Teherbeesés

Az ovuláció idején ez történik a testben

Mit jelent pontosan az ovuláció? Milyen folyamatok történnek ilyenkor a testedben?
2017. December 04.
Az ovuláció idején ez történik a testben

Az ovuláció a megérett petesejt kiszabadulása a petefészekből, amit peteérésnek is nevezünk. A kiszabadult petesejt a petevezetékbe jutva – amennyiben találkozik a hímivarsejttel – megtermékenyül, és beágyazódik a méhbe. Ha nem történik megtermékenyülés, akkor a petesejt elpusztul.

Nézzük most meg részletesebben, mi is történik pontosan!

A menstruációt követően az agyalapi mirigy tüszőserkentő (tüszőérlelő) hormont (idegen szóval: follikus stimuláló hormont) kezd termelni nagyobb mennyiségben. A kismedencében elhelyezkedő petefészekben a petesejt egy érési folyamaton megy át, és a ciklus első felében a follikulus tüszőben fejlődik.

A petesejt a menstruációs ciklus közepe táján szabadul ki az érett, megrepedt tüszőből. Ezt nevezzük ovulációnak. Az ovuláció egy másik hormon, az agyalapi mirigy által termelt sárgatestserkentő hormon (más néven luteinizáló hormon, rövidítve: LH) hatására következik be. Megtermékenyítés esetén az érett petesejt röviddel a peteérés után a petevezetékben találkozik a hímivarsejttel, és egymásba olvadnak.

Miért jó tisztában lenni az ovuláció időpontjával?

Ha egy pár kisbabát szeretne, akkor mindenképpen érdemes azokra a napokra időzíteni az együttlétüket, amikor legnagyobb esélye van annak, hogy a nő teherbe essen, vagyis a peteérés időpontjának meghatározása nagy segítség a baba tervezéskor.

A petesejt élettartama rövid, mindössze kb. 24 óra, így az ovulációt követően csak ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a petesejt megtermékenyüljön. Mivel a hímivarsejtek akár 3-5 napig is életben maradhatnak, így a megtermékenyülés akkor a legvalószínűbb, ha a spermiumok már a petesejt kiszabadulása előtt is jelen vannak. Az együttléteket érdemes úgy időzíteni, hogy az ovuláció előtt 72 órával kezdődően, és az ovulációt követő 24 órán belül a legnagyobb az esélye annak, hogy teherbe eshessünk.

De mikor van az ovulációm?

A ciklus hosszától függően a peteérés egyénenként különböző napra eshet. Amennyiben 28 napos a ciklusunk, akkor a 14. napon valószínűsíthető a peteérésünk. Amennyiben ettől eltérő a ciklusunk, akkor a menstruáció első napjától kell visszaszámolnunk 14 napot, és így juthatunk el az ovuláció sejthető időpontjához.

A számolásban az interneten is megtalálható ovulációs-menstruációs kalkulátorok sokasága nyújthat segítséget, amelyhez menstruációs ciklusunkkal kapcsolatos adatokat kell megadnunk. A peteérésnek azonban számtalan érzékelhető, megfigyelhető jele van a szervezetünkben, amelyek ettől pontosabb információval szolgálnak.

Ilyen az ún. félidős (köztes) vérzés és a has alsó részében érezhető fájdalom. A méhnyak nyák összetétele is árulkodó lehet ilyenkor, hiszen átlátszóvá, nyúlóssá (a tojásfehérjéhez hasonlóvá válik).

Az ovuláció időpontjában a méhnyak magasabbra kerül és felpuhul, és testünk alaphőmérséklete enyhén emelkedni fog. Jellemző tünet lehet a mellek vagy a mellbimbók érzékenysége is.

Az ovulációt befolyásoló hormonális folyamatok a hangulatunkat, energiaszintünket is meghatározzák, és jellemzően megnövekedik a nők libidója is ebben az időszakban.

Ezeket a jeleket és tüneteket érdemes figyelni és fel is jegyezni magunknak, amit akár oskostelefonunk segítségével is megtehetünk, hiszen számtalan periódus és ovulációs naptárapplikáció áll ma már rendelkezésünkre ennek rögzítéséhez.

Aki az ovuláció időpontjának pontosabb meghatározásához szeretne további segítséget kapni, az a gyógyszertárakban, drogériákban kapható ovulációs teszteket is segítségül hívhatja.

Kapcsolódó cikkeink ovuláció témában:

Teherbeesés: honnan lehet tudni, hogy van-e peteérésem?

A peteérés jelei

Az ovuláció meglepő jele