Terhesség

Az első terhességi vizsgálat – a terhesség megállapítása

Akár régóta készülsz a gyermekvállalásra, akár derült égből ért a meglepetés, az első alkalom a terhességet megállapító nőgyógyásznál meghatározó lesz. Elmondjuk, mire számíthatsz az első viziten.
2015. November 16.

Mi történik az első vizsgálat során?

Ma már minden drogériában beszerezhetőek terhességi gyorstesztek, melyek segítségével a terhesség gyanúja már korai stádiumban kimutatható. A terhesség igazolására azonban szülész-nőgyógyász szakorvos hivatott, megfelelő szaktudással, technikai felszereléssel és laborháttérrel.

Ha nem jön meg…

Jó tudni a terhességi tesztek kapcsán… hogy a legtöbb tesztnél a menstruáció napját követő 4-5. napig kell várni, de létezik olyan teszt is, amely már az elmaradt menstruáció 1. napján is megbízható eredménnyel kecsegtet. További infók a terhességi tesztekről…

A terhesség legfontosabb gyanújele a menstruáció elmaradása. A menstruációs ciklus azonban nem mindenkinél szabályos, ezért nem minden késés jelent automatikusan terhességet. A kimaradó menstruáció nem csak terhességre, hanem különféle hormonális betegségre, esetleg szervi elváltozásra is utalhat. Ha rendszeres a ciklusunk, és késik a menzesz, érdemes terhességi tesztet csinálni.

Ha pozitív a teszt, akkor sem kell azonnal orvoshoz rohanni, mert ilyen korai stádiumban még nem látható mindenképpen a terhesség. Előfordul, hogy a megtermékenyülés nem akkor történt, amikor a ciklus közepén jártunk, illetve a peteérés is később volt. Ezért előfordulhat, hogy a terhesség is korábbi stádiumban jár a számítottnál. Ha megfogadod a tanácsunkat, inkább várj a menstruáció kimaradása után két hetet, és csak azután jelentkezz be nőgyógyászhoz.

Mit történik a nőgyógyásznál?

A nőgyógyász a vizsgálat előtt néhány kérdést fog majd feltenni. Megkérdezi, mikor menstruáltál utoljára, rendszeres-e a ciklusod, voltál-e már korábban várandós, illetve, hogy volt-e abortuszod? Az adminisztrációs kérdések után következik a vizsgálat. Az orvos először kézzel végigtapogatja a hasadat, majd hüvelyi ultrahang vizsgálattal ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a magzattal. A nőgyógyász a vékony, ultrahang vizsgálófejre – amit felvezet a hüvelybe – egy gumióvszert húz, megakadályozva ezzel a fertőzéseket. A hüvelyi ultrahang természetesen nem fájdalmas, nem okoz semmilyen kellemetlenséget.

Ez is hasznodra lehet…

Terhességi kalkulátorunkkal kiszámolhatod, mikor fog előre láthatóan megszületni a baba: Terhességi/Szülési kalkulátor

A terhesség nagyon korai fázisában, a 4-5. hetében ultrahang vizsgálattal csak petezsák mutatható ki, benne az embrió még nem látható. A petezsákon belüli szikhólyag megjelenése már egyértelműen igazolhatja a méhen belüli terhességet. Ennek a vizsgálatnak az egyik legfőbb célja a megtermékenyített petesejt méhen belüli megtapadásának az igazolása.

Ha a 6. hét után történik a vizsgálat, a petezsákban már nagy valószínűséggel látható az embrió, melynek szívműködése is észrevehető, vagy hallható. Nem maradsz le tehát semmiről, ha biztosra mész, és csak a terhesség 6. hetében mész el az első vizsgálatra. Az első 12 hétben az ultrahangvizsgálatot leggyakrabban hüvelyen keresztül végzik, mert így részletesebb képet lát az orvos a magzatról. A 12. hét után már hasi ultrahang segítségével tájékozódik a magzat állapotáról.

Terhesgondozás a kettőtök biztonságáért

Az első vizsgálat végén a baba születésének várható időpontja is kiszámításra kerül, és az igazolt terhesség esetén hivatalosan is elkezdődhet a terhesgondozás. Ezt a nőgyógyász és a védőnő közösen végzi, célja pedig a várandós kismama egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének a nyomon követése, az esetleges rendellenességek kiszűrése, valamint az egészséges magzat megszületésének biztosítása. Ennek érdekében ellenőrzik rendszeresen a testsúlyodat és a vérnyomásodat, pulzusszámodat.

A vérnyomásmérés azért fontos minden egyes alkalommal, mert a magas vérnyomás veszélyekkel járhat a terhesség során. Ha egyébként is magas értékeid szoktak lenni, akkor ajánlott otthon is folyamatosan ellenőrizned a vérnyomásodat! Eltérés észlelése esetén azonnal fordulj orvosodhoz vagy védőnődhöz. A testsúly ellenőrzése során pedig érdemes figyelned a súlygyarapodásod mértékére. Vezess egy súlynaplót, amit meg tudsz mutatni a védőnőnek és a nőgyógyásznak is.

A Te választásod!

Vegyük az optimális esetet, hogy rendszeresen jársz olyan nőgyógyászhoz, aki a szűrővizsgálatokat végzi nálad. Ebben az esetben érdemes őt felkeresned a pozitív terhességi teszt után. Ha eddig elsumákoltad az ellenőrző-vizsgálatokat, akkor itt az ideje, hogy felelősségteljes leendő anyukaként, keress egy nőgyógyászt, akiben megbízol, és aki végigkísér az elkövetkező kilenc hónapon. (A szóban forgó időszakot terhesség hétről hétre szolgáltatásunkkal egyszerűen nyomon követheted.)

Fontos, hogy olyan nőgyógyászt válassz, akivel hasonlóképpen gondolkodtok a gyerekvállalásról és a szülésről. Ha magánpraxisban dolgozik az orvosod, ne felejtsetek szót ejteni az anyagiakról! Sok szempontot kell figyelembe venned, de mindez a te érdekeidet szolgálja. Életed egyik legfontosabb periódusa a gyermekvárás és a szülés. Ha bármilyen apró kétely merül fel benned az orvosoddal kapcsolatban, adj hangot neki. A te választásod, melyik orvosban bízol meg annyira, hogy életre segítse a gyermekedet.Kapcsolódó cikkeink terhességi vizsgálatok témában:

A terhesgondozás menete: vizsgálatok és tennivalók

Ezeket a vizsgálatokat végeztesd el a terhesség alatt

Várandósgondozási kiskönyv, avagy a terhes kiskönyv