Terhesség

Terhesség: 5 tipp a progeszteronszint növelésére

A magas progeszteronszint alapvető feltétele a terhességnek. Most ellátunk néhány természetes módszerrel a megfelelő hormonális egyensúlyt fenntartásáért.
2017. Augusztus 18.

Terhesség alatt válassz valamilyen szelídebb mozgásformát

Azzal bizonyára tisztában vagy, hogy a méhlepénynek milyen fontos szerepe van a terhesség alatt, hiszen oxigénnel és tápanyagokkal látja el a növekvő kisbabád. Azt azonban lehetséges, hogy nem tudtad, hogy a méhlepény egészen a 12-14. hétig nem fejlődik ki. Hogy akkor ezt a tápláló szerepet mi tölti be addig? Eltaláltad, a progeszteron, azaz a sárgatest-hormon.

“A méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik alkalmassá arra, hogy a petesejt beágyazódhasson. Ezt követően szintén rendkívül fontos funkciója, hogy biztosítja a terhesség fennmaradását. Ezért lényeges, hogy magas szinten maradjon a progeszterontermelés a várandósság alatt” – mondja dr. Nanette Santoro, a Colorado Egyetem professzora.

De mégis mennyi progeszteronra van szükség és honnan tudhatod, hogy neked eleget termel-e a szervezeted? Sajnos ezekre a kérdésekre nincsen egyértelmű válasz.

Vannak olyanok, akiknek nagyobb az esélye az ún. Luteális Fázis Elégtelenség (Luteal Phase Defect=LPD) kialakulására (ami azt jelenti, hogy a szervezetük nem termel elég progeszteront). Ebbe a csoportba tartoznak a nagyon alacsony BMI-vel (19 vagy kevesebb) és/vagy vészesen alacsony testzsírszázalékkal rendelkező nők, azok, akik heti 4 óránál többet edzenek (vagy heti 32 km-nél többet futnak), akiknek stressz hatására korábban már abbamaradt a menstruációja, illetve akiknek a ciklusában a luteális fázis az átlagnál rövidebb (ovuláció után 10 vagy kevesebb nappal jön meg a menstruációjuk).

Mivel ezeknek a nőknek gyakran már a teherbe eséssel is problémájuk van, ezért az orvosuk általában már hamarabb hormonpótlást javasol, mely a petefészket arra készteti, hogy több hormont termeljen. (Ha úgy gondolod, hogy neked is LPD-d van, Dr. Santoro szerint minél hamarabb érdemes felkeresned az orvosod.)

A gond csak az, hogy a legtöbb nőnek fogalma sincs, a terhesség bekövetkezte után, hogy vajon megfelelő-e a progeszteronszintje, hiszen ezt orvosok nélkül képtelenség ellenőrizni. Dr. Wendy Warner szülész-nőgyógyász azonban mindenkit megnyugtat: a nők többségének nincs oka aggodalomra. Azonban hozzáteszi, hogy amennyiben korábban rendszertelen menstruációs ciklusunk volt, nagyon erős PMS tünetektől szenvedtünk vagy volt vetélésünk, akkor előfordulhat, hogy a progeszteron-ösztrogén termelésünk nem kiegyensúlyozott. Ebben az esetben a következő természetes hormonkiegyenlítő módszerekről érdemes beszélnünk az orvosunkkal.

Ha ezek közül egyik tünetet sem produkáltunk, minden rendben van a terhességünkkel, az alábbi tippek akkor sem árthatnak. Mielőtt azonban bármelyiket kipróbálnánk mindenképpen egyeztessünk a nőgyógyászunkkal!

1. Igyekezz tartani a versenysúlyod!

Ideális esetben a szervezet kiegyenlíti az ösztrogén és progeszterontermelést, a túlsúly azonban megnövekedett ösztrogéntermeléshez vezethet a zsírsejtekben. Sajnos a petefészkek erről nem kapnak információt, ezért nem termelnek több progeszteront, hogy ellensúlyozzák az ösztrogéntúltermelést. “Az ideális testsúly fenntartása nem növeli közvetlenül a progeszteronszintet, azonban az ösztrogéntermelést optimális mederben tartja, ezáltal a progeszteront egyensúlyát is megőrzi” – mondja dr. Warner.

2. Ne vidd túlzásba az edzést!

A mérsékelt testmozgás nincs hatással az ösztrogén- és progeszterontermelésre, sőt kimondottan jótékony hatással van a kismamára és a magzatra is. “Azonban a túlzásba vitt sportolás – pl. a “versenyszerű” CrossFit vagy Spinning – kedvezőtlenül befolyásolhatja a kortizol termelődést, ami csökkentett progeszteronszintet eredményez” – magyarázza dr. Warner.A kortizol egy stresszhormon, és mivel a szervezet tartós stresszt érzékel, segítségért folyamodik: elszívja a progeszteront a petefészekből, és kortizollá alakítja. Ezzel kvázi “megmenti” a szervezetet, a hormonháztartás kiegyensúlyozatlansága azonban károsan hat a terhesség megtartására és a későbbiekben is komplikációkat okozhat.

3. Kerüld a stresszt!

Könnyű mondani, igaz? Pedig nagyon fontos lenne erre is odafigyelni, hiszen, amit a kortizolról az imént mondtunk, itt is igaz. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy ha nem idegeskedünk, az segíti az ideális hormonegyensúly fenntartását. “Jóga, relaxáció, úszás, színezés, kötögetés, tai chi – legyen az bármi, ha segít elcsendesülni, szánj rá időt minden nap!” – tanácsolja dr. Warner.

4. Szedj barátcserje kapszulát!

Kérdezz rá az orvosodnál, hogy mi a véleménye róla! “A barátcserje egy olyan gyógynövény, ami a természetes progeszteronserkentő hatásáról ismert” – mondja dr. Warner. “Erős PMS tünetek, szabálytalan ciklus esetén és a korai terhesség megtartása végett is szokták alkalmazni, amikor a nem megfelelő progeszterontermelődés áll a panaszok hátterében.”

5. Próbáld ki az akupunktúrát!

Több tanulmány is igazolta, hogy az akupunktúrás kezelések után nő a beágyazódás esélye, a vetélés kockázata pedig jelentős mértékben csökken, amennyiben időben elkezdik a kezeléseket és rendszeresen alkalmazzák azokat. Mielőtt azonban elhatároznád magad, mindenképpen kérd ki a nőgyógyászod/háziorvosod tanácsát!Kapcsolódó cikkek: