Terhesség

Így küzdd le a terhességi fáradtságot!

Majdnem minden várandós nő alvásproblémával küzd terhessége egy-egy szakaszában. Ez nem meglepő, ha végiggondoljuk, mi történik velünk a kilenc hónap során.
2014. Június 17.

Első trimeszter

Az első trimeszterben a progeszteron nevű hormon kiemelt szerepet kap. Ez a hormon szabályozza ugyanis a menstruációs ciklust, terhességnél pedig több fontos dologban segíti az anya szervezetét, támogatja a magzatfejlődést, emellett a megfelelő minőségű alvásért is felelős.A hormon mennyisége megnő szervezetünkben, ami a baba növekedésének szempontjából nagyon jó, mi viszont az extra mennyiségű progeszteron miatt szaladgálhatunk a mellékhelyiségbe egész éjszaka, ami megnehezíti a pihentető alvást.Ebben a szakaszban ellenállhatatlan álmosságot érezhetünk napközben, szintén a terhességi hormon hatására. Néhányan képesek percek alatt bárhol mély álomba merülni, akár a nap közepén. Amikor tombol a progeszteron, egy átlagos munkanap után is mehetünk úgy haza, mint aki lefutotta a félmaratont. Emellett az influenza tüneteihez hasonló kimerültséget érezhetünk. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy minden adódó percet kihasználunk a pihenésre. Ha tehetjük, lelkiismeret-furdalás nélkül aludjunk egy-két órácskát napközben.

Második trimeszter

A második trimeszterben végre visszatérnek az átaludt éjszakák, néhány alvászavaró tünetet kivéve. Növekvő testsúlyunkkal együtt elkezdhetünk horkolni, talán nehezebben lélegzünk néha, elzsibbadhat a lábunk és kuszábbak lehetnek az álmaink. A problémák ellenére ebben az időszakban van a legtöbb energiánk, jobban alszunk, mint néhány hete. Használjuk ki ezt az időszakot arra, hogy ha eddig hason fekve volt kényelmes az alvás, hogyan tudnánk bal oldalunkon elszunnyadni. Ez a pozíció elősegíti a vér és a táplálék eljutását magzatunkhoz és húgyhólyagunkba, így segítve szervezetünket a fel nem használt anyagok és folyadék kiürítésében is.Ha minden este ugyanabban az időpontban fekszünk le aludni, szervezetünk rátanul az új órarendre és később segíti majd a kellő időben történő ellazulást. Ha lehet, száműzzük a televíziót a hálószobából, mert a tévéből áradó fény elnyomhatja az alváshoz nélkülözhetetlen melatonin nevű hormon termelődését.

Így küzdd le a terhességi fáradtságot!

A második trimeszter a legalkalmasabb arra, hogy naponta tornázzunk egy kicsit. Ebben az időszakban jobb a közérzetünk, energikusabbak vagyunk, könnyebb rávenni magunkat egy kis edzésre, természetesen szakemberrel megbeszélve, állapotunknak megfelelően. A testmozgás lelkünkre és testünkre egyaránt jó hatással van, ami ugyancsak segíti a pihentető éjszakai alvást. Ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt tornásszunk, mert így inkább felpörgetjük szervezetünket. Elalvás előtt adjunk időt magunknak a megnyugváshoz, ellazuláshoz.

Harmadik trimeszter

Ebben az időszakban már nagyra nőtt mellünk és pocakunk ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk feküdni. A második trimeszterben kapott pihenő után visszatérnek a toalettlátogató éjszakák, főként növekvő babánk és méhünk miatt, ami nyomja húgyhólyagunkat és így folyamatos ürítési érzetet kelt. Ne csodálkozzunk, ha az eddig felmerült éjszakai tünetek mellett gyomorégést is tapasztalunk, nem is szólva kisbabánk hirtelen meginduló rugdosásáról és fészkelődéséről.Jelentősen javíthat éjszakánk minőségén, ha késő délután és este csökkentjük a folyadékbevitelt, különös tekintettel a cukrozott üdítőkre. Ha idáig mi voltunk a leggyorsabbak a munkahelyi mosdóban, most próbáljuk teljesen kiüríteni a húgyhólyagot, így nyerhetünk egy kis időt, amit alvásra fordíthatunk. Ha feszültnek, kimerültnek érezzük magunkat, gondoljunk arra, hogy ez természetes állapot. Próbáljunk megnyugodni, ellazítani izmainkat, megtanulhatunk jól bevált relaxációs technikákat, ezzel elősegítve testünk pihenését.

Alvássegítő módszerek a terhesség alatt

JógaA nagyobb jógastúdiókban már mindenhol találhatunk kifejezetten kismamáknak kifejlesztett jógaórákat. Ha mégsem szeretnénk jógatanárhoz fordulni, néhány egyszerű, lazító gyakorlatot biztonságosan végezhetünk otthon is. Naponta többször finoman mozgassuk meg nyakunkat, vállunkat, óvatosan nyújtsuk vádlinkat és térdünket. Ezek a gyakorlatok közvetlenül lefekvés előtt elvégezve is könnyebb elalvást biztosítanak, ha csak néhányat csinálunk belőlük.MasszázsA masszírozás segíti a feszült és fáradt izmok ellazítását. Ha szakemberhez fordulunk, mindig győződjünk meg arról, foglalkozott-e már állapotos nőkkel, és van-e erre a célra speciálisan kialakított masszázságya vagy párnái. Partnerünket is megkérhetjük egy kis kényeztetésre. Szakképzettség nélkül is bárki megmasszírozhatja lábunkat, kezünket, nyakunkat, megkönnyítve ezzel ellazulásunkat és elalvásunkat.

Mély légzés gyakorlásaNéhány ütemes, mély belégzés ellazítja az izmokat, csökkenti a pulzusszámot és gyorsabb elalvást biztosít. Feküdjünk a szőnyegre vagy ágyunkra enyhén nyitott lábakkal. A terhesség második felében feküdjünk a bal oldalunkra, hátunkat kitámaszthatjuk egy párnával. Ha kényelmes, tehetünk egy párnát lábaink közé. Csukott szájjal szívjuk be a levegőt az orrunkon, érezzük, ahogy a levegő teletölti a tüdőnket, majd néhány másodperces benntartás után lassan, szintén az orrunkon fújjuk ki, miközben négyet számolunk.MeditációEgy egyszerű meditációs technika elsajátításával könnyebben merülhetünk mély álomba. Képzeljük el, hogy egy végtelen, virágokkal szegényezett úton sétálunk, vagy egy mezőn feküdve figyeljük a bárányfelhőket, ahogy egyik a másik után szeli át az égboltot. Bármelyik helyszínen járunk is, próbáljuk részletgazdagon elképzelni. Milyen az idő? Milyen az út vagy a mező füvének érzete testünk alatt? Milyen színűek a virágok és van-e illatuk?Ha ezt a gyakorlatot túl bonyolultnak találjuk, vagy nem tudunk ennyire ellazulni, keressünk egy hasonló képet valamelyik újságból, nézzük meg jól, csukjuk be a szemünket és próbáljuk kitölteni hiányzó részletekkel. Kapcsolódó cikkeink: