Terhesség

Fiú vagy lány: máshogy reagál a várandós anya szervezete!

Megszámlálhatatlan babona és jóslási technika foglalkozik azzal, hogy előre jelezze: kisfiút vagy kislányt vár egy anyuka. Ezek legnagyobb része persze csak mítosz, de az igaz, hogy az anya szervezete máshogy reagál a fiú-, illetve a lánymagzatra.
2019. Március 16.
Fiú vagy lány? Mi árulja el?

Csak nem éppen olyan látható változásokról van szó, mint a has helyzete! Egy tanulmányból ugyanis kiderült, hogy a terhes nők szervezetében mérhető úgynevezett citokinek mennyisége eltérő attól függően, hogy fiú vagy lány a magzat. “Úgy találtuk, hogy ha az anya immunsejtjeit baktériumokkal hozzuk kapcsolatba, több citokint termelnek akkor, ha a születendő baba lány. Vagyis, a lányos anyukák szervezetének erőteljesebb a gyulladásos reakciója” – magyarázza Amanda Mitchell, a kutatás vezető szerzője. 

A gyulladás egyébként teljesen  normális velejárója a várandósságnak, ugyanakkor a fokozott gyulladásos reakciók olyan krónikus betegségek fellángolását okozhatják, mint az asztma vagy az ekcéma, emellett fáradékonyabbá is tehetnek. 

Az ohioi Wexner Medical Center kutatói szerint ez a jelenség lehet a magyarázat arra, miért számolnak be gyakran erőteljesebb, kellemetlenebb terhességi tünetekről azok a kismamák, akik lányt várnak

“Ez a kutatás segíthet megérteni, hogy a magzat neme is befolyásolja, hogyan reagál az anya szervezete a mindennapi kihívásokra a terhesség alatt, és további vizsgálatokhoz is vezethet, például azzal kapcsolatban, miként válaszol az anyai immunrendszer a vírusokra, baktériumokra, illetve a krónikus betegségekre” – mondja Mitchell. 

(Cikk forrása: thebump.com)

Ezt is érdemes elolvasni: