Teherbeesés

A hormonális egyensúlyzavar befolyásolhatja a termékenységet

Nincs annál frusztrálóbb, mint hónapról hónapra várni a két csíkot a terhességi teszten. A meddőség elleni küzdelem szívszorító élmény, de sok esetben egyszerűbb lehet a megoldás, mint gondolnád.
2019. Október 27.
A hormonális egyensúlyzavar befolyásolhatja a termékenységet Forrás: iStock

Az egyik dolog, ami befolyásolhatja a terhesség esélyét, a hormonális egyensúlyzavar. Külföldön már egyre népszerűbb az otthoni hormonteszt, ami első lépésként nagy segítség lehet a babára vágyó nők számára, ebből ugyanis azonnal kiderülhet, hogy a nem megfelelő hormonszint okozza-e a problémát.

A termékenységet befolyásoló kulcsfontosságú hormonok

FSH – A termékenység egyik legfontosabb hormonja, amit tüszőérlelő hormonnak is szokás nevezni. A szabályos ciklusért is felelős, illetve támogatja a peteérés folyamatát.

LH – A luteinizáló hormon ismerős lehet, ennek a szintjét mérik az otthon használatos ovulációs tesztek. Az LH hormonnak az FSH-t követően kell jól teljesítenie, hiszen a tüsző repedésében játszik szerepet. A tüsző repedésével szabadul ki az egészséges petesejt, ami készen áll a megtermékenyülésre.

AMH: Az anti-Müllerian hormon felelős a még nem érett petesejtek fenntartásáért. Minden nő adott számú petesejttel születik, az AMH hormon pedig megmutatja, hogy mennyi tartaléka van a petefészeknek, azaz hány petesejt érésére lehet számítani a jövőben.

Progeszteron: A progeszteron, más néven sárgatesthormon az egyik fő terhességi hormon. Felkészíti a méhnyálkahártyát, hogy ott megfelelő körülmények alakuljanak ki a megtermékenyített petesejt beágyazódásához. Fontos szerepe van a  terhesség megtartásában is, a korai vetélésekért gyakran a nem megfelelő progeszteronszint a felelős.

Prolaktin – Sokan a tejelválasztásért felelős hormonként ismerik, de a teherbeesésben is szerepe van. Ha túl magas az érték, akkor gátolhatja a peteérést, a megtermékenyülést, de a ciklus szabálytalanságát is okozhatja. 

T3 és T4 – A pajzsmirigyhormonok is igen fontos szerepet játszanak a teherbeesésben, illetve a terhesség megtartásában. A modern holisztikus egészséggel foglalkozó Dr. Elena Villanueva szerint a pajzsmirigy, a női reproduktív szervek és a mellékvesék szorosan kapcsolódnak egymáshoz, azaz ha a pajzsmirigy vagy a mellékvese miatt problémák merülnek fel, a terhesség komolyabb kihívást jelenthet a babára vágyó nők számára.

A hormonális egyensúlyhiány okai

Először is fontos tisztázni, hogy ne okold magadat azért, ha nem működnek megfelelően a hormonjaid, nem feltétlenül lehetsz ugyanis hatással rájuk. Jelenleg különböző vélemények vannak arról, hogy például az életmódunk mennyiben határozza meg a hormontermelést, illetve a hormonális egyensúlyt. “Kevés olyan dolgot tehetünk, amelyek negatívan, vagy éppen pozitívan befolyásolhatják hormonszintünket” – vallja például Dr. Emily Jungheim endokrinológus és termékenységi szakértő, aki azt is elárulta, hogy az elhízás lehet például negatív tényező, de az élsportoló nők alacsony testzsír szintje is befolyásolhatja a menstruációs ciklust és az ovulációt. 

A pajzsmirigy és a mellékvese betegségei is hatással vannak a hormonokra, így megnehezíthetik a teherbeesést. A PCOS (policisztás petefészek szindróma) is okozhat problémákat babára vágyó nők esetében, ez ráadásul a fogamzóképes korban lévő nők 6-12 százalékát érintő betegség, aminek szabálytalan ciklus, de meddőség is lehet a következménye. Ezek a betegségek szintén bizonytalan megítélésűek abból a szempontból, hogy összefüggésben állnak-e a nem megfelelő életmóddal. A hormonális egyensúlyzavar további okai lehetnek a következők: 

– Kor

– Bizonyos gyógyszerek

– Ételallergiák

– Bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség

– Stressz

A hormonális egyensúlyhiány jelei

– Erős PMS tünetek

– Szabálytalan menstruációs ciklusok

– Túlságos erős, vagy elmaradó menstruáció

– Korai menopauza tünetei

– Csokoládé vagy tejtermékek iránti sóvárgás

– Pattanások megjelenése

– Hőhullámok

Hormonvizsgálat

Ha több mint fél éve próbálsz teherbe esni, és egyébként egészséges vagy, nem árt mérlegelni a hormonvizsgálatot. Ha a fentebbi tüneteket is tapasztalod magadon, érdemes fokozottan gyanakodni. Ha elhatároztad magad a vizsgálat mellett, felkeresheted az orvosodat egy konzultációra. Hamarosan viszont, ha már hazánkban is elérhetőek lesznek az otthoni tesztek, egy ilyennel is elindulhatsz. Az eredményeket természetesen ebben az esetben is érdemes megmutatni az orvosnak, illetve szükség esetén át kell beszélni vele, hogy könnyen megoldható hormonális egyensúlyzavar áll-e a háttérben, vagy komolyabb problémáról lehet szó. Az otthoni teszt valóban jó és kézzelfogható lehetőség az esetleges hormonális eltérések kiszűrésére, de az eredményt megerősítendő orvossal is konzultálni kell, nem beszélve arról, hogy a további lépésekben is ő tud a segítségedre lenni. 

(via)