Teherbeesés

Teherbe esés: mikor történik a beágyazódás?

Mit jelent a beágyazódás, mikor történik, és lehetnek jelei?
2023. Január 15.
(Kép forrása: Getty Images)

A beágyazódás a teherbe esés azon korai szakasza, amikor a megtermékenyülés után a sejtek a méh falához tapad. A hímivarsejt és a petesejt egyesülése után a sejtek gyorsan osztódni kezdenek, és az egyik petevezetéken át a méhbe jutnak. Ez a gyorsan növekvő sejtcsoport a blasztociszta – ennek kell beágyazódnia a méh falába.

Ha megtörténik a beágyazódás, annak hatására emelkedni kezd a terhességi hormonok (az ösztrogén, a progeszteron és a hCG szintje). (Egynormál menstruációs ciklus során ha nem történik meg a fogantatás és a beágyazódás, a megvastagodott méhnyálkahártya ebben az időszakban leválik, majd a menstruációs vérzéskor távozik.)

A beágyazódás után a hormonok hatására kialakul a méhlepény és az embrió, a méhnyálkahártya pedig a helyén maradva támogatja a terhességet.

De mikor történik a beágyazódás?

A beágyazódás valamikor a peteérés (ovuláció) után 6-12 nappal történik meg, leggyakrabban a fogantatás után 8-9 nappal. Tehát a pontos ideje attól függ, hogy mikor volt a peteérés, és hogy a fogantatás az ovulációs ablak korai vagy kései szakaszában történt-e.

Ha teherbe szeretnél esni, érthető, hogy a tested minden apró változását figyeled. Azonban az, hogy semmiféle tünete nincs a beágyazódásnak, még nem feltétlenül jelzi azt, hogy nem vagy terhes. Sőt, a legtöbb nő egyáltalán nem tapasztal tüneteket a beágyazódáskor.

Azonban van néhány tünet, amit egyesek észlelhetnek a beágyazódáskor. De fontos megjegyezni, hogy a következő tünetek jelenléte nem feltétlenül jelzi a terhességet – és ahogy azt fentebb írtuk, ha nincsenek tünetek, az nem feltétlenül jelzi azt, hogy nem vagy terhes. (A terhesség legvalószínűbb jele a menstruáció elmaradása után a pozitív terhességi teszt, de a terhességet az orvos állapítja meg az első vizsgálat alkalmával.)

Melyek lehetnek ezek a lehetséges tünetek?

  • Vézés. Van, aki a beágyazódás után vérzést tapasztal, néhány nappal vagy egy héttel a menstruáció várható ideje előtt. Ez a fajta vérzés nagy valószínűséggel világos rózsaszín vagy barna, és inkább pecsételésről van szó, amit törléskor vagy a fehérneműn lehet észlelni.
  • Fájdalom. Egyesek fájdalmat, enyhe görcsöt tapasztalnak. A korai terhességben a változó hormonszintek okozhatnak ilyen tünetet. Azonban nincs olyan kutatás, ami szerint maga a beágyazódás okozna görcsöket, de vannak nők, akik hasi érzékenységet, derákfájást vagy enyhe görcsöt éreznek ebben az időszakban.
  • Folyás. Az ovuláció során a méhnyaki nyák tiszta, csúszós, nyúlós (tojásfehérje szerű) lesz. A beágyazódás után a nyák megvastagszik, sűrűbb, gumiszerűbb lesz az állaga, és átlátszó vagy fehér a színe. A terhesség korai szakaszában pedig a növekvő progeszteron és ösztrogén mennyisége miatt még sűrűbbé, fehérré vagy sárgássá válhat. Azonban a méhnyaki nyákot számos dolog befolyásolhatja, ezért nem megbízható mutatója annak, hogy megtörtént-e a beágyazódás vagy sem.
  • Puffadás. A növekvő progeszteronszint lassítja az emésztőrendszer működését, amitől puffadtnak érezheted magad. Azonban ezt a tünetet menstruáció előtt is sokan érzik, mert a progeszteronszint akkor is megemelkedik.
  • A mellek érzékenysége. A terhességi hormonok növekvő szintje miatt a mellek igencsak fájdalmasak lehetnek. Sokan szintén tapasztalják ezt a tünetet a menstruációt megelőzően, a terhesség korai szakaszában azonban a szokottnál erősebb lehet.
  • Hányinger. A beágyazódás után a progeszteronszint megemelkedése járhat hányingerrel is. Ez a tünet azonban leggyakrabban a 4-5. terhességi hétben fordul elő (a menstruáció elmaradása körüli időszakban).
  • Fejfájás. A terhességi hormonok megemelkedett szintje fejfájást is okozhat a beágyazódást követően. Azonban ez sem egy megbízható tünet, hiszen számos más oka is lehet a fejfájásnak.

Ha bármilyen tünetet tapasztalsz, ami aggodalmat okoz, akkor arról beszélj az orvosoddal is. Akár tapasztalsz tünetet, akár nem, az még nem feltétlenül jelzi a beágyazódást és a terhességet. Ha elmaradt a menstruációd, csinálj terhességi tesztet, ami ha pozitív, jelentkezz be vizsgálatra a nőgyógyászhoz.

Forrás: healthline.com