Terhesség

Miért leszünk aluszékonyak a terhesség elején?

Sokaknak ismerős lehet a helyzet: szinte egész nap ólmos fáradtság, folyamatos álmosság a terhesség első három hónapjában. Mitől lehet?
2017. Július 07.

Miért leszünk aluszékonyak a terhesség elején?

Persze erről is a hormonok tehetnek. A progeszteron hormon a menstruációs ciklus szabályozása mellett a magzat fejlődéséért és az alvásért is felel.

A megnövekedett progeszteron szint következtében folyamatos fáradtságot érezhetünk nap közben, vannak akik másodpercek alatt szinte bárhol képesek elaludni, míg mások mindennap ugyanabban az időben egyszerűen nem bírják tovább és muszáj legalább egy picit aludniuk. Ez az álmosság társulhat olyan érzéssel is, mintha kimerültek lennénk, hasonlatos az érzés az influenza tüneteihez.

Ilyenkor nincs más dolgunk, mint pihenni, aludni, amikor csak tudunk. Munkahelyen ez nyilván nem egyszerű feladat, de aki teheti, legalább feltett lábakkal, csukott szemmel pihenjen egy keveset. A jó hír viszont az, hogy amint eljön a második trimeszter, mintha kicserélnék a kismamákat, aluszékonyságnak, fáradtságnak nyoma sem lesz, helyette energiától feltöltve nézhetsz a terhesség további részére.

Kapcsolódó cikkeink: