Terhesség

Terhességi teszt: csíkok, napok, időpontok

Akár éppen babát tervezünk, akár arról akarunk meggyőződni, hogy nem estünk teherbe, jó szolgálatot tehet számunkra egy terhességi teszt. Lássuk, mit kell tudni róla?
2015. Április 10.

A drogériákban, patikákban kapható tesztek nagy része közel 100 százalékos eredményt ígér, de nem mindegy, mikor használjuk a teszteket.

Minden terhességi teszt az úgynevezett HCG hormon koncentráltságát méri. A „terhességi hormon”-ként is emlegetett HCG-t a megtermékenyített petesejt lepényszövete termeli, a hormon koncentrációja másfél naponta megduplázódik a szervezetben és három nap után kimutatható a vizeletben is. (Azt is érdemes tudni róla, hogy nem csak a vizeletben, de a vérben is jelen van ez a hormon.)

Fontos tudni, hogy a legbiztosabb eredményt a menstruáció elmaradását követő 4-5. napon kaphatjuk. Erre többnyire a terhességi tesztek is felhívják a figyelmet tájékoztatójukban, ennek ellenére nem ritka – főleg, ha valaki már régóta vár babára -, hogy korábban végzi el a tesztet, így viszont csalódás is érheti, mert a fogamzásból sokszor nem lesz terhesség. Ha ki tudjuk várni a jelzett 4-5. napot, akkor közel 100 százalékos bizonyosságú eredményt kaphatunk, míg a menstruációt megelőző időszakban 50-60 százalékos eredményt.

Számos terhességi teszt közül választhatunk, vehetünk már 400 forintért is, de ha komolyabb eszközt választunk, akkor 3000 ezer forintot is fizethetünk érte. A tesztek többnyire 99%-os vagy „közel 100%-os” eredményt ígérnek – figyelmeztetve a terhességi teszt elvégzésének ideális időpontjára és körülményeire.

Bár a tesztek egy része azzal (is) hirdeti magát, hogy a nap bármely szakában használható, mégis célszerű a reggeli első vizelettel tesztelnünk, ugyanis ebben a legmagasabb a HCG szintje. Azt is tanácsolják, hogy a teszt elvégzése előtt ne fogyasszunk folyadékot, mert az „hígíthatja” a vizeletet, így a hormon koncentrációjának szintjét is. Ahogy arra utaltunk már, az időzítés is fontos: érdemes a(z elmaradt) menstruáció napját követő 4-5. napig várni, hogy biztosabb eredményt kaphassunk, de találunk olyan teszteket is, amelyek már az elmaradt menstruáció 1. napjára ígérnek megbízható eredményt.

A normál érzékenységű tesztek mellett ma már vásárolhatunk extra érzékenységű tesztet (ezek általában 10-20 mIU/ml-es érzékenységű tesztek, míg a normál tesztek 25 mlU/ml-től mérnek) is, amely korábban, alacsonyabb HCG szint esetén is jelezheti a fogamzást, ez esetben azonban – ahogy jeleztük is – később érdemes megismételni a tesztelést. A teszteket egyébként felbontás után azonnal használjuk fel – és csak egyszer tegyük ezt.

A tesztek többségét néhány (5-15) másodpercig kell a vizeletben tartani, majd ezt követően várni az eredményre. Azoknak a teszteknek a többsége, amelyek 1 percen, vagy akár 40 másodpercen belül eredményt ígérnek, többnyire megjegyzik, hogy érdemes a más teszteken is feltüntetett 5 percet kivárni, hogy biztos eredményt kaphassunk.

Találunk olyan tesztet, amelyik az orvosi vizsgálat megbízhatóságához hasonló eredményt ígér, és van ma már olyan teszt is, amely a menstruációt megelőző 4. napra, 90 százalékos eredményt ígér, 12.5 mlU/ml-es HCG-koncentrációt is érzékelve.

A tesztek egy teszt és egy kontroll csíkkal jelzik a terhességet: amennyiben megjelenik a kontroll csík a meghatározott időn belül, akkor terhességet jelez a „műszer”. Minden esetben forduljunk orvoshoz, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy a teszt eredménye valós és tényleg babát várunk.