Teherbeesés

A peteérés jelei

Sokan gondolják úgy, hogy a peteérés nagyjából a ciklus felénél történik meg, tehát egy 28 napos, normál ciklus esetén valahol a 14. nap körül. Pedig azt, hogy mikor megy végbe az ovuláció, ennyire egyszerűen nem lehet megmondani.
2017. November 29.
Ezek lehetnek a peteérés jelei

Vannak azonban olyan jelek, amelyekből következtethetsz arra, mikor vagy fogamzóképes, és ki s tudod számolni azt, mikor van a legnagyobb esélyed a gyermekáldásra.

1 millió tüsző

A peteérés a nők petefészkében található tüszők – és a bennük lévő petesejtek –  érési folyamatát jelenti. Termékeny életkorban, az érett és hormonálisan aktív petefészkekben különböző érési fokozatú tüszők vannak, amelyek mérete mikroszkopikus méretűtől 2 cm-esig terjed. Dr. Rencsi Márta, szülész-nőgyógyász szakorvostól megtudtuk, hogy ez a folyamat a lányoknál már magzati korban elkezdődik.- A 12-16 hetes lánymagzatban nagyjából 5 millió csírasejt van, amelyek a megszületésig az osztódási folyamat bizonyos kezdeti fázisáig már eljutnak, aztán ebben az állapotban maradnak egészen serdülőkorig. Újszülöttkorban még nagyjából 1 millió tüsző van a petefészkekben, a nemi érés idejére pedig 400 ezer marad – magyarázta a szülész-nőgyógyász.

400 esély a teherbe esésre

Az érett nőkre jellemző, ciklusos tüszőérés serdülőkorban, az agyalapi mirigy által szabályozott hormonális ciklusok beindulásával alakul ki: a fogamzóképes kor közel 40 éve alatt 400 csírasejt érik megtermékenyíthető petévé – ez etnikumtól és kulturális tényezőktől is függ. A változókor után már nem találhatóak tüszők a petefészkekben, és azok mérete így lényegesen lecsökken. – A menstruáció jelentkezésével ciklusról ciklusra több tüsző is érésnek indul, azonban általában csak egy jut el a végső érési fázisig. A tüszőrepedés, az ovuláció a ciklus 14. napja körül bekövetkezik, az érési folyamat pedig a petesejt megtermékenyítésekor, tehát a hímivarsejttel, a spermiummal történő egyesülésekor fejeződik be – fogalmazott Dr. Rencsi Márta.

A peteérés észlelhető jelei

Az ovuláció tehát egészen pontosan a tüsző megrepedését, és az érett petesejt belőle való kiszabadulását jelenti: utóbbi a petefészekből a szabad hasüregbe, majd a petevezetőbe kerül, itt történik a megtermékenyülés is. A szakorvos elmondta, hogy az ovuláció általában középidőben, tehát a ciklus 14. napján következik be, de személyenként és ciklusonként is eltérő lehet az időpontja, és a 8-22. nap között bármikor bekövetkezhet. Az ovulációt követően a petesejt nagyjából még 24-48 órán át életképes, tehát ekkor megtermékenyíthető.- Az ovuláció a nők egy részénél kifejezett tünettel nem jár, kísérhetik azonban bizonyos észlelhető jelek, amelyekből következtethetünk esedékességére. Olyan is előfordulhat, hogy valaki ezeket a tüneteket az egyik hónapban tapasztalja, míg a következőben nem ? hívta fel rá a figyelmet Dr. Rencsi Márta.

Peteérés: az elsődleges és másodlagos tünetek

Az ovuláció járhat elsődleges és másodlagos tünetekkel, utóbbi nem jelentkezik minden nőnél. A hüvelyváladék állagának és mennyiségének megváltozása – a peteérés idején nagyobb mennyiségű, tapadósabb a váladék, ez segíti a hímivarsejteket – az egyik legjellemzőbb elsődleges tünet. Ilyenkor a méhnyak felpuhul, a nyakcsatorna pedig könnyebben átjárható. Szintén elsődleges tünet, hogy az ovuláció idején az ébredéskor mért testhőmérséklet kissé emelkedik. A másodlagos, ritkább tünetek lehetnek a középidőben jelentkező, kevés hüvelyi vérzés, illetve a has alsó részében érezhető, úgynevezett középidős fájdalom, amely általában nem igényel fájdalomcsillapítást, néhány órán belül elmúlik. Peteéréskor érzékennyé válhatnak az emlők is.

Segít egy egyszerű teszt

A szülész-nőgyógyászt kérdeztük arról is, hogy otthoni körülmények között hogyan tudjuk a lehető legpontosabban kiszámítani a peteérés napját. – Ehhez rendelkezésre áll az úgynevezett ovulációs teszt, amely a terhességi tesztekhez hasonlóan vizeletből hormon kimutatására képes a biokémiai reakció révén. Ha a teszt pozitív, az általában a ciklus 12-13. napján bekövetkező LH-csúcsot, az úgynevezett luteális hormon megemelkedését jelzi, melyet az agyalapi mirigy termel. Az érett petesejt ezután nagyjából 36 órával később szabadul ki a tüszőből, és a következő 24-48 órában megtermékenyíthető – tudtuk meg a szakorvostól. Lehet alkalmazni a hőmérőzős módszert is arra, hogy az ovulációra következtessünk, de ez kevésbé megbízható, mint a házi teszt.- Hőmérőzésnél mérni kell az alaphőmérsékletet, amely az alvás idején jellemző, legalacsonyabb testhőmérsékletet jelenti. A másik adat – tette hozzá Dr. Rencsi Márta- , amelyre szükség van, az ébredéskor, mindenfajta fizikai aktivitást megelőzően mért hőmérséklet: ennek 0,5 C fokos emelkedése szintén az LH-csúcsra utal, így lehet belőle az ovuláció idejére következtetni.  Kapcsolódó cikkeink peteérés témában: