Terhesség

Hogyan segíts annak, aki elvetélt?

A vetélés meglepően gyakori, rengeteg nő átesik rajta, ám a legtöbben még mindig nem tudunk mit kezdeni a helyzettel, és fogalmunk sincs, mit is mondhatnánk. Hogyan ne rontsunk tovább egy egyébként is szomorú eseményt?
2019. Április 07.
Mit ne mondj annak, aki elveszített egy magzatot?

Ne kezdj mondatot “legalább…”-bal!

“Legalább biztosan tudod, hogy teherbe tudsz esni!” “Legalább nem voltál még olyan előrehaladott állapotban” “Lehet még másik gyereked!” “Fiatal vagy, még próbálkozhattok!” – ezek a leggyakoribb mondatok, melyek kicsúszhatnak a szánkon. Hiszen szeretnénk emlékeztetni a másikat arra, hogy érdemes pozitívan gondolkozni. A hasonló mondatokat bizonyosan bátorításnak szánjuk, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt az elveszített babát gyászolják. Közel sem olyan vigasztaló, hogy terhességre és kisbabákra emlékeztetünk valakit, aki éppen elvetélt.

Ne gondold azt, hogy tudod, mit érez a másik!

Attól függetlenül, hogy te átestél-e hasonló eseményen vagy sem, nem szabad feltételezni, hogy tudod, hogyan érez a másik. A vetélést (mint bármilyen szomorú eseményt) teljesen különbözőképpen élhetik meg az emberek: van, aki szomorú, más teljesen összeomlik, de az is előfordul, hogy közömbösek, sőt az is megtörténhet, hogy megkönnyebbülnek. Van, aki hamar túlteszi magát rajta, más viszont hosszú ideig nem tud szabadulni tőle. Sokkal fontosabb, hogy teret és időt adjunk az érzelmek megélésének és feldolgozásának.

Ne meséld el azonnal a saját történetedet!

Természetesen rendkívül pozitív, hogy egyre többen beszélnek nyíltan a vetéléseikről, de fontos, hogy ne ez legyen az első válaszreakció, amikor megtudjuk, hogy a másik is átesett ezen. “Sajnos, gyakran önkéntelenül is összehasonlítgatásba, sőt versengésbe fullad, ha rögtön elkezdjük elmesélni a saját történetünket” – mondja Jessica Zucker pszichológus. Érdemes odafigyelni a másikra: lehet, hogy jól esik neki, hogy valami összeköti másokkal, de az is, hogy csak még rosszabbul érzi magát tőle. Ha egyértelműen úgy látjuk, hogy kényelmetlenül érinti, hogy a saját tapasztalatainkról beszélünk, hagyjuk abba!

Ajánld fel a segítségedet! 

Az egyik legmeglepőbb, azonban a legjobban működő módszer a támogatásra az lehet, ha átvállaljuk a vetélésen átesettől, hogy elmondjuk helyette másoknak. Természetesen, nem a közvetlen családtagoknak és a legjobb barátoknak, de a távolabbi ismerősöknek, szomszédoknak, akik esetleg tudhattak a terhességről. Lehet, megkönnyebbülést jelent az érintettnek, hogy nem neki kell újra és újra elismételnie a megrázó eseményeket.

Legyél rugalmas a meghívásokkal!

Bár lehet, hogy egyébként jól tartja magát az érintett, a kisbabák vagy várandós nők látványa, a nagy családi vagy társasági események kiboríthatják. “Lehet, hogy a lelki egészségük szempontjából jobb, ha kettesben elmennek valahová a párjukkal, mintsem több napot töltsenek együtt a rokonokkal” – mondja Jamie Kreiter terapeuta. Ne vegyük tehát személyes sértésnek, ha a másik udvariasan visszautasítja a meghívásunkat!

(via)

Ez is érdekelhet: