Terhesség

Csendes vetélés – mit kell tudni róla?

A vetélés úgy is megtörténhet, hogy nincsenek olyan jellegzetes, erős tünetei, mint a vérzés vagy a görcsölés. Mit kell tudni a csendes vetélésről?
2017. Március 01.

A csendes vetélést ultrahanggal állapítják meg

A csendes vetélés nem okoz fizikai fájdalmat. De ettől még ugyanolyan könyörtelen érzés, amikor szembesülsz a szomorú tényekkel, hogy a terhességed megszakadt. Nincsenek egyértelmű jelei, mint a vérzés, nem jár olyan felismerhető fájdalmakkal, mint a görcsölés. Marad helyette az ultrahangvizsgálat, ahol egyszer csak azt veszik észre, hogy megszűnt a magzati szívhang… – írja a parents.com.

A veszteség hatalmas, de tudnod kell, hogy mindez nem a te hibádból történt. Általában olyan 6-10 hetes kor környékén az embrió fejlődése sajnos van, hogy egyszerűen csak leáll. Az orvosok nem értenek egyet, miért történhet mindez. Egyesek szerint a problémát valamilyen kromoszómahiba okozza.

Hogyan állapítják meg a csendes vetélést?

A csendes vetélést csak ultrahanggal lehet kideríteni. A lehetséges terhesség nagyon korai szakaszában azonban még nem állapítható meg 100 százalékosan, hogy erről van-e szó, hiszen a csendes vetélés egyik jele a magzati szívhang hiánya. Egy átlagos, 28 napos női ciklus esetén az ovuláció a 14. napon esedékes. Másoknak azonban, akiknek 35-45 napos ciklusuk van, a peteérés és a megtermékenyülés időpontja is későbbre esik. Emiatt egy túl korán elvégzett ultrahangvizsgálat is hozhat téves eredményt.Ha az orvos csendes vetélésre gyanakszik, lehetséges, hogy egy radiológushoz is elküld ultrahangra, hogy megtudja, ő érzékeli-e a magzati szívfrekvenciát. Eközben a szülés-nőgyógyász ellenőrzi a véred hCG szintjét. Az életképes terhesség esetén a vér hCG szintje 48 óránként megduplázódik. Ha a hCG szint nem emelkedik és ha nem érzékelhető a magzati szívfrekvencia, az orvos megállapítja, hogy csendes vetélésről van szó.Ekkor a következő dolgokról kell döntened.- Hagyod, hogy a tested természetes úton vetéljen el. Sokszor egy nőnek időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza, mi történt vele és meggyászolja a veszteséget. Ez idő alatt a test ráérez, hogy a terhesség nem volt megfelelő és – bár nem minden esetben -, de a vetélés megtörténik beavatkozás nélkül, vérzés és görcsölés formájában.- Gyógyszerrel sietteted a vetélést. Az orvosod olyan gyógyszert fog felírni, ami elősegíti a méhösszehúzódásokat és a szövet távozását a testedből.- Átesel egy orvosi beavatkozáson. Ha 12 hetesen vagy még később történik meg a vetélés, a magzat már túl nagy lehet ahhoz, hogy spontán távozzon a testedből és orvosi beavatkozásra lesz szükséged.A csendes vetélést követően, különösen, ha orvosi beavatkozással történt, érdemes 3 ciklust várni, mire újra próbálkoztok a teherbeeséssel. Adj időt a testednek a regenerálódásra. Ha újra teherbe esel, valószínűleg az első trimeszterben sokszor leszel ideges a történtek miatt. De jobb, ha megnyugszol. A babának sem tesz jót, ráadásul a legtöbb esetben nem történik meg kétszer egymás után csendes vetélés.Kapcsolódó cikkeink vetélés témában: