Teherbeesés

Rohamosan romlik a férfiak termékenyítőképessége

A spermiumok minősége aggasztó mértékben romlik, évről-évre egyre rosszabb a helyzet. Olyannyira, hogy egy tanulmány szerint félő, hogy a gyorsételek és a légszennyezettség tönkreteszik a férfiak termékenységet.
2018. Október 09.
A gyorsételek és légszennyezettség elpusztítják a férfi termékenységet

Termékenységi klinikák azt találták, hogy a mozgó (vagy más néven úszó) spermiumok száma évente 1,8 százalékkal esik vissza. Egy másik tanulmány pedig megállapította, hogy a férfiak termékenysége hogy hat amerikai nagyváros közül ötben hanyatlik.

A tanulmány szerzői szerint a megállapítások “közegészségügyi figyelmeztetésnek” minősülhetnek, és hogy a gyorsételek, a mozgáshiány és a légszennyezés termékenységi válságot idézhet elő.

A nyugati országokban az átlagos spermiumszám a felére csökkent fél év alatt a tavalyi évben. Szakértők már az emberi faj kihalására figyelmeztetnek.

A philadelphiai Sidney Kimmel vezette kutatócsoport Spanyolországban és az Egyesült Államokban 2002 és 2007 között közel 120 000 olyan férfit vizsgált meg, akiknek a termékenységi problémáik voltak. A férfiakat három csoportba osztották.

Az úszó sperma mérése a termékenység szempontjából pontosabb képet ad, mintha a spermaszámot vizsgálnák. Ebben a kutatásban is ezt alkalmazták.

A legtermékenyebb csoportban lévő amerikai férfiaknál minden évében 1,8 százalékos csökkenést mutattak ki a vizsgálatok.

2002 és 2005 között a férfiak 84,7 százaléka volt ebben a legtermékenyebb csoportban, de ez 2014 és 2017 között 79,1 százalékra csökkent.

Ugyanakkor a legkevésbé termékeny férfiak aránya emelkedett: 9-ről 11,6 százalékra.

Dr. James Hotaling, a tanulmány társszerzője elmondta: “Nem számítottunk arra, hogy ugyanazt az eredményt kapjuk a spermium minőségét illetően Spanyolországban és az Egyesült Államokban. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor egyre több férfi fog meddővé válni.”

Charles Kingsland professzor elmondta, hogy az ülő életmód kétségtelenül hatással van a férfiak termékenységére, ahogy az is, hogy több szemetet esznek, mint az előző generáció.

Egy másik tanulmány, amelyet a New York-i Icahn School of Medicine vezetésével végeztek több mint 2500 spermadonort vizsgált meg.

Azt találták, hogy a termékenység 11 év alatt Los Angelesben, Palo Altóban, Bostonban, Houstonban és Indianapolisban is csökkent. New York volt az egyetlen a hat város közül, melyre nem volt vonatkozott a trend.

Úgy gondolják, hogy az ülő életmód, az olcsó és telített zsírokban gazdag gyorsételek csökkentik a spermium számot. A biszfenol (BPA), amelyet széles körben használnak a műanyag iparban szintén mérgezően hatnak a spermiumokra.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: