Terhesség

A legfontosabb terhességi hormonok – mit kell tudni róluk?

Nem túlzás azt mondani, hogy egész életed a hormonjaid körül forog - befolyásolják a közérzetedet, hatással vannak az egészségedre, valamint a sejtjeid, szerveid működésére is.
2020. Október 19.
A legfontosabb terhességi hormonok - mit kell tudni róluk? (fotó: Getty Images)

A várandóság alatt azonban még a korábbinál is fontosabb szerep jut nekik. Lássuk, hogyan működnek és pontosan milyen hatásuk van a terhességi hormonoknak.

A várandósság alatt a terhességi hormonok gondoskodnak arról, hogy a szervezeted a baba fejlődéséhez megfelelő környezetet biztosítson, illetve, hogy a tested felkészüljön a szülésre és a szoptatásra. A megtermékenyülés, a terhesség fejlődése, a szülés és a szoptatás is mind-mind a terhességi hormonok jól összehangolt működésétől függ.

Az FSH és az LH segíti a teherbeesést

A sikeres megtermékenyítéshez rögtön szükség is van két nélkülözhetetlen hormonra: a luteinizáló hormonra (LH) és a tüszőstimuláló hormonra (FSH). Az LH szabályozza a test ösztrogénszintjét, és az FSH-val együttműködve serkenti a petesejtek fejlődését, valamint kiváltja az ovulációt. Az FSH vagy LH hiányában nem tud megtörténni a peteérés.

A hCG-től az arcod is felragyog

Röviddel azután, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába és a méhlepény fejlődésnek indul, a tested egy humán korion gonadotrop nevűt hormont (hCG) kezd termelni. Ez az egyik fő terhességi hormon, amelyet a szervezeted az első trimeszterben kezd előállítani és aminek a mennyisége a várandósság korai szakaszában néhány naponta a duplájára nő. A hCG figyelmezteti a petefészkeidet, hogy most már nincs szükség tüszőérésre és jelzi a testednek, hogy több ösztrogént és progeszteront termeljen.

Mivel ez a hormon kifejezetten csak a várandós nőknél van jelen, és mivel bejut a véráramba és a vizeletbe is, az otthon elvégezhető terhességi tesztek is a hCG szint alapján mutatják ki a terhességet. De ne feledd, ha még a várandósság nagyon korai szakaszában vagy, akkor megeshet, hogy a hCG mennyisége túl alacsony lesz a szervezetedben, amit a terhességi tesztek nem tudnak érzékelni. Ha tehát az első teszt negatív lett, várj egy hetet és próbáld meg újból!

De a hCG a felelős azért is, ha a terhességtől szinte ragyogni kezd az arcod. A hCG megnövekedett szintje a progeszteronnal együtt ugyanis fokozza a bőr faggyúmirigyeinek működését. Tehát a bőröd kicsit zsírosabb lesz és ez váltja ki a ragyogást. Sőt az orvosok szerint a hCG egyike azoknak a hormonoknak, amelyek a reggeli rosszullétet okozhatják.

Progeszteron és ösztrogén, a két legfontosabb női hormon

A terhesség két legfontosabb hormonja az ösztrogén és a progeszteron, amelyek már pubertás korodtól kezdve aktívan dolgoznak a szervezetedben. Ezek a hormonok szabályozzák pubertáskorban a nemi érést, és ők irányítják a havi ciklusodat is. A terhesség korai szakaszában az ösztrogén és a progeszteron szintje hétről hétre nő, aminek hatására abbamarad a menstruációd, miközben serkenti kezdi a méhlepény növekedését. Az ösztrogén és a progeszteron hozzájárul a méh nyálkahártyájának felépítéséhez, növeli a medence és a mell vérellátását, és ellazítja a méh izmait. De ez a két terhességi hormon áll a várandósság alatt tapasztalt érzelmi hullámvasút mögött is. Miután a baba megszületett, e két hormon szintje lecsökken, ami gyakran hozzájárul a szülés utáni depresszió kialakulásához.

De a túlzott fáradtságot és az emésztési problémákat is a progeszteron számlájára írhatod. Amikor ugyanis a progeszteron szintje hirtelen megnő, könnyen kimerültnek érezheted magad. Ráadásul a progeszteronszint emelkedésének hatására lelassulhat az emésztőrendszered mozgása is, ami székrekedést vagy gázosodást is okozhat.

A relaxin előkészíti a tested a szüléshez

A terhesség késői szakaszában az relaxin nevű hormon készíti fel a testedet a vajúdásra. Segít ellazítani a medencéd ízületeit és szalagjait, ezzel megkönnyítve a medencéd tágulását. De szüléskor segít a méhnyaknak, méhszájnak is a tágulásában.

Az oxitocin segíti a kötődést a babáddal

A gyakran csak “szeretet hormonnak” nevezett oxitocin segíti az anyák és babák között kialakuló kötődést, de nem elhanyagolható a stresszoldó és fájdalomcsillapító hatása sem. Azt viszont fontos tudni, hogy mindez csakis a szervezetedben belsőleg termelődő oxitocinra igaz. A szintetikusan előállított oxitocin pusztán méhösszehúzódásokat tud kiváltani, érzelmi, fájdalomcsillapítási szinteken nem hat. Ezért van az, hogy az oxitocint infúzióban kapott anyák sokkal nagyobb fájdalmat élnek meg szülés során. A belsőleg termelt oxitocin egy idő után kiváltja az endorfin termelődést is, és ha ez a két hormon szabadon áramlik az szervezetedben, akkor a szülést követően magas lesz az prolaktin szinted.

A prolaktin megindítja a tejet

A prolaktin felelős az anyatej termelésének beindításáért, ezt a hormont is a szervezeted termeli a terhesség alatt és után. A tejtermeléshez szükséges prolaktinszint a szülés utáni első három hónapban viszonylag egyenletesen magas marad, a harmadik hónap során azonban csökkeni kezd. Fontos tudni, hogy a gyakori szoptatás több prolaktint, ezáltal több tejet eredményez. Tehát minél több tej fogy a melledből, annál több tej képződik helyette és minél ritkábban szopizza melled a baba, annál kevesebb fog termelődni.