Teherbeesés

5 tanács az orvostól a természetes teherbeeséshez

Az egészségtelen életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz, a kitolódott házasságkötés és gyerekvállalás ideje miatt egyre gyakoribb probléma a meddőség. Mit lehet tenni azért, hogy növeljük a természetes fogamzás esélyét?
2019. Augusztus 01.
5 tanács az orvostól a természetes teherbeeséshez

Dr. Shweta Goswami meddőségi szakember adott ehhez néhány tippet.

Akár egy év is lehet

Először is jó észben tartani, hogy a fogantatáshoz általában nem elég egy hónap – akár fél-egy év is lehet az időszak, amikorra természetes úton sikerülhet teherbe esni. A szakemberek is azt javasolják, hogy a 12 hónapos ciklust érdemes végigpróbálni, mielőtt a meddőség miatt aggódnánk.

Termékenységi ablak

A fogantatás mögötti tudományos tényekkel sem árt tisztában lenni, többek között azzal, hogy a petesejt útja a menstruációs ciklus 2. napján kezdődik, míg a peteérés a 13-14. napon történik azoknál, akiknek 28-30 napos a ciklusa. Az úgynevezett termékenységi ablak is ehhez viszonyítva lett meghatározva: ez a 10-18. nap között húzódik. Ezek azok a napok, amikor a legnagyobb esélye van a fogantatásnak.

Figyeljünk a jelekre

Fontos odafigyelni a tünetekre, amelyek olyan problémára hívhatják fel a figyelmet, mely megnehezíti a teherbeesést. Ilyen lehet például a hosszabb menstruációs ciklus, az alhasi fájdalom, a különböző gyulladások. Ha korábban küzdöttünk mumpsszal, vagy volt bármiféle műtétünk a kismedencei területen, akkor ezekről konzultáljunk az orvosunkkal.

Kitolódó gyerekvállalás

Manapság egyre többen választják a későbbi szülést, ám a fogamzás esélye egyre romlik az életkor előrehaladtával. A nőknél 35 éves kor felett már egyre nehezebb lehet a teherbeesés, és a genetikai problémák kockázata is növekszik. De nem csak a nők, a férfiak esetén is csökken a termékenyítőképessége az évek számával.

Fontos a helyes életmód

A fenti tényezők figyelembevételén kívül érdemes törekedni az egészséges életmódra is. Az ásványi anyagokban és antioxidánsban gazdag étrend alapvető fontosságú, de fontos a rendszeres testmozgás is, illetve a stressz csökkentése olyan módszerekkel, mint a jóga vagy a meditálás.(Cikk forrása: indianexpress.com)Kapcsolódó írásaink: