Terhesség

Terhességi teszt: mikor mutatható ki a terhesség?

Mikor érdemes elvégezni a terhességi tesztet a minél biztosabb eredményért? Mikortól mutatható ki a terhesség?
2024. Április 17.
(Kép forrása: Getty Images)

Az otthon elvégezhető terhességi tesztek az alapján működnek, hogy a hCG hormon (humán koriongonadotropin hormon) jelenlétét mutatják ki a vizeletből – azonban ahhoz időre van szükség, hogy ebből kimutatható mennyiség termelődjön. A terhesség első heteiben a hCG-szintje néhány naponként megduplázódik.

Az egyes terhességi tesztek eltérhetnek abban, hogy mikortól tudják kimutatni a terhességet, tehát különböző lehet az érzékenységük – sőt, léteznek kimondottan korai terhességi tesztek. A petesejt beágyazódása az ovulációt követő 6-10 nappal történik (egyes források 6-12 napot írnak), és ezután kezd termelődni a hCG hormon a szervezetben. Vannak magas érzékenységű tesztek, amik már az elmaradt menstruáció előtt képesek lehetnek jelezni a terhességet, azonban érdemes megvárni az elmaradt menstruációt követő napot. A még pontosabb eredményért pedig ehhez képest is érdemes várni még egy-két napot.

A terhességi teszt elvégzését érdemes lehet a nap folyamán reggelre időzítened, ugyanis ekkor a legmagasabb a hCG-koncentrációja a reggeli első vizeletben. De akár reggel, akár később tesztelsz, nem célszerű előtt túl sok folyadékot fogyasztanod, mert az is hígíthatja a vizeletet.

Bármilyen tesztet is válassz, mindig olvasd el a használati útmutatót, és tartsd be ezt pontosan, különös tekintettel a leolvasás idejére, időkorlátjára. Az útmutató szerint tartsd a tesztet a vizeletsugár alá vagy mártsd az összegyűjtött vizeletbe a megadott ideig.

Ha pozitív a teszt eredménye, keresd fel az orvosodat, hogy megbizonyosodhass arról, hogy valóban várandós vagy, és hogy szakszerű iránymutatást kaphass.

Mindig ellenőrizd le a terhességi teszt felhasználhatósági idejét, hiszen a lejárt teszt is téves eredményt adhat.

(Források: healthline.com, my.clevelandclinic.org, whattoexpect.com)