Terhesség

Vérzések a várandósság első harmadában

Meglehetősen gyakori, hogy az első hetekben némi vérzést tapasztalunk.
2007. Szeptember 04.

A kismama talán épp az elmúlt napokban bizonyosodott meg egy gyorsteszt segítségével a terhesség fennállásáról, ezért különösen csalódottan, ijedten fogadja a vérzést. Ilyenkor mindig orvoshoz kell fordulni, hogy megállapíthassa, nem vetélésről vagy méhen kívüli terhességről van-e szó. Kedvező jel, ha a kismama nem érez fájdalmat, menstruációs görcsöket, vagy ha a vérzés csupán pár cseppnyi, barnás színű.

Vérzések a várandósság első harmadában

Amennyiben az orvos kizárja a fenyegető vetélés és a méhen kívüli teresség lehetőségét, valószínűsíthető, hogy egy kevésbé veszélyes helyzet áll fenn. Ilyen lehet a deciduális polip, amely hasonló tüneteket produkál, mint egy kezdődő vetélés vagy egy másik lehetséges ok a sárgatesthormon zavara, amely beágyazódási problémákat okozhat.

Még bő vérzés mellett is előfordul, hogy a magzat sértetlenül túléli az eseményeket. Az orvos ilyenkor hüvelyi vizsgálat során állapítja meg, hogy a méhszáj zárt vagy nyitott, s ultrahangvizsgálatot végez, hogy láthassa, él-e még a magzat. Rendszerint hormonvizsgálatra is sor kerül néhány egymást követő napon, mert a terhességi hormon, a HCG értékeinek változásaiból is következtetni lehet arra, hogy mi zajlik odabent. A legfontosabb az, hogy megnyugtatóan tisztázhassuk, mi okozta a vérzést, hiszen ennek a terhesség későbbi szakaszában is jelentősége lehet.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin