Teherbeesés

Hogyan történik a megtermékenyülés?

A női szervezetben egy menstruációs ciklus alatt általában egyetlen petesejt érik meg, míg egy férfi egy ejakuláció során több millió hímivarsejtet bocsáthat ki. Ám ezek közül csupán csak az egyik termékenyítheti meg a petesejtet.
2022. Március 30.
Hogyan történik a megtermékenyülés? (Kép: Getty Images)

De hogyan történik pontosan ennek a folyamata?

Mi is az a megtermékenyülés?

A megtermékenyülés azt jelenti, amikor a hímivarsejt egyesül a női petesejttel, és egyetlen sejtet alkotnak. A terhesség felé ez az egyik első lépés. A megtermékenyülés a petevezetékben történik.

Ahhoz, hogy a spermium találkozzon a petesejttel, hosszú és megerőltető utat kell megtennie. Először el kell jutnia a hüvelyből a méhszájhoz/méhnyakhoz, majd a méhen keresztül a petevezetékig kell úsznia. Ha az egy szerencsés hímivarsejt odaér a petesejthez, behatol a belsejébe, és megtermékenyíti. Az újonnan megtermékenyített petesejt – amit zigótának neveznek -, a petevezetékből a méhbe jut, ahol remélhetőleg beágyazódik a méhfalba, és a terhesség hónapjai alatt kisbabává fejlődik.

Mikor és mennyi idő alatt történik a megtermékenyülés?

Ahhoz, hogy a megtermékenyülés megtörténhessen, megfelelőnek kell lennie az időzítésnek és a feltételeknek. Viszonylag rövid az időtartam a ciklus folyamán, amikor megtörténhet a megtermékenyülés – csak az ovuláció körüli néhány nap alatt lehetséges, amit termékenységi ablaknak neveznek.

Előfordul, hogy a hímivarsejt időzítése rossz, és túl korán vagy túl későn érkezik ahhoz, hogy találkozzon a petesejttel. De az is megtörténhet, hogy a spermium nem abba a petevezetékbe került, amelyben a petesejt van (egy adott hónapban a petesejt általában csak az egyik petevezetékben van jelen).

A megtermékenyülés nem következik be közvetlenül szex után. A leggyorsabb spermiumnak egy akár óra is lehet, amire eléri a petesejtet, a teljes megtermékenyülés folyamata pedig több órát is igénybe vehet.

Az együttlétet követően fél órával az ondó megalvad a hüvelyben, és olyan fizikai akadályt képez, amely megakadályozza, hogy a spermiumok nagyon messze, rossz irányba vándoroljanak. Ez a védelem 30 percen belül megszűnik, amikor újra folyós lesz az ondó. Azok a hímivarsejtek, amelyek addig nem jutottak át a méhszájon, elpusztulnak a hüvely nagyon savas közegében.

Azok a hímivarsejtek, amelyek eljutnak a következő lépéshez, a méhnyakcsatornáig, biokémiai változásokon mennek keresztül, és felveszik azt a sebességet, ami szükséges a méhen és a petevezetéken való átúszáson. A méhnyakcsatornában található méhnyaknyák segíti a spermiumok hatékony haladását, amikor egy nő a legtermékenyebb.

Azok a hímivarsejtek – több százan vannak -, amelyek elérik a petesejtet, még mindig versenyeznek egymással – a cél először átjutni a petesejt kemény külső rétegén, áthatoljon a membránon, hogy elérje a citoplazmát, és felszabadítsa a saját genetikai állományát. Miután egy bejutott, a petesejt azonnal egy kémiai reakción megy keresztül, ami megakadályozza, hogy további hímivarsejtek is bejussanak. Ezután a két sejt kromoszómái egyesülnek, és hivatalosan is megtörténik a megtermékenyülés.

Mennyi ideig életképesek a hímivarsejtek?

A hímivarsejtek 72 órán keresztül maradhatnak életben a női reproduktív traktusban (bizonyos esetekben akár 5 napig), de a petesejt élettartama sokkal rövidebb, csupán 12-24 óráig él az ovulációt követően, így a termékenységi ablak ezután bezárul abban a ciklusban.

Forrás: whattoexpect.com