az édesanya továbbra is nagyon gyakran szoptat (vagy lefeji az anyatejet), a szervezete folytatja a prolaktin felszabadítását, és továbbra is termelődik az anyatej.

Abban az esetben, ha az anya nem szoptat (vagy nem feji le az anyatejet), a prolaktin szintje csökkenni kezd. Ekkor a szülés utáni első hetekben még mindig termelődik anyatej, és a mellek túltelítődését is lehet tapasztalni. A szoptatás hiányában az anyatej termelése lelassul, majd végül leáll.

A prolaktin és a menstruáció

Amikor az édesanya szoptat, a prolaktin szintje magas, míg az ösztrogén szintje alacsony. A hormonok közötti kapcsolat fenntartja az anyatejellátást, és késlelteti a menstruáció visszatérését – kizárólagos szoptatás esetén több hónapig is.

Ha nem szoptatja a babát az anya, vagy ha kombinálja a szoptatást és a tápszeres táplálást, ezek a hormonszintek megváltoznak, a prolaktin szintje csökken, az ösztrogéné pedig nő. Így a kizárólagos szoptatás hiányában korábban, már akár hat héttel a baba születése után is visszatérhet a menstruáció.

Amikor a menstruáció visszatér, a több ösztrogén és a kevesebb prolaktin hatással lehet az anyatej termelődésére. Néha ez a menstruáció ideje alatti csökkenést jelenti, de lehetséges, hogy alacsony marad az anyatejellátás, amint a menstruáció visszatér. Azonban a prolaktinellátás növelésére érdemes lehet gyakrabban szoptatni vagy lefejni az anyatejet.

A prolaktin és a termékenység

A kizárólagos szoptatás esetén a prolaktin szintje magas, ez pedig akadályozza a peteérést, a petesejtek felszabadítását. Így ha kizárólag szoptat az anya, anélkül, hogy bármilyen módon kiegészítené a baba táplálékát a pici születése utáni első hat hónapban, akkor kicsi a valószínűsége, hogy történik peteérés, teherbeesés. Azonban ez nem egy biztos fogamzásgátlási módszer, mivel a szülés utáni első peteérés az első menstruáció előtt történik, így már akkor megtörténhet a teherbeesés, amikor még nem tért vissza a menstruáció.

Amikor már nem kizárólagos a szoptatás, a prolaktin szintje csökkenni kezd. Ezután a termékenység ismét visszatér, és nagyobb valószínűséggel eshet teherbe az anya.

Hasonlóképpen a prolaktin megzavarhatja az újbóli teherbeesést, ha az anya még mindig szoptat, vagy már elválasztotta a babát, de még mindig termelődik anyateje. Ha valaki már készen áll arra, hogy ismét teherbe essen, de ezzel nehézségei vannak, javasolt beszélnie az orvosával.

Forrás: verywellfamily.com