Teherbeesés

Mikor vagyok a legtermékenyebb?

Sok pár esetében tűnhet úgy, hogy különösebb erőlködés nélkül jön össze a baba, 1-2 hónappal később, mint ahogy eltervezték. De akadnak olyanok is, akiknek egy kicsivel több szervezést igényel a fogantatás.
2020. Január 21.
Az rendben, hogy tudod, hogy mikor van ovulációd - de mégis mikor vagy a legtermékenyebb? (Fotó: iStock)

Számukra nagyon fontos, hogy tudják, mikor van az ovuláció, mennyi ideig tart ez az időszak. A másik fontos kérdés pedig, hogy mikorra érdemes időzíteni az együttlétet ehhez képest, hogy megfoganhasson a baba.

A teherbe esésről és a szexről számos tévhit kering a köztudatban, azonban az biztos, hogy a termékeny időszak az ovulációs napokban van. De hogy lehet megmondani, mikor is van az ovulációs periódus? Ezt azért trükkös kiszámítani, mert minden nőnél eltérő az időpontja, hiszen a menstruációs ciklus sem egyforma mindenkinél.

Az ovuláció a tüszőérést jelenti, ekkor szabadul ki az érett petesejt valamelyik petefészekből, majd innen kerül a petevezetékbe. Ha valakinek szabályos a menstruációs ciklusa, ez havonta csak egyszer történik meg. Miután a petesejt kiszabadul a petefészekből, 24 órán keresztül életlépes. Ez azt jelenti, hogy csak ennyi időtök van arra, hogy megfoganjon a baba? Nem feltétlenül. Létezik ugyanis egy úgynevezett termékenységi időablak.

Ez nagyjából öt nappal a peteérés előtt kezdődik, beleértve magát az ovuláció időpontját is. Ebben az időintervallumban van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Ideális esetben már vannak spermiumok – melyek akár 5 napig is életképesek – a petevezetékben, amikor a petesejt is bejut ide, hogy növeljék a teherbe esés esélyét. Azonban ha biztosra akartok menni, a legnagyobb esély a teherbe esésre az ovuláció napján, és az azt megelőző 3 napban van.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: