Terhesség

Mi az a kémiai terhesség?

Kémiai terhesség esetén a terhességi teszt pozitív eredményt hozhat, de az orvosi vizsgálat nem állapít meg terhességet.
2024. Június 05.
terhességi teszt
Kép: Getty Images

Becslések szerint a kezdődő terhességek egytizede-egynegyede végződik vetéléssel, a leggyakoribb forma a spontán vetélés. A kémiai terhesség a spontán vetélések 50-75%-ánál fordul elő.

Akkor beszélünk kémiai terhességről, amikor a kimaradt ciklus után a várandósság kb. egy héttel véget ér. Ebben az esetben az embriókezdemény nem ágyazódik be a méhfalba.

Kémiai terhesség esetén az első terhességi teszt pozitív eredményt hozhat, de további tesztek, illetve orvosi vizsgálat már nem állapít meg terhességet. Az első teszt azért lehet pozitív, mert a szervezet elkezdi termel a hCG-hormont. Ebből az is következik, hogy ha nem végzünk el tesztet, akkor nem is tudjuk, hogy kémiai terhesség volt, annyit tapasztalhatunk, hogy későbbi időpontban és erősebb a menstruáció.

A kémiai terhesség esetében korai vetélés következik be. Általában a folyamat magától fejeződik be és nem szükséges orvosi ellátás, de ha a menstruáció nagyon erős vagy komoly fájdalom jelentkezik, akkor érdemes felkeresni az orvost.

A kémiai terhesség rendszerint genetikai – magzati kromoszóma-rendellenesség – okokra vezethető vissza.