Terhesség

Ha sokat idegeskedsz, lányod lesz!

Egy kutatás szerint azok a nők, akik a teherbe esést megelőző hetekben vagy hónapokban sok idegeskedésnek vannak kitéve, akár otthon, akár a munkahelyükön, nagyobb valószínűséggel fognak lányt világra hozni.
2011. Október 23.

Egy friss kutatás szerint azok a nők, akik a teherbe esést megelőző hetekben vagy hónapokban sok idegeskedésnek vannak kitéve – akár otthon, akár a munkahelyükön -, nagyobb valószínűséggel fognak lányt világra hozni.

Az Oxford Egyetem kutatói amerikai munkatársaikkal együttműködve arra a felismerésre jutottak, hogy nehezebb gazdasági helyzetben több lány születik, mint fiú. Megfigyelték például, hogy a szeptember 11-i terrortámadás utáni hónapokban, New Yorkban a megszokottnál kevesebb fiú született, és hasonló dolog történt anno Kelet-Németországban is, ahol a berlini fal leomlását követő gazdasági káosz eredményeként apadt meg a fiú utódok száma.

A mostani tanulmány során közel négyszáz, Anglia különböző részein élő nőt kísértek figyelemmel a szakemberek, akik gyermekvállalásra készülve naplót vezettek mindennapjaikról, szexuális életükről, illetve arról, mennyi idegeskedés jellemzi a mindennapjaikat. A terhességet megelőző hónapokban valamennyi résztvevő stresszhormonjainak a szintjét – beleértve a kortizolét is – megmérték.

A világra jött gyermekek közül 58 volt fiú és 72 lány, szemben az angliai átlaggal, ahol 105 fiúra többnyire 100 lány jut. A vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a nőknél, ahol terhesség előtt a legmagasabb volt a kortizol szintje, az újszülöttek nemének aránya egyértelműen eltolódott a lányok irányába, a legtöbb idegeskedést átéltek pedig már 75 százalékkal kisebb valószínűséggel szültek fiút, mint lányt.

Dr. Cecilia Pyper, az Oxford Egyetem kutatója beszámolt róla, hogy a kortizolszint főleg azoknál emelkedik meg, akik hosszú távú gondokkal küzdenek a munkájuk vagy a párkapcsolatuk terén, illetve, akik anyagi gondokkal állnak szemben. Az azonban nem egyértelmű, hogy a hormonszint emelkedése miért csökkenti a fiú utódok számát, hiszen az újszülöttek nemét az apa spermájában található kromoszómák határozzák meg, így az már a fogantatás pillanatában eldől.

Előfordulhat azonban, hogy a kortizolszint megemelkedése valamilyen módon megnehezíti a hímnemű embriók számára a méhbe történő beágyazódást, ezért ilyen esetekben gyakrabban fordul elő vetélés és ennek eredménye, hogy végül kevesebb fiú jön világra.

Forrás: Medipress