Terhesség

Mindig csak aludnék!

Sok nő legszívesebben átaludná a terhesség első néhány hónapját. Ez teljesen természetes kívánság, ne küzdjünk hát ellene!
2007. Szeptember 04.

Mindig csak aludnék!

A magzat növekedése ekkor a legintenzívebb. A szabad szemmel láthatatlan, megtermékenyített petesejt a harmadik hónap végére tízcentis lesz, és kialakulnak legfontosabb szervei. Ez az óriási fejlődés igénybe veszi az anya szervezetét, és a természet így, ezzel az “álomkórral” védi a sérülékeny magzatot.

Az első trimeszterben a progeszteron hormon,amely a menstruációs ciklust szabályozza, terhességnél több fontos dologban segíti az anya szervezetét: támogatja a magzatfejlődést, és felel az alvásért is. A progeszteron hormon mennyisége megnő a terhes szervezetében, ami a magzat növekedésének szempontjából remek, mi viszont emiatt szaladgálhatunk a mellékhelyiségbe egész éjszaka.

Ebben a szakaszban szinte folyamatos álmosságot érezhetünk napközben, szintén a terhességi hormonnak köszönhetően. Vannak akik képesek percek alatt bárhol, bármilyen körülmények között mély álomba merülni. Az álmosság, aluszékonyság mellett, az influenza tüneteihez hasonló kimerültséget is érezhetünk. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy minden adódó percet kihasználunk a pihenésre.

Ha tehetjük aludjunk egy-két órácskát napközben is. Munkahelyen persze nem könnyű lazítani – de nem kell mindenképpen feküdnie. Dőlj kényelmesen hátra, tedd fel a lábad egy székre, támaszd meg a fejed, és hunyjd be a szemed.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin